Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη
  • Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 30 Μάη
  • Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
  • Follow the money
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Ιστορία»Πες μου τι έκανες στη ναζιφασιστική Κατοχή
Ιστορία

Πες μου τι έκανες στη ναζιφασιστική Κατοχή

Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Δεκ 2022, 14:14

Αυτοδοξαστικό το χτεσινό κύριο άρθρο στο «Βήμα» του Συγκροτήματος Μαρινάκη (πρώην Συγκρότημα Λαμπράκη), μάλλον λόγω της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα διοίκηση, με τον Πρετεντέρη εκδότη και τον Μαντέλα διευθυντή: 

«“Το Βήμα“ δεν έζησε τα πρώτα εκατό χρόνια της ιστορίας του άκαπνο και χωρίς να βρέξει τα πόδια του. Υπηρέτησε τη δημοκρατία και τον Τύπο με το ήθος, την ευπρέπεια και τον πολιτισμό που τους αξίζει και που εκ πεποιθήσεως το χαρακτηρίζει. Με αναπόφευκτα ίσως λάθη και παραλείψεις αλλά πάντα από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. (…)

Στάθηκε απέναντι σε ακροδεξιές δικτατορίες, στην κομμουνιστική επιβουλή, σε ανακτορικές ίντριγκες, σε κάθε μορφής αντιδημοκρατική πρακτική και αντικοινωνική μεθόδευση. 

Πρωταγωνίστησε στην εμβάθυνση της δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες του σύγχρονου πολιτισμού μας. Υψωσε το ανάστημά του ακόμη και πρόσφατα απέναντι στην αυταρχική και λαϊκίστικη εκτροπή των χρόνων της κρίσης».

Απ’ όλα έχει ο μπαξές της… σωστής πλευράς της Ιστορίας, αλλά του λείπει ένα ζαρζαβατικό. Ο υποψιασμένος αναγνώστης διαπιστώνει ένα κενό χρόνου. Από τις «ακροδεξιές δικτατορίες», η τελευταία ήταν η φασιστική και αγγλόδουλη του Μεταξά, 1936-1941. Η «κομμουνιστική επιβουλή» αρχίζει τον Δεκέμβρη του 1944 και τελειώνει το 1949.

Επισήμως, βέβαια, για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει «κομμουνιστική επιβουλή», «συμμοριτοπόλεμος» και τα παρόμοια. Υπάρχει εμφύλιος πόλεμος. Με νόμο του ελληνικού κράτους. Ας παραβλέψουμε, όμως, τον αηδιαστικό αντικομμουνισμό της φυλλάδας, για να επικεντρωθούμε στο κενό χρόνου: τι έκανε το «Βήμα» μεταξύ 1941 και 1944;

Γνωρίζουμε, φυσικά, την άποψη κάποιων, ότι εκείνη την περίοδο άρχισε να αναπτύσσεται η «κομμουνιστική επιβουλή», με την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ και των υπόλοιπων οργανώσεων της Αντίστασης. Σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη, η συγκρότηση των δωσiλογικών σωμάτων (Τάγματα Ασφαλείας, Χ, Μπουραντάδες και λοιπές… εθνικές δυνάμεις) ήταν απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κομμουνιστική επιβουλή». Αυτή ήταν ο εχθρός του έθνους και όχι οι ναζιφασίστες κατακτητές (δε χρειάζεται να απαριθμήσουμε τα αναρίθμητα εγκλήματά τους, είναι καταγεγραμμένα).

Συνοδοιπόρος των δωσίλογων υπήρξε εκείνη την περίοδο και το «Βήμα» (και τα «Νέα»). Γι’ αυτό και οι σημερινοί ιδιοκτήτες, διοικούντες, δημοσιογραφούντες του Συγκροτήματος πηδάνε πάνω από εκείνη την ιστορική περίοδο. Αυτοί μπορεί να πηδάνε, όμως η Ιστορία παραμένει άθιχτη.

Οι φυλλάδες του Λαμπράκη είχαν άλλους τίτλους όταν πρωτοκυκλοφόρησαν: «Ελεύθερον Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα». Με αυτά τα ονόματα συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν καθαρά δωσιλογικές φυλλάδες, με το κόλπο ότι ο Λαμπράκης «εγκαταλείπει την δημοσιογραφίαν» και «εξεχώρησεν οριστικώς εις το προσωπικόν» τους τίτλους και τα περιουσιακά στοιχεία των φυλλάδων.

Ηταν μια καθαρά εικονική κίνηση. Ο Λαμπράκης, για να μην φαίνεται ο ίδιος, έβαλε εμπίστους του να διοικούν και ο ίδιος έκανε το κουμάντο από το παρασκήνιο. Γι’ αυτό και μετά την απελευθέρωση… κόντυνε τα ονόματα των φυλλάδων του και τις επανακυκλοφόρησε ως «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Τα «Αθηναϊκά Νέα» είχαν επανεκδοθεί προσωρινά μετά την απελευθέρωση, από τις 18 Γενάρη μέχρι τις 9 Μάη του 1945. Στο τελευταίο φύλλο ανακοίνωσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας τους με το εξής κείμενο:

«Οπως εδηλώθη από την πρώτην ημέραν της επανεμφανίσεώς των τα “Aθηναϊκά Nέα” εξεδίδοντο από το εργαζόμενον προσωπικόν των και το προσωπικόν του “Eλευθέρου Bήματος” και διά λογαριασμόν του συνόλου και χωρίς καμμίαν απολύτως ανάμιξιν ούτε πολιτικής ούτε οικονομικής μορφής του κ. Δ. Λαμπράκη. H έκδοσις αυτή δεν απετέλει επιχείρησιν, αλλά είχε ως μοναδικόν σκοπόν την αντιμετώπισιν των οικονομικών αναγκών του αργούντος προσωπικού και ως προϋπόθεσιν την δωρεάν χρησιμοποίησιν και εκμετάλλευσιν των τυπογραφικών εγκαταστάσεων του κ. Δ. Λαμπράκη, εφ’ όσον ούτος απείχεν της ενεργούς δημοσιογραφίας. Ηδη όμως, ότε ο κ. Δ. Λαμπράκης εκδίδει από του Σαββάτου (σ.σ. 12 Mάη του 1945) “Tο Bήμα” και ολίγας ημέρας αργότερον απογευματινήν “Tα Nέα”, η προϋπόθεσις αυτή ελλείπει, και δια τούτο από σήμερον διακόπτεται η έκδοσις των “Aθηναϊκών Nέων”…».

Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το κόλπο, είναι προφανές. Οι δωσιλογικές εφημερίδες μετονομάστηκαν και αποκαλύφθηκε ποιος ήταν το πραγματικό αφεντικό. Ενα αφεντικό που με τον ίδιο φανατισμό που υπηρέτησε την Κατοχή και το δωσιλογισμό, υπηρέτησε και το αγγλόδουλο και στη συνέχεια αμερικανόδουλο μετακατοχικό μοναρχοφασιστικό καθεστώς.

«Γερμανοί αλεξιπτωτισταί ηκρωτηριάσθησαν φρικωδώς και άλλοι εκακοποιήθησαν ανοικτιρμόνως», έγραφε το «Ελεύθερον Βήμα» στις 29 Μάη του 1941, «περιγράφοντας» την ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης και προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τα μαζικά αντίποινα των ναζί ενάντια στους Κρητικούς (κάψιμο χωριών, εκτελέσεις κτλ.).

Ο Παύλος Παλαιολόγος, που μέχρι το θάνατό του το 1984 παρουσιαζόταν σαν προοδευτικός χρονογράφος του «Βήματος», στις 3 Ιούνη του 1941 χαρακτήριζε «ξελιγωμένα τσουλάκια του πεζοδρομίου» τις γυναίκες που εκδήλωναν συμπάθεια προς τους άγγλους αιχμάλωτους των ναζί και «λιονταρήδες των ανώνυμων εκδηλώσεων» που «εγκληματούν κατά του τόπου των» τους έλληνες πατριώτες που εκδήλωναν τα αντικατοχικά τους αισθήματα (αυτά που στη συνέχεια έγιναν «καύσιμα» για την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης, που τη βάφτισαν «κομμουνιστική επιβουλή»).

Τα «Αθηναϊκά Νέα» είχαν άλλο… νταλκά: οι έμποροι των Αθηνών πουλούσαν ακριβά τα εμπορεύματά τους στους κατοχικούς στρατιώτες. Γι’ αυτό και στηλίτευαν «την βρωμερότητα όλων εκείνων των εμπόρων που αισχροκερδούν εις βάρος των Γερμανών στρατιωτών, λησμονούντες κατά τον ασυνειδητότερον τρόπον την ιπποτικήν απέναντί μας στάσιν του στρατού της κατοχής»! Δεν παρέλειπαν, επίσης, να στηλιτεύσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας που «φθάνουν μέχρι της ηθικής πωρώσεως και της ασεβείας προς τας ιερωτέρας παραδόσεις του πολιτισμού μας, ώστε να δικαιολογούν εις τας ιδιαιτέρας συνομιλίας των τας ωμότητας που διεπράχθησαν εν Κρήτη, στιγματίζοντες ούτω το ελληνικόν όνομα και παρουσιάζοντες εις τα όμματα του κόσμου ως μίαν πρωτόγονον ζούγκλαν την πατρίδα μας»!

Η τετραήμερη γενική απεργία τον Σεπτέμβρη του 1942, που ακύρωσε την επιστράτευση και έτσι κανένας έλληνας επίστρατος δεν βρέθηκε στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα των ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, ήταν για το «Ελεύθερον Βήμα» στις 13 Σεπτέμβρη του 1942 «ανόητος απεργία», η οποία συνοδεύτηκε από «έκτροπα αναρχικών στοιχείων», τα οποία κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι «του παραγωγικού κόσμου της χώρας» κατά τη συνάντησή τους με τον δωσίλογο υπουργό Οικονομικών Σωτήριο Γκοτζαμάνη.

Και καθώς περνούσαν τα κατοχικά χρόνια και φούντωνε η Αντίσταση, βρέθηκε και ο μεγάλος εχθρός: η «κομμουνιστική επιβουλή», που πολεμούσε τους ναζί κατακτητές και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Στις 11 Γενάρη του 1944, στην αυγή του τελευταίου κατοχικού χρόνου, το «Ελεύθερον Βήμα» θρηνούσε, διότι, «παρά τας εκφρασθείσας επό έγκυρα ελληνικά χείλη ευχάς όπως το νέον έτος 1944 απομακρύνη από τον τόπον μας το φάσμα του εμφυλίου πολέμου, αι πρώται εβδομάδες του καινούριου χρόνου εβάφησαν, δυστυχώς, και αυταί με αίμα ελληνικόν. Δυο ακόμη Ελληνες, ο ναύαρχος Πινότσης* και ένας δεκανεύς των ευζώνων εύρον τον θάνατον υπό τα δολοφονικά πλήγματα αγνώστων ίσως ακόμη εις τας αρχάς, αλλά πολύ γνωστών, δυστυχώς, εις την κοινήν γνώμην ανατρεπτικών κύκλων. […] Τα σκοτεινά στοιχεία των αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων, κλεισμένα μέσα εις τον φοβερόν κύκλον του μίσους και του εμφυλίου πολέμου, μη ακούοντα παρά την φωνήν της ταραγμένης των συνειδήσεως, οδηγούν χωρίς υπερβολήν τον τόπον εις αδιέξοδον»!

Κι επειδή, σύμφωνα με το «Ελεύθερον Βήμα», «η κοινή γνώμη ολόκληρος αποδοκιμάζει κατά τον εντονώτερον τρόπον αυτάς τας δολοφονίας, το κράτος θα λάβη, και οφείλη να λάβη, σκληρά μέτρα διά να απαλλάξη κατά τρόπον ριζικόν τον εθνικόν οργανισμόν από τας δολοφονικάς μαφίας των κομμουνιστικών οργανώσεων»! 

Ο ελληνικός λαός θρηνούσε τους ήρωές του με το «πέσατε θύματα, αδέρφια εσείς, σε άνιση πάλη κι αγώνα» και οι δωσίλογοι πανηγύριζαν από τις στήλες των κατοχικών φυλλάδων για τα εγκλήματα των ναζί και των δωσίλογων συνεργατών τους.

To Συγκρότημα Λαμπράκη, πάντως, ξεπέρασε τους υπόλοιπους εκδότες των κατοχικών-δωσιλογικών φυλλάδων, αφού κατάφερε να κάνει συνεταιρισμό με τον επίσημο προπαγανδιστικό μηχανισμό του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ, τη Mundus A.G. που είχε στήσει ο Γκέμπελς. Τον Σεπτέμβρη του 1941 η Mundus πήρε το 51% των μετοχών της «Ελεύθερον Βήμα ΑΕ» και τοποθέτησε στο ΔΣ της στελέχη όπως ο αρχηγός της ναζιστικής ΕΣΠΟ Γεώργιος Βλαβιανός και ο επικεφαλής της γερμανικής λογοκρισίας Χέρμπερτ Σβέρμπελ.

* Ο ναύαρχος ε.α. Γ. Πινότσης, που είχε διοριστεί από τη δωσιλογική κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Υδάτων ΑΕ, είχε καταδώσει στους Γερμανούς 20 μέλη της οργάνωσης του ΕΑΜ στην εταιρία. Εκτελέστηκε στις 5 Γενάρη του 1944 έξω από το σπίτι του από τον 24χρονο ανθρακωρύχο από την Καλογρέζα Αντώνη Παπαδόπουλο και από τον 28χρονο Μιχάλη Μαραγκό από τη Νέα Ιωνία, ξυλουργό, υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Και οι δύο ήταν κομμουνιστές, μέλη της 8ης Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και προφανώς μαχητές της ΟΠΛΑ (Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα). Τα δυο παλικάρια έδωσαν μάχη με τους δωσίλογους μπάτσους, αλλά δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο δωσιλόγων και εκτελέστηκαν στις 21 Γενάρη του 1944, δυο βδομάδες μετά την εκτέλεση του δωσίλογου και τη σύλληψή τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣίριαλ διώξεων και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης

Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Επόμενο άρθρο Ανέστιος και πένης

Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Σχετικά Αρθρα

81 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στο Ιράν

Ιστορία 9 Μάι 2026, 00:57

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

Ιστορία 24 Απρ 2026, 10:48

Από την εθνικοδημοκρατική επανάσταση στην ιμπεριαλιστική υποδούλωση

Γάζα, το πρότυπο του σύγχρονου αγώνα για τη λευτεριά

Ιστορία 25 Μαρ 2026, 11:37

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

Ιστορία 5 Μαρ 2026, 06:14

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

Ιστορία 5 Μαρ 2026, 05:17

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

Ιστορία 19 Φεβ 2026, 18:29
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη

Επλήγη για πρώτη φορά και η Αρκαδία (δύο εστίες μέχρι στιγμής)

30 Μάι 2026, 10:45
Καταστολή

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

30 Μάι 2026, 08:45
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

30 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

30 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

29 Μάι 2026, 20:55
Κόντρες

Follow the money

29 Μάι 2026, 20:41
Διεθνή

Times of Israel: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η σιωνιστική οντότητα

29 Μάι 2026, 14:04
Υγεία

Για τα μάτια της Σταμάτας…

29 Μάι 2026, 12:22
Διεθνή

Το Ιράν έχει κερδίσει τον πόλεμο. Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την ώρα του απολογισμού

Η ισορροπία δυνάμεων έχει μεταβληθεί και τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν θα αποδεχτούν πλέον μια περιφερειακή τάξη που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

29 Μάι 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάη

29 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κατέρρευσε το στημένο κατηγορητήριο εναντίον των συλληφθέντων στις 6 Μάρτη του 2021

28 Μάι 2026, 19:00
Η παπάρα

Eνας ακούραστος φιδέμπορας

28 Μάι 2026, 18:39
Διεθνή

«Ελεύθεροι και δυνατοί, όχι άθλιοι σκλάβοι»

28 Μάι 2026, 13:03
Καταστολή

Λαθροχειρία συνηγόρου υπεράσπισης των βασανιστών του γιου του καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

28 Μάι 2026, 11:41
Υγεία

Eξαρση γαστρεντερίτιδας στο «Αττικόν» – Πώς θα σταματήσει όταν οι ασθενείς είναι σε ράντζα και δεν έχουν ούτε τουαλέτα;

28 Μάι 2026, 09:19
Πολιτισμός

ΑΠΟΨΕ | Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ «Αγκάθια και γαρύφαλλα»

Στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Λαμπηδόνα), στις 8 μμ

28 Μάι 2026, 06:19
Παιδεία

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

28 Μάι 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάη

28 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Νέα κουτουλιά του δάμαλου στα μαλακά του Κούλη

27 Μάι 2026, 23:23
Καταστολή

Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Δίκη αύριο στο ΙΑ Μονομελές (Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 12)

27 Μάι 2026, 22:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

1941: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1951: Καταστέλλεται κίνημα αξιωματικών της δεξιάς στρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ.

1969: Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

1972: 25 νεκροί και 72 τραυματίες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ από επίθεση Ιαπώνων – μελών της οργάνωσης “Στρατός Ερυθρού Αστέρα” που συνδέεται με την PLO.

1977: Συλλαμβάνεται ο εν ενεργεία ανθυπίλαρχος Γ. Διαμαντής για ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο με βουλγαρικά βιβλία στην Ασκληπιού.

2006: Ο Επαναστατικός Αγώνας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο σπίτι του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Την ανάγκη να υπάρξει μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. «Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, η βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι, με ελέγχους και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημειώνοντας όμως ότι σε μια ελεύθερη οικονομία οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ή και δεν τα βγάζει καθόλου πέρα». «Δεν λέει κανείς να μην κερδίζουν οι επιχειρήσεις, γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις πηγαίνουν μπροστά όταν έχουν κέρδος. Αλλά μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Καλά, αυτός δεν είναι που ως τώρα έχει «υπογράψει» κάμποσες «εθνικές συμφωνίες μείωσης των τιμών»; Αυτός είναι, δεν κάνετε λάθος. Μα αφού έχουν ήδη συναφθεί τέτοιες συμφωνίες, γιατί χρειάζεται και άλλη μία; Πώς αλλιώς θα κάνει ντόρο ο πολιτικός σαλταδόρος και γυρολόγος κομμάτων; Φίδια πουλούσε τις προηγούμενες φορές, φίδια πουλάει και τώρα. Κι ένας φιδέμπορας της αστικής πολιτικής δεν κουράζεται ποτέ. Πουλάει φίδια στο «λαουτζίκο» και την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους καπιταλιστές, τους στυλοβάτες της «πατρίδας»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Εφετείο 17Ν

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • ΕΛΑ

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Επικοινωνία

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Όροι χρήσης

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Ποιοι είμαστε

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Επικοινωνία

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Όροι χρήσης

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo