Εισαγγελέας και πρόεδρος άρχισαν τους νομικισμούς (τα πρακτικά της πρώτης δίκης θεωρούνται αναγνωστέα), παραβλέποντας την ουσία, την οποία τους θύμισε ο Δ. Κουφοντίνας. Ειδικά η εισαγγελέας επιστράτευσε ένα σόφισμα που δεν αντέχει ούτε στην κοινή λογική. Πρακτικά της πρώτης δίκης διαβάζουμε –είπε- όπου οι μάρτυρες υπέστησαν τη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας. Σ’ αυτό ακριβώς απάντησε ο Δ. Κουφοντίνας. Δεν είναι τυπικό, είναι ζήτημα ουσίας, είπε. Εχω ξαναπεί ότι έρχονται εδώ μάρτυρες που αναιρούν τις καταθέσεις τους στην πρώτη δίκη. Αν δεν τους φέρνετε εδώ, τότε δεν χρειάζεται να γίνει δίκη. Να διαβαστούν τα πρακτικά και να τελειώσουμε. Τι φοβάται το δικαστήριο; Οδηγούμαστε σε τέτοιες σκέψεις πλέον.
Με το καλημέρα φάνηκε για μια ακόμη φορά το μεγάλο πρόβλημα διεύθυνσης της διαδικασίας που έχει ο πρόεδρος. Πιεζόμενος (από ποιον και γιατί, άραγε;) να επισπεύσει τη διαδικασία, αρνείται πεισματικά να κάνει τη δίκη τρεις φορές την εβδομάδα, για να μπορούν και οι δικηγόροι να ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους και να μη κλείσουν τα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς αρρυθμίες και να ανακατεύονται οι υποθέσεις (πριν τελειώσει η μία, μπαίνει σφήνα μια άλλη). Διέκοψε χτες την υπόθεση Αθανασιάδη, παρέκαμψε την υπόθεση Νορντίν, για να βάλει σφήνα την υπόθεση Ταρασουλέα. Το πρωί, όμως, έλειπε η πολιτική αγωγή Ταρασουλέα και ειδοποίησε ότι θα έρθει στις 11. Ο πρόεδρος πήγε να ξεκινήσει την υπόθεση Νορντίν, ο Χρ. Ξηρός του είπε ότι δεν δέχεται να εκπροσωπηθεί από άλλο συνήγορο και έτσι αναγκαστικά διέκοψε για τις 11, οπότε και ξεκίνησε η υπόθεση Ταρασουλέα. Μύλος
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΡΑΣΟΥΛΕΑ
Η χήρα Ταρασουλέα (ο ίδιος έχει στο μεταξύ πεθάνει από καρδιά) κατέθεσε ότι τον σύζυγό της χτύπησαν στα πόδια δυο άτομα, ένας ψηλός κι ένας κοντός, μεταμφιεσμένοι. Παρά ταύτα, η κ. Ταρασουλέα «αναγνώρισε» τον Σάββα Ξηρό! Η φυσιογνωμία και οι κινήσεις του –είπε- έμοιαζε μ’ αυτά που τον είχε δει στην τηλεόραση! Τι έχει δει από τον Σάββα στην τηλεόραση; Εναν βαρύτατα τραυματία να μεταφέρεται υποβασταζόμενος από δυο μπάτσους στο προαύλιο του Κορυδαλλού. Αυτή είναι η μοναδική τηλεοπτική εικόνα του Σάββα. Ομως… τον αναγνώρισε. Με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο η χήρα Ταρασουλέα επέμενε ότι σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν το σύζυγό της. Τον πλησίασαν, τον χτύπησαν από ένα μέτρο, τον πυροβόλησαν στα πόδια (ενώ μπορούσαν να τον πυροβολήσουν οπουδήποτε αλλού), το έγραψε και στην προκήρυξη η 17Ν ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά… πρέπει σώνει και καλά να θεμελιωθεί ανθρωποκτόνος πρόθεση!
Στη συνέχεια και αφού διαβάστηκε από τα πρακτικά η κατάθεση Ταρασουλέα στην πρώτη δίκη, ο πρόεδρος ζήτησε να διαβαστούν τα πρακτικά της μάρτυρα Τσαγκρώνη, η οποία δεν προσήλθε να καταθέσει. Η Ι. Κούρτοβικ εξέφρασε αμέσως αντίρρηση, από άποψη αρχών –όπως είπε- αφού για τον Δ. Κουφοντίνα δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες που καταθέτουν οι μάρτυρες. Παραβιάζεται η αρχή της αμεσότητας, τόνισε η συνήγορος, όταν το δικαστήριο δεν προσπαθεί να φέρει τους μάρτυρες για να καταθέσουν, αλλά αρκείται να διαβάσει τις καταθέσεις τους από την πρώτη δίκη.
Μετά από μια σύντομη διάσκεψη επί της έδρας, ο πρόεδρος προσπάθησε να «ντριπλάρει» τη συνήγορο. Τα πρακτικά –είπε- έτσι κι αλλιώς αναγιγνώσκονται. Αν θέλετε να έρθει η μάρτυρας είναι άλλο πράγμα. Θέλετε να έρθει η μάρτυρας; Η Γ. Κούρτοβικ δεν «έφαγε» τη ντρίπλα. Απάντησε ότι η υπεράσπιση Κουφοντίνα δεν θέλει να καλέσει κανένα μάρτυρα. Είναι υποχρέωση του δικαστηρίου να καλέσει τους μάρτυρες της κατηγορίας και να υποβληθούν εκ νέου στη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας για να ελεγχθεί η αξιοπιστία τους. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε το μεσημεριανό διάλειμμα, στο οποίο –όπως είπε- θα εξεταστούν και οι προβληθέντες ισχυρισμοί.
Μετά το διάλειμμα ζήτησε το λόγο ο Χρ. Ξηρός: Δεν ξέρω –είπε- αν η απόφασή σας είναι νόμιμη, μπορεί να είναι νόμιμη, είναι όμως ανήθικη. Αυτή η τακτική θα συνεχιστεί και αύριο. Ηδη έχει αναγγείλει ο εκπρόσωπος των Αμερικανών ότι ο ψευδομάρτυρας Καισάριος δεν θα ‘ρθει, γιατί είναι άρρωστος. Δηλαδή, θα διαβάσετε την κατάθεσή του, που λέει ότι με αναγνωρίζει, και εγώ δεν θα έχω τη δυνατότητα να τον ρωτήσω με βάση την προανακριτική του, που λέει άλλα αντ’ άλλων. Εφόσον επιμένετε στην απόφασή σας, εγώ αποχωρώ αυτή τη στιγμή κιόλας.
Εμφανώς ταραγμένος ο πρόεδρος, καθώς έβλεπε τον Χριστόδουλο να μαζεύει τα πράγματά του, φώναξε (για πρώτη φορά αφήνοντας τον πληθυντικό): Περίμενε λίγο να σου πω κι εγώ! Ο Χριστόδουλος έμεινε στην αίθουσα και ο πρόεδρος εξήγησε ότι αφού η συνήγορος δεν ζητά την κλήτευση της μάρτυρα, το δικαστήριο κρίνει ότι δεν χρειάζεται την παρουσία της. Η Γ. Κούρτοβικ εξήγησε ότι η ίδια έθεσε το ζήτημα από άποψη αρχών και πως είναι υποχρέωση του δικαστηρίου να καλεί όλους τους μάρτυρες.
Η εισαγγελέας έδωσε προς στιγμήν διέξοδο στην εμπλοκή. Η μάρτυρας –είπε- λέει κυρίως για τον Γιωτόπουλο. Να ερωτηθεί ο συνήγορός του αν τη θέλει. Ενας από τους διορισμένους που ήταν η σειρά του να κάθεται τύποις στα έδρανα της υπεράσπισης, αιφνιδιάστηκε και είπε ότι δεν ξέρει, δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Τον πίεσε λίγο ο πρόεδρος και όταν κατάλαβε «τι έπαιζε», είπε πως θέλει την κλήτευση της μάρτυρα, οπότε το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή της. Προηγήθηκε άλλο τραγελαφικό περιστατικό, με τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής να λέει ότι θα την ειδοποιήσει η κ. Ταρασουλέα (!), γεγονός που στηλίτευσε η Γ. Κούρτοβικ, με αποτέλεσμα να πει η εισαγγελέας ότι θα πάνε οι αστυνομικοί να τη βρουν, όπως προβλέπει ο νόμος!
Η εμπλοκή παρακάμφθηκε με τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής της εισαγγελέα και αφού ο διορισμένος συνήγορος του Γιωτόπουλου κατάλαβε τι του ζητούνταν από το δικαστήριο και συναίνεσε στην τυπική υποβολή του αιτήματος κλήτευσης της μάρτυρα. Ομως, το πρόβλημα ουσίας παραμένει. Εχουμε δίκη ή… μη δίκη; Εχουμε –έστω για τους τύπους- από την αρχή εξέταση όλων των υποθέσεων ή διεκπεραίωση με την ανάγνωση των πρακτικών της πρωτοβάθμιας δίκης; Τα ερωτήματα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς ήδη έχουμε έναν τουλάχιστον μάρτυρα (Μηλιώνης), που στην πρώτη δίκη δήλωνε ότι αναγνωρίζει τη Σωτηροπούλου και σ’ αυτή τη δίκη ήρθε και είπε πως δεν την αναγνωρίζει και πως παρεξηγήθηκαν τα όσα είχε πει στην πρώτη δίκη. Είναι δυνατόν να γίνει δίκη νομότυπη, χωρίς να κληθούν να καταθέσουν (και αν δεν έρθουν να προσαχθούν βιαίως) όλοι οι μάρτυρες και οπωσδήποτε εκείνοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προχώρησαν σε αναγνωρίσεις;
Μετά την ανάγνωση της σχετικής προκήρυξης της 17Ν, ζήτησε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας, για μια σύντομη δήλωση: «Δυο λόγια μόνο θέλω να πω. Οπως είδατε και από την προκήρυξη της οργάνωσης, επιλέχτηκαν δυο εισαγγελείς. Δυο από τις χειρότερες περιπτώσεις. Ειδικά για τον Παναγιώτη Ταρασουλέα, θέλω να συμπληρώσω ότι ως χουντικός εισαγγελέας στην περιοχή της Πρέβεζας τα έτη 1967, 1968, 1969 και 1970 έστειλε δεκάδες αγωνιστές στην εκτόπιση και την εξορία».
Κάνοντας το σχόλιό της η Γ. Κούρτοβικ αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα της εποχής, που περιγράφει η προκήρυξη της 17Ν, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε σκοπός θανάτωσης. Χρησιμοποιήθηκε 38άρι περίστροφο και όχι 45άρι πιστόλι, η στόχευση έγινε από πολύ μικρή απόσταση και ο πυροβολισμός έγινε στα πόδια. Εάν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση μπορούσε ο δράστης να πετύχει εύκολα το στόχο του. Είναι προφανές ότι δεν το θέλει, γι’ αυτό και δεν το κάνει.
Μετά το σχόλιο της Ι. Κούρτοβικ, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε το λόγο και είπε ότι, όπως μόλις τον πληροφόρησαν, η Πρέβεζα δεν είχε στρατοδικείο και αδίκως κατηγορείται ο Ταρασουλέας ότι υπηρέτησε σε στρατοδικείο! Ομως, ο Δ. Κουφοντίνας δεν μίλησε για στρατοδικείο. Για αποφάσεις εκτοπίσεων από την εισαγγελία μίλησε.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΡΝΤΙΝ
Ουδείς μάρτυρας ήταν παρών, μολονότι είχαν κλητευθεί. Ο Αναγνωστόπουλος άρχισε να περιγράφει για ορισμένους τους λόγους της απουσίας τους, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Δ. Κουφοντίνα, που παρατήρησε ότι αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Η πολιτική αγωγή ή μάλλον οι υπηρεσίες των πελατών του κ. Αναγνωστόπουλου ασχολούνται με τους μάρτυρες. Εχουμε δικαίωμα, απάντησε ο Αναγνωστόπουλος, για να εισπράξει την απάντηση από τον Χρ. Ξηρό: Αυτό είναι δουλειά της εισαγγελίας, κύριε εκπρόσωπε! Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή και η εισαγγελέας πρότεινε τουλάχιστον να μην επιβληθεί πρόστιμο, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι ειδοποιήθηκαν για τη μέρα. «Μπορούμε να το πούμε σε δολάρια, για να διευκολύνουμε και την πρεσβεία», ήταν η εύστοχη ατάκα του Χρ. Ξηρού, με την οποία έκλεισε το τραγελαφικό θέαμα (και η συνεδρίαση μια ώρα πριν τις 3). Το δικαστήριο δεν εξέφρασε καμιά ενόχληση που η πολιτική αγωγή δηλώνει ότι έχει επαφή με τους μάρτυρες κατηγορίας.