Στο άρθρο μας με τίτλο: Κραυγαλέες δασικές μεθοδεύσεις με φιλοδασική μεταμφίεση (22 Αυγούστου) είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αφαιρέσει την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και προστασία των δασών από τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία, που θα μεταφερθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Γράφαμε:
Ο Μητσοτάκης, σφόδρα ερωτευμένος με τον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα (γενικά και όχι μόνο στην άσκηση της δασικής πολιτικής), ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου, στις 12 Αυγούστου του 2021, ότι ο ρόλος των καθετοποιημένων δασικών υπηρεσιών θα περιοριστεί στη χάραξη της δασικής πολιτικής, ενώ η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και προστασία των δασών θα περάσει στην Πολιτική Προστασία! Είπε συγκεκριμένα (η έμφαση δική μας):
«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, τις αρμοδιότητες, τη στελέχωση, ειδικά των δασικών υπηρεσιών. Θεωρώ μεγάλη τομή το γεγονός ότι πια όλη η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών. Και ότι οι αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων που αναφερόντουσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών περνάνε πια εκεί, ώστε να έχουμε μία ενιαία δασική πολιτική και δύο πυλώνες ουσιαστικά: την Πολιτική Προστασία, η οποία κάνει τη διαχείριση της κρίσης αλλά συμμετέχει και σε προληπτικά μέτρα- ειδικά για τα δάση μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα- και το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα χαράσσει τη δασική πολιτική».
Η εκτίμησή μας αυτή δικαιώθηκε απόλυτα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και από αυτό που υποδηλώνουν οι περιοδείες του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη.
Αρχίζουμε από τις αρμοδιότητες που δόθηκαν σε αυτό το υπουργείο με βάση το ΠΔ 70 (ΦΕΚ 161Α, 9.9.2021):
«Αρθρο 2 παράγραφος 1α). Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την παρ. 1, μεταφέρονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
ββ) της παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών ως προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τις περ. (αα) και (ββ) της παρ. 3α του άρθρου 6 του π.δ. 132/2017 από το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων.
- α) Στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Περιβάλλοντος ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
αα) η παρακολούθηση των ευρωπαϊκών θεμάτων περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, υδάτων, προστασίας δασών, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο συντονισμός της διαμόρφωσης των εθνικών θέσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου και τους εκάστοτε συναρμόδιους φορείς,
ββ) η παρακολούθηση των πολιτικών σε θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, υδάτων, προστασίας δασών, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού σε διεθνείς οργανισμούς και η μέριμνα εκπλήρωσης όλων των σχετικών υποχρεώσεων της χώρας συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης σχεδίων νόμων για την κύρωση Διεθνών Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου και τους εκάστοτε συναρμόδιους φορείς,
γγ) η διενέργεια όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την καταβολή (οι εμφάσεις δικές μας).
Με αυτό το ΠΔ ο Μητσοτάκης παραχωρεί την προστασία των δασών μέσω μιας αναρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΝ. Αρμόδιες Διευθύνσεις είναι η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και οι Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Πήγε δειλά-δειλά να αφαιρέσει, εμμέσως, αυτή την αρμοδιότητα για να σφυγομετρήσει τις αντιδράσεις της ΠΕΔΔΥ. Προφανώς, σε επόμενη φάση και ανάλογα με το πόσο δυνατές θα είναι οι αντιδράσεις της, θα ολοκληρώσει το έγκλημα της πλήρους εγκατάλειψης της προστασίας και ανάπτυξης των δασών.
Στις 12 Σεπτέμβρη του 2021, ο Στυλιανίδης επισκέφθηκε το δάσος του Σέιχ Σου για να επιβλέψει τις εργασίες προστασίας και ανάπτυξής του, χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα (η αρμοδιότητα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων).
Είναι χαρακτηριστική η προκλητική δήλωσή του, ότι δεν πρέπει οι δαπάνες για την προστασία και ανάπτυξη των δασών να προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο πρέπει να… αποσυμφορήσουμε: «Θα εξετάσουμε τρόπους διασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων, ώστε να μην προέρχονται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ελπίζω να βρούμε κονδύλια και ευρωπαϊκά που θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποσυμφορήσουμε τον εθνικό προϋπολογισμό από αυτή την οικονομική πίεση» (η έμφαση δική μας).
Ας θυμίσουμε τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη και προστασία των δασών το 2020 και το 2021.
Για το 2020, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εγκρίνει μόνο 2.000.000 ευρώ για έργα αντιπυρικής προστασίας και συντήρησης των δασικών δρόμων, ενώ οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων της χώρας είχαν ζητήσει 16.468.630 ευρώ! Ενδεικτικά, τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της Χαλκιδικής και της Κορίνθου είχαν ζητήσει 2.134.604, 820.000 και 170.000 ευρώ και εγκρίθηκαν μόλις 176.000, 53.000 και 14.000 ευρώ, αντίστοιχα!
Για το 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε μόνο 1.700.000 ευρώ για «αντιπυρική προστασία» και για τους δασικούς δρόμους. Οι προϊστάμενοι όλων των Δασαρχείων της χώρας είχαν ζητήσει 17.696.538 ευρώ και η κυβέρνηση διέθεσε το ένα δέκατο! Ενδεικτικά, τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (στην οποία υπάγονται διοικητικά) ζήτησαν 1.439.000 ευρώ και τους εγκρίθηκαν μόλις 149.000 ευρώ! Τα Δασαρχεία της Χαλκιδικής ζήτησαν 1.748.000 ευρώ και τους εγκρίθηκαν 76.000 ευρώ, ενώ τα Δασαρχεία της Κορίνθου ζήτησαν 160.000 ευρώ και τους εγκρίθηκαν 24.000 ευρώ!
Και έρχεται τώρα ο τυχάρπαστος Στυλιανίδης να δηλώσει με θράσος ότι αυτές οι γελοίου ύψους δαπάνες των 1,7 – 2 εκατ. ευρώ για το 2020 και το 2021 άσκησαν πιέσεις στον προϋπολογισμό. Αν τραβήξουμε το συλλογισμό του, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αυτός εισηγείται δραστική συρρίκνωση και αυτών ακόμη των πενιχρών δαπανών.
Οσο γι’ αυτά που είπε ο Στυλιανίδης, για καθάρισμα της ξερής καύσιμης ύλης στο δάσος του Σέιχ Σου μόνο ως καλαμπούρι μπορούμε να το εκλάβουμε.
Στις 25 Σεπτέμβρη, πάλι αναρμοδίως, επισκέφθηκε τα καμένα δάση στα Γεράνεια Ορη, στις περιοχές των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου, προκειμένου να παρουσιάσει έργο για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το αβανταδόρικο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε: «Κατά την επίσκεψή τους στο Αλεποχώρι, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μεγάρων, Γρηγόρη Σταμούλη, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Αττικής και την Δασάρχη Μεγάρων και ενημερώθηκαν διεξοδικά για τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, κορμοπλέγματα)» (η έμφαση δική μας).
Η πραγματικότητα όσον αφορά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε Μέγαρα, Αλεποχώρι και Σχίνο Κορινθίας είναι τελείως διαφορετική απ’ αυτά που ισχυρίζεται ο Στυλιανίδης.
Για τα έργα στο Σχίνο Κορινθίας αρμόδια δημόσια υπηρεσία που θα οργανώσει και εποπτεύσει την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων είναι το Δασαρχείο Κορίνθου. Τι έγινε με την έγκριση της χρηματοδότησης;
Θυμίζουμε ότι η καταστροφική πυρκαγιά στο Σχίνο εκδηλώθηκε στις 19 Μάη. Η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών είχε σταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 6 Αυγούστου. Στη συνέχεια, η πρόταση εγκρίθηκε από τον υφυπουργό ανάπτυξης Τσακίρη (στις 10 Σεπτέμβρη), ενώ στις 15 Σεπτέμβρη επανεγκρίθηκε η χρηματοδότηση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοπννήσου και από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Επικοινωνήσαμε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης για να μάθουμε τι γίνεται με αυτή την απόφαση. Μας απάντησε ότι δεν ετοιμάστηκε, γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν έχουν λυθεί ακόμη! Οταν δε ρωτήσαμε αν μπορεί να μας πει πότε θα σταλεί η απόφαση στο Δασαρχείο Κορίνθου, για να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες προεργασίες, μας απάντησε ότι δεν μπορεί να το προσδιορίσει!
Αρμόδια υπηρεσία για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημυρικών έργων στα Μέγαρα και στο Αλεποχώρι είναι το Δασαρχείο Μεγάρων. Εδώ τα πράγματα είναι πιο πίσω χρονικά. Ο υφυπουργός Τσακίρης ενέκρινε τη χρηματοδότηση στις 8 Σεπτέμβρη. Ομως, ενώ αύριο συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η απόφαση αυτή δεν εισήχθη ως θέμα της ημερήσιας διάταξης!
Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ο Στυλιανίδης δήλωσε στις 25 Σεπτέμβρη ότι τα έργα έχουν δρομολογηθεί. Κάνει και αυτός πολιτική προπαγάνδας, συναγωνιζόμενος τους άλλους πολιτικούς παράγοντες και τον Μητσοτάκη.
YΓ. Στις 2 Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (156 Α) ο νόμος 4824 που στο 2ο άρθρο κυρώνει μια ΠΝΠ, στο τρίτο άρθρο της οποίας προβλέπεται ότι μέχρι τις 2 Οκτώβρη θα εκδοθούν όλες οι διαπιστωτικές πράξεις για τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και του προσωπικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο ΥΠΕΝ. Η ΠΟΓΕΔΥ με ανακοινώσεις της καταγγέλλει συνεχώς την αναβλητικότητα των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να εκδώσουν όλες τις διαπιστωτικές πράξεις. Παραθέτουμε την τελευταία ανακοίνωσή της:
POGEDY