Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη
  • Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο
  • Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ
  • Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;
  • Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς
  • Μαθητική οργή στη Γαλλία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Δευτέρα, 24.7.06
Εφετείο 17Ν

122η συνεδρίαση

Δευτέρα, 24.7.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Ιούλ 2006, 00:00
Ο Χρ. Ξηρός, πριν αποχωρήσει από τη διαδικασία λόγω προβλημάτων υγείας, ζήτησε να κάνει μια δήλωση, στην οποία αναφέρθηκε στο καθεστώς απομόνωσης των πολιτικών κρατούμενων. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης είναι το εξής:
«24 Ιουλίου. Τα γενέθλια της δημοκρατίας σας.
 
24 Ιουλίου. Μια εντελώς διαφορετική επέτειος για τους περισσότερους από μας, που συμπληρώσαμε ήδη τέσσερα χρόνιας στις κατ’ ευφημισμόν λεγόμενες “ειδικές συνθήκες κράτησης”. Ειδικές συνθήκες που πέρα από τα άθλια υπόγεια κελιά και τους λοιπούς ασφυκτικούς χώρους, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η απάνθρωπη, αυστηρά τηρούμενη απομόνωση. Ο Σωφρονιστικός σας Κώδικας απαγορεύει ρητά να τιμωρηθεί κρατούμενος με πάνω από 10 μέρες στην απομόνωση. Εμείς συμπληρώσαμε ήδη τέσσερα χρόνια σ’ αυτήν. Και μάλιστα, για έναν από μας, τον αδελφό μου Σάββα, με τα τεράστια προβλήματα υγείας που έχει, η απομόνωση αυτή είναι ακόμα πιο φρικτή.
 
Θα συμφωνήσω εδώ με τον κ. Μαργαρίτη που έλεγε συνεχώς στο πρώτο δικαστήριο: “Η δημοκρατία δεν εκδικείται”. Οντως, αυτό εδώ το καθεστώς είναι κάτι άλλο, που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με τη λέξη δημοκρατία. Εγώ προσωπικά, σαν πολιτικός αντίπαλος του καθεστώτος, δεν εκπλήσσομαι με αυτή την αντιμετώπιση. Το καθεστώς δεν το απασχολεί καθόλου αν είσαι αθώος ή ένοχος, του αρκεί που είσαι αντίπαλος.
 
Αυτά τα πράγματα έρχεται πανηγυρικά να τα επιβεβαιώσει η ξαφνική επιδείνωση της υγείας μου. Εκανα το λάθος να αρρωστήσω Σάββατο και επί δύο μέρες με εμπαίζανε λέγοντας ότι δεν υπάρχει γιατρός. Μάλλον εδώ το σωφρονιστικό σύστημα ακολουθεί μια καινοφανή μέθοδο που εγώ την ονομάζω ελάχιστη χρήση γιατρών. Δηλαδή, εάν αρρωστήσεις –και ακόμη χειρότερα αν αρρωστήσεις Σαββατοκύριακο- σε πάνε στο γιατρό σε καμιά βδομάδα. Αν δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα, έχεις γλιτώσει, οπότε δε χρειάζεσαι γιατρό. Αν είναι σοβαρό, τα κακαρώνεις, τινάζεις τα πέταλα, οπότε πάλι δε χρειάζεσαι γιατρό και μάλιστα έχεις και το πλεονέκτημα ότι αποφυλακίζεσαι αυθημερόν».
 
Ούτε μισό λεπτό δεν κράτησε η εξέταση του τέως αρχηγού της Αστυνομίας Μακρή. Μας λύθηκε έτσι η απορία γιατί το δικαστήριο -μολονότι κάποια στιγμή πρόεδρος και εισαγγελέας είχαν δηλώσει, ότι δεν θα καλέσουν τους συγκεκριμένους μάρτυρες- ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή, ότι καλεί τους Μακρή, Λαμπαδιάρη, Νηστικάκη και Τσιντέρη. Τους κάλεσε απλά για να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν καμιά δουλειά με την υπόθεση. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο Μακρής αν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή των κατηγορούμενων στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται, απάντησε αρνητικά και του είπαν να πάει στο καλό! Τότε γιατί τον φώναξαν; Δεν έχουμε κατηγορία για Ριανκούρ, δεν μας ενδιαφέρει η Ριανκούρ, δήλωσε η εισαγγελέας. Ναι, αλλά στο πρώτο δικαστήριο οι τέως αρχηγοί παρέλασαν και κατέθεσαν σπαρταριστά πράγματα. Βλέπετε, τότε έπρεπε να υπάρξει μια συμβολή στο κλίμα της τρομοϋστερίας, ενώ τώρα η υπόθεση αντιμετωπίζεται υπό τυπικό νομικό πρίσμα, οπότε οι αρχηγοί δεν χρειάζονται. Υπάρχει και κάτι άλλο, βέβαια. Στην πρώτη δίκη πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις βεβαιότητες, ότι γύρω από την υπόθεση Ριανκούρ στήθηκε ένας χορός ροκανίσματος μυστικών κονδυλίων.
 
Ο Λαμπαδιάρης έμεινε περισσότερο (ο Νηστικάκης δεν εμφανίστηκε). Ο πρόεδρος του έκανε την ίδια ερώτηση που είχε κάνει στο Μακρή, αυτός απάντησε ότι δε γνωρίζει τίποτα συγκεκριμένα και η εξέταση τερματίστηκε. Οι εισαγγελείς τον ρώτησαν για την προσαγωγή του Τζωρτζάτου το Μάη του 1993. Απάντησε ότι συνελήφθη με τη μηχανή του κοντά στο σπίτι του αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου, ύστερα από καταγγελία της ασφάλειας των Αμερικανών, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος. Η παρακολούθησή του συνεχίστηκε για ένα διάστημα 2-3 μηνών και πάλι δεν προέκυψε τίποτα. Οταν ρωτήθηκε αν δέχτηκε πιέσεις για την απελευθέρωση του Τζωρτζάτου, το διέψευσε κατηγορηματικά. Αδειασε, δηλαδή, τον Καμμένο, ο οποίος είχε έρθει στην πρώτη δίκη και υποστήριζε ότι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης πίεζαν τον Λαμπαδιάρη να αφήσει ελεύθερο το Τζωρτζάτο και τον είχαν φέρει σε κατάσταση απελπισίας. Ισως γι’ αυτό ο ζάμπλουτος ακροδεξιός απέφυγε να προσέλθει σ’ αυτό το δικαστήριο, μολονότι κλήθηκε δυο φορές.
 
Η Γ. Κούρτοβικ και ο Δ. Κουφοντίνας υπέβαλαν ερωτήσεις στο Λαμπαδιάρη για τα μυστικά κονδύλια που κάποιοι μοιράστηκαν (13 εκατ. δραχμές και 1 εκατ. δολάρια από ξένες υπηρεσίες) και αυτός, φυσικά, το διέψευσε. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι άλλο. Τουλάχιστον ακούστηκε αυτό που το δικαστήριο δεν ήθελε ν’ ακουστεί. Ο Δ. Κουφοντίνας ζήτησε, επίσης, αργότερα, και διαβάστηκε η προκήρυξη της 17Ν για την υπόθεση, που ξεφτιλίζει την ΕΛΑΣ και τις ειδικές της δυνάμεις. Και μόλις τελείωσε η ανάγνωση της προκήρυξης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
«Ακριβώς έτσι έγιναν τα πράγματα, όπως τα λέει η προκήρυξη. Απλώς μετά, με αφορμή και αυτή την υπόθεση, στήθηκε ένας τρελός χορός από τα τρωκτικά των μυστικών κονδυλίων, ελληνικών και αμερικανικών, όπου αλληλοτρώγονταν διάφορα κρατικά όργανα, παρακρατικοί, διάφοροι ιδιωτικοί ντετέκτιβ, διάφοροι άλλοι τυχοδιώκτες. Στο τέλος, εξαφάνισαν όλα αυτά τα στοιχεία -που έλεγαν ποιοι πήραν, πόσα πήραν και πώς τα πήραν- όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2005. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο πλέον. Τώρα, το ποιοι ακριβώς έφαγαν και πόσα απ’ αυτά τα μυστικά κονδύλια ας πάνε στα αστικά δικαστήρια και ας τα βρούνε. Εμάς ας μη μας ανακατεύουνε στις βρομιές τους. με την ευκαιρία, θα ‘θελα να ρωτήσω –ξέρω ότι δε θα πάρω απάντηση- ποιοι μοιραστήκανε και πώς αυτά τα δισεκατομμύρια της επικήρυξης για την Οργάνωση;».
 
Μετά τη δήλωση Κουφοντίνα… άκρα του τάφου σιωπή. Η κ. εισαγγελέας δεν τόλμησε να υπερασπιστεί τους θεσμούς. Ακολούθησε το αρχαίο ρητό «κρείττον σιγάν…». 
 
Η υπεράσπιση Τζωρτζάτου επέμεινε στα της προσαγωγής του το Μάη του 1993 και ο Λαμπαδιάρης επανέλαβε ότι δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του. Αμέσως μετά, όμως, προέκυψε σοβαρό επεισόδιο, καθώς η εισαγγελέας προσκόμισε μια σειρά έγγραφα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ζήτησε να αναγνωστούν. Η υπεράσπιση Τζωρτζάτου μίλησε για εξαπάτησή της από την εισαγγελέα, διότι είχε ζητήσει αυτά τα έγγραφα και η εισαγγελέας της απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα, όλα έχουν πολτοποιηθεί (εκτός από δύο έγγραφα). Τώρα, η εισαγγελέας εμφανίζει άλλα δύο έγγραφα. Η εισαγγελέας δήλωσε ότι όντως είχε μόνο δύο έγγραφα, όμως την Παρασκευή, ψάχνοντας στη δικογραφία, βρήκε και κάποια άλλα! Ο πρόεδρος άρπαξε την ευκαιρία και μη επιτρέποντας στο συνήγορο να διευκρινίσει τη στάση του, τον ανακάλεσε στην τάξη, γιατί μίλησε ανεπίτρεπτα για την εισαγγελέα. Ο συνήγορος, αφού παρατήρησε ότι ο πρόεδρος ενεργεί μεροληπτικά γιατί δεν τον αφήνει να δώσει τις εξηγήσεις του, απάντησε ότι είναι αναγκασμένος να δεχτεί αυτό που λέει η εισαγγελέας, γιατί δε μπορεί να αποδείξει το αντίθετο, και γι’ αυτό πρέπει να ανακαλέσει τη φράση για εξαπάτηση.
Η εισαγγελέας πρότεινε την ανάγνωση των εγγράφων που κατέθεσε και η υπεράσπιση δικαίως αντιτάχθηκε, θεωρώντας ότι θα πρόκειται για αποσπασματική εξέταση της υπόθεσης. Αντιπρότεινε να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο τότε προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Πεντάρης, που είχε παρακολουθήσει την υπόθεση. Η εισαγγελέας πρότεινε να μη κληθεί ο Πεντάρης και το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει και για την ανάγνωση των εγγράφων και για την κλήση του Πεντάρη. Ομως, η συζήτηση συνεχίστηκε. Τα έγγραφα αυτά (11 συνολικά) τα είχε στα χέρια του ο εισαγγελέας της πρώτης δίκης Χρ. Λάμπρου και προσπάθησε να τα εισάγει στη διαδικασία, ενέργεια που δεν επιτράπηκε με απόφαση του δικαστήριου. Η υπεράσπιση τα ζήτησε και ο Λάμπρου αρνήθηκε να τα δώσει, αφού δεν αναγνώστηκαν. Πώς, λοιπόν, από τα 11 έγγραφα βρέθηκαν στη δικογραφία μόνο τα 3; Πώς έγινε η επιλογή; Λίγο αργότερα η υπεράσπιση βρήκε και άλλο στοιχείο: Από το ένα έγγραφο (κατάθεση του Τζωρτζάτου το 1993) έλειπε η μία από τις πέντε σελίδες! Η εισαγγελέας ζήτησε την ανάγνωση ελλιπούς εγγράφου!
 
Με κάποια καθυστέρηση εμφανίστηκε και η Τσιντέρη, για να σχηματιστεί αμέσως ένα σουρεαλιστικό σκηνικό. Ο πρόεδρος ρώτησε την Τσιντέρη αν γνωρίζει τίποτα για τους κατηγορούμενους και τις κατηγορίες. «Ούτε τη 17Ν ξέρω, ούτε τους κατηγορούμενους, ούτε τίποτα για την υπόθεση», απάντησε η Τσιντέρη. Η εισαγγελέας δεν έκανε καμιά ερώτηση, ούτε κανείς/καμία άλλοη/η από την έδρα. Μοιραία, λοιπόν, οι ερωτήσεις έγιναν από την υπεράσπιση. Ο πρόεδρος, όμως, ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει να ακουστεί τίποτ’ άλλο. Με το που άρχισε η Τσιντέρη να λέει τα σχετικά με τη Ριανκούρ, την έκοψε. Τότε γιατί με καλέσατε; Εγώ δεν έχω να πω τίποτα για τους κυρίους, αντέτεινε εύστοχα η Τσιντέρη, πλην όμως ο πρόεδρος «δεν καταλάβαινε τίποτα». Η υπεράσπιση συνέχισε να ρωτάει, αλλά μόλις η Τσιντέρη έμπαινε στο «ζουμί» («με ενέπλεξαν τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί, οι Μακρής, Λαμπαδιάρης, Νηστικάκης και Αποστολόπουλος, που με χαρακτήρισαν πληροφοριοδότη της Αστυνομίας για την υπόθεση της Ριανκούρ»), ο πρόεδρος παρενέβαινε και διέκοπτε. Στη συνέχεια, άρχισε να απαγορεύει ερωτήσεις, αλλά σύντομα παραιτήθηκε και στωικά περίμενε να τελειώσει η Τσιντέρη. Τα ανακλαστικά του ενεργοποιήθηκαν όταν κάποια στιγμή η Τσιντέρη είπε: «Να μιλήσω ανοιχτά;». «Οχι να μη μιλήσετε» (!!), αντέδρασε με ασυνήθιστη για τον ίδιο ταχύτητα ο κ. Βερτέλλης. Εν πάση περιπτώσει, η Τσιντέρη δεν εισέφερε τίποτα καινούργιο. Υποστήριξε ότι για άγνωστους λόγους την επέλεξαν και έστησαν μια υπόθεση σε βάρος της, για να κουκουλώσουν την ιστορία της «μάσας» των μυστικών κονδυλίων. Εμείς τώρα τι να πούμε; Γεγονός είναι πως κάποιοι «μάσησαν» χοντρά απ’ αυτή την υπόθεση. Ποιοι; Ας τα βρουν μεταξύ τους, όπως σωστά είπε και ο Δ. Κουφοντίνας.
 
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων για την υπόθεση Περατικού (αίτημα της υπεράσπισης) και σχόλια των υπερασπιστών του Βασ. Ξηρού γι’ αυτή την υπόθεση. Σχόλια εκτεταμένα, προοίμια των τελικών τους αγορεύσεων, που συνέκριναν τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, από τις οποίες φαίνεται καθαρά ότι ο μοναδικός «αναγνωριστής» της υπόθεσης είναι ένας πρόθυμος ψευδομάρτυρας, στον οποίο έγινε εμφύτευση μνήμης.
Μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα θα εξεταστεί η υπόθεση του «Ευαγγελισμού» (κλητεύθηκαν όσοι είχαν καταθέσει στην πρώτη δίκη), ενώ η υπεράσπιση Τζωρτζάτου ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή του Καμμένου. Η εισαγγελέας αρχικά απόρησε («βιαία προσαγωγή τον βουλευτή»), στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν θεωρεί αναγκαία την παρουσία του (τότε γιατί τον κάλεσαν;!!) και το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει. Η συνεδρίαση διακόπηκε για την Τετάρτη, μέρα για την οποία κλήθηκαν οι μάρτυρες του «Ευαγγελισμού».
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

122η συνεδρίαση

Μονομέρεια
Επόμενο άρθρο

122η συνεδρίαση

Τετάρτη, 26.7.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

5 Οκτ 2026, 20:25
Υγεία

Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο

5 Οκτ 2026, 19:04
Παιδεία

Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ

5 Οκτ 2026, 18:44
Κόντρες

Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;

5 Οκτ 2026, 15:08
Η παπάρα

Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς

5 Οκτ 2026, 14:16
Διεθνή

Μαθητική οργή στη Γαλλία

5 Οκτ 2026, 12:58
Διεθνή

Μια βρετανική εταιρία, ένας έλληνας ιδιοκτήτης και ο πρώην δικηγόρος του Νετανιάχου: Ποιος πραγματικά κατέχει τη σερβική επιχείρηση ισραηλινών drones;

5 Οκτ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

5 Οκτ 2026, 00:01
Αγροτικά

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Θα θανατώνονται τα αιγοπρόβατα που θα βρεθούν θετικά στην ορολογική εξέταση για αντισώματα ευλογιάς!

Το παραδέχεται δημόσια η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

4 Οκτ 2026, 20:18
Πολιτισμός

Ghassan Kanafani, Τα θεατρικά

Μετάφραση Ναουζάτ Χαντίντ - Πρόλογος Νασίμ Αλάτρας - Εκδόσεις ΣΑΛΤΟ

4 Οκτ 2026, 12:16
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές βόμβες δεν κάνουν θρησκευτικές διακρίσεις

4 Οκτ 2026, 09:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Οκτώβρη

4 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Υεμένη: Οι δυνάμεις της Ανσαραλά προελαύνουν προς την πόλη Ταΐζ εν μέσω κύματος σαουδαραβικών αεροπορικών επιδρομών

3 Οκτ 2026, 10:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

3 Οκτ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

3 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Μας δουλεύετε; Ποια αξιοπιστία ψάχνετε;

2 Οκτ 2026, 19:30
Κόντρες

Εις την οδόν της μετανοίας

2 Οκτ 2026, 19:09
Παιδεία

Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολεία

H μάπα του Κασιδιάρη σε διαδραστικό πίνακα σχολείου!

2 Οκτ 2026, 17:55
Υγεία

Το Τρίο Μπελκάντο σε νέες επιτυχίες

2 Οκτ 2026, 14:40
Πολιτική

Η παραπομπή Τριαντόπουλου αποκαλύπτει το κουκούλωμα του εγκλήματος στα Τέμπη, που έκανε ο Μητσοτάκης

2 Οκτ 2026, 13:43
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

Ημέρα κατά της πορνείας.

Ημέρα των εκπαιδευτικών.

Βουλγαρία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1908).

Αζόρες, Γουινέα-Μπισάου, Πορτογαλία: Ημέρα δημοκρατίας (1910).

Ινδονησία: Ημέρα στρατού.

Λεσότο: Ημέρα αθλητισμού.

1935: Εισβολή παρακρατικών στα γραφεία του Αγροτικού Κόμματος και της εφημερίδας «Πατρίς».

1970: Εκρηξη βόμβας πενήντα μέτρα μακριά από το γραφείο του Γ. Παπαδόπουλου, συνελήφθη ο αμερικανός βομβιστής.

1975: 26 νεκροί σε επίθεση αριστερών ανταρτών στο Επιτελείο Στρατού του Μπουένος Αιρες.

1986: Βόμβες σε τρεις εφορίες (Μαρούσι, Μπραχάμι, Νέα Ιωνία) και στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Νομαρχίας Πειραιά (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Ψέλνεις στη Σιμωνόπετρα και ακούγεται στον Άδη…». Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι πάντα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα ταξίδι στην ιστορία, στους πολιτιστικούς θησαυρούς που φυλάσσονται αιώνες αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλέξης Τσίπρας

[Στον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου αναζήτησε… ιδεολογικό καταφύγιο ο πολιτικός απατεώνας για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στο Αγιονόρος, όπου δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον ηγούμενο του Βατοπαιδίου, «γέροντα» Εφραίμ! Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα και τους λογογράφους του στον Μαρξ και τη μεγαλοφυή ανάλυσή του για τη σχέση της θρησκείας με την αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης θα ήταν too much. Ανθρωποι σαν τον Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική φιλοσοφική μόρφωση, οπότε σιγά μην καθήσουν να ζορίσουν τον εαυτούλη τους με φράσεις όπως «Η θρησκεία είναι η φαντασιακή πραγμάτωση της ανθρώπινης ουσίας, αφού η ανθρώπινη ουσία δεν έχει αληθινή πραγμάτωση» (Αλέξη, μην κουράζεσαι, είναι το ακριβώς αντίθετο από την παπάρα που έγραψες ή σου έγραψαν). Οι Τσίπρες… το πολύ μέχρι στιχάκια τραγουδοποιών (που δε φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι). Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα, αναφορικά με πτυχές της ιστορία της ρασοφόρας πολιτείας του Αθω στον Θέμο Κορνάρο και το ταξιδιωτικό αριστούργημά του «Οι άγιοι δίχως μάσκα»; Θα κινδυνεύαμε να μπερδέψει τον συγγραφέα με τον συνεπώνυμό του Βιτσέντζο Κορνάρο και να ξεφυλλίζει τον «Ερωτόκριτο» για να βρει «πού γράφει για το Αγιον Ορος». Θα θυμίσουμε μόνο την επιστολή που έστειλαν τα μοναστήρια του Αθω στον Χίτλερ, δέκα χρόνια μετά το οχτάμηνο ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου. Στις 26 Απρίλη του 1941, οι αγιορείτες καλόγεροι απ’ όλα τα μοναστήρια είχαν αποστείλει -«βαθυσεβάστως»- επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», με την οποία έπαιρναν «την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα καί παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι καί αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας καί διαδόχους τούτων»! Ζητούσαν από τον Χίτλερ, που είχε σκλαβώσει την Ελλάδα, να γίνει ο συνεχιστής των βυζαντινών αυτοκρατόρων, των σλάβων και ουγγροβλάχων ηγεμόνων και των οθωμανών σουλτάνων, εξασφαλίζοντάς τους την καλοπέρασή τους, που είναι το μόνο που τους νοιάζει. «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς καί εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν καί την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν καί ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν καί κηδεμονίαν Αυτής», έγραφαν στον Χίτλερ οι ρασοφόροι του Αθω. Φαίνεται πως το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε ούτε απ’ αυτόν τον σταθμό]

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 122η συνεδρίαση

    17Ν
    • 122η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 122η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 122η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 122η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 122η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 122η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 122η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 122η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 122η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 122η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 122η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 122η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 122η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 122η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 122η συνεδρίαση

      122η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 122η συνεδρίαση

      122η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 122η συνεδρίαση

      122η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 122η συνεδρίαση

      122η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 122η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 122η συνεδρίαση

    122η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 122η συνεδρίαση

    122η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 122η συνεδρίαση

    122η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 122η συνεδρίαση

    122η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 122η συνεδρίαση

    122η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 122η συνεδρίαση

    122η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo