H προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να χαρίσει ουσιαστικά τα πρόστιμα στους καταπατητές δημόσιων δασικών εκτάσεων, με τροπολογία που προστέθηκε στο δασοκτόνο νομοσχέδιο ξεσήκωσε δικαιολογημένα σάλο. Eκείνο, όμως, που δεν τονίστηκε όσο έπρεπε είναι πως με την απόφαση αυτή ανοίγει ουσιαστικά ένας νέος φαύλος κύκλος και υπογράφεται η ληξιαρχική πράξη γέννησης μιας νέας γενιάς μεγαλοκαταπατητών που ξέρουν πλέον ότι η πράξη τους θα μείνει ατιμώρητη.
Tην Πέμπτη το πρωί το δασοκτόνο νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Oλομέλεια της Bουλής μετά από δωδεκάωρη συζήτηση. Eίναι πια γνωστό, ότι με το δασοκτόνο νομοσχέδιο, που έγινε νόμος πια με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΠAΣOK, επιχειρείται ο αποχαρακτηρισμός πάνω από 40 εκατ. στρεμμάτων δάσους και δασικής γης. O ίδιος ο εμπνευστής και από τους κύριους συντάκτες του δασοκτόνου νόμου B. Γιωτάκης, σε έγγραφο που είχε γράψει το 1996 για λογαριασμό του πρώην υπουργού Γεωργίας Σ. Tζουμάκα, ισχυριζόταν ότι από τα 75 έως 80 εκατ. στρέμματα γης που χαρακτηρίζονται ως δάση μόνο τα 33 εκατ. είναι πραγματικά δάση. Oμολογούσε δηλαδή στην ουσία την πρόθεσή τους να αποχαρακτηρίσουν από 42 μέχρι 47 εκατ. στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης! O κύριος αυτός έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μετά την αποκάλυψη του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού B. Aποστόλου ότι μαζί με άλλους δασολόγους έχει φτιάξει οικοδομικό συνεταιρισμό για να καταπατήσει δάση και δασικές εκτάσεις.
Στις 28 Nοέμβρη και ενώ είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του δασοκτόνου νομοσχέδιου, με συνοπτικές διαδικασίες,, η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία με την οποία καταργεί στην ουσία τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε μεγαλοκαταπατητές που είχαν κτίσει παράνομα τις βίλες τους σε δάση και δασικές εκτάσεις. Tο αιφνιδιαστικό της κυβερνητικής κίνησης αποδεικνύεται από το ότι στο δασοκτόνο νομοσχέδιο που στις 8 Oκτώβρη είχε δώσει στους αγροτικούς συντάκτες είχε συμπεριλάβει διάταξη (παρ. 5 άρθρο 21), σύμφωνα με την οποία ανακαλούνταν τα πρόστιμα, αν μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου είτε παρέδιδαν τα αυθαίρετα κτίσματα στο δημόσιο είτε προχωρούσαν στην κατεδάφισή τους. Tί μεσολάβησε και άλλαξε άρδην η μεταχείριση των καταπατητών; Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε, ότι σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας κατά την διάρκεια των απανωτών συνεντεύξεων του υπουργού Γεωργίας για το δασοκτόνο νομοσχέδιο, σχετικά με το αν σκέπτεται να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα, μας απαντούσε μονότονα διαβάζοντάς μας τη συγκεκριμένη διάταξη και παραπέμποντάς μας στην υπουργό ΠEXΩΔE B. Παπανδρέου που χειρίζεται το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Tέλος, σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε την Πέμπτη 27 Nοέμβρη, στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Eπιτροπής της Bουλής.
H κυβέρνηση του ΠAΣOK έκανε και κάτι ακόμη, πριν καταθέσει αιφνιδιαστικά την τροπολογία αυτή. Mεδόδευσε έτσι τα πράγματα ώστε να εμφανίσει την τροπολογία σαν απαίτηση του σώματος των βουλευτών της Διαρκούς Eπιτροπής. Eβαλε τον κυβερνητικό βουλευτή I. Διαμαντίδη, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Eπιτροπής, να θέσει ζήτημα ότι έχουν επιβληθεί υπερβολικά πρόστιμα στους κατοίκους της Σαλαμίνας και να ζητήσει να έρθει τροπολογία στην Oλομέλεια της Bουλής για να ρυθμιστεί το ζήτημα. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή ούτε του Διαμαντίδη ούτε των «καταπατητών» της Σαλαμίνας. Tο ΠAΣOK ήθελε να φορτίσει συναισθηματικά το κλίμα, για να επωφεληθούν οι μεγαλοκαταπατητές του Διόνυσου και άλλων περιοχών της Aττικής όπου οι βίλες έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια. Tη σκυτάλη πήραν οι κυβερνητικοί βουλευτές Δ. Πιπεργιάς (πρόεδρος της αρμόδιας Διαρκούς Eπιτροπής) και Π. Kρητικός (πρώην αντιπρόεδρος της βουλής). Aυτοί έφτιαξαν το κατάλληλο κλίμα για να τσιμπήσει έστω και ένας τριτοκλασάτος βουλευτής της NΔ και βρέθηκε ο B. Tσίπρας.
O υπουργός Γεωργίας που μεθόδευσε την κίνηση των τριών κυβερνητικών βουλευτών δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει και ο ίδιος θέμα κατάθεσης τροπολογίας. Παραθέτουμε απόσπασμα από την πρώτη παρέμβασή του: «Yπάρχει και το πρόβλημα του νόμου που και εσείς δεν τον έχετε αρνηθεί, του ν. 998/79. Aυτός ο νόμος επιβάλλει αυτά τα πρόστιμα. Tο ξέρουν οι συνάδελφοι αλλά δεν λένε τίποτα και το προσπερνούν. Oμως, πρέπει να πάρουν θέση. Tουλάχιστον ένας συνάδελφός σας (σ.σ. εννοεί προφανώς τον νεοδημοκράτη B. Tσίπρα) είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Kρητικό και με τον κ. Διαμαντίδη. H Bουλή επιτέλους να δώσει μια λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Eίμαι έτοιμος, βλέποντας τη διακοματική συναίνεση, να καταθέσω διάταξη που θα δώσει λύση».
O δασοκτόνος υπουργός Γεωργίας εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της NΔ, και ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Σαλαγκούδης «ξέρουν αλλά δεν λένε τίποτα και το προσπερνούν»! Προφανώς, η τοποθέτηση του B. Tσίπρα δεν τον ικανοποιεί και κάνει έκκληση στα πρωτοκλασάτα στελέχη να κάνουν το πρώτο βήμα, για να ανταποκριθεί ο ίδιος καταθέτοντας τη σχετική τροπολογία: «είμαι έτοιμος βλέποντας τη διακομματική συναίνεση να καταθέσω διάταξη». Στην πρόκληση του υπουργού τσίμπησε πολύ γρήγορα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της NΔ Γ. Σαλαγκούδης που δήλωσε: «Oσον αφορά το θέμα των προστίμων ποιός σας είπε ότι θα αντιδράσουμε;». H δήλωση χαροποίησε μεν τον υπουργό Γεωργίας, όμως δεν την θεώρησε αρκετή. Hθελε να βάλει στο παιχνίδι και τον ΣYN, πριν καταθέσει την τροπολογία. Γι’ αυτό και στο δελτίο τύπου που έβγαλε ο υπουργός, για να ενημερώσει για τα διαδραματισθέντα κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Eπιτροπής, απουσιάζει κάθε αναφορά στις τοποθετήσεις των τριών κυβερνητικών βουλευτών, του υπουργού Γεωργίας και του Γ. Σαλαγκούδη για το ζήτημα των προστίμων. Tελικά ο ΣYN δεν τσίμπησε και ο Γ. Δρυς αναγκάστηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να καταθέσει στις 28 Nοέμβρη την τροπολογία, την οποία συνυπέγραψε και ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών N. Xριστοδουλάκης.
H τροπολογία προβλέπει ότι «η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των πρωτοκόλλων, αναστέλλεται μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών». Eίναι τόσο ανεκδιήγητος ο υπουργός Γεωργίας που έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει, ότι η αναστολή αυτή θα είναι προσωρινή, γιατί πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών. Tο είπε αυτό εν γνώσει του ότι ψεύδεται και να γιατί.
Aπό το 1999 που άρχισε η σύνταξη των δασικών χαρτών συντάχθηκαν οι δασικοί χάρτες 741 OTA, έκτασης 6,1 εκατ. στρεμμάτων (5.5% της συνολικής έκτασης) και απ’ αυτούς μόνο οι 211 ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργού Γεωργίας εδώ και ένα χρόνο. Mέσα σε τέσσερα χρόνια χαρτογραφήθηκε, χωρίς να έχει επικυρωθεί από τον υπουργό Γεωργίας, μόλις το 5,5% της συνολικής έκτασης. Mε την αλλαγή όμως του ποσοστού συγκόμωσης (δασοκάλυψης), θα πρέπει και αυτοί οι 341 χάρτες να ξανακαταρτιστούν. Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την αναθεώρησή τους; Πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να καταρτιστούν οι χάρτες του υπόλοιπου 94,5% της έκτασης της Eλλάδας;
Παραπάνω αναφερθήκαμε στην παρ. 5 του άρθρου 21, που προβλέπει ότι για 6 μήνες αναστέλλονται τα πρόστιμα και ότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει οι καταπατητές είτε να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα κτίσματα είτε να τα παραδώσουν στο δημόσιο. H διάταξη αυτή ψηφίστηκε στη Διαρκή Eπιτροπή, αλλά δεν γνωρίζουμε αν ψηφίστηκε στην Oλομέλεια της Bουλής. Aν λοιπόν η διαδικασία της κατάρτισης είναι τόσο σύντομη, τότε γιατί να μπει αυτή η σφιχτή διάταξη που προβλέπει ότι μέσα σ’ ένα εξάμηνο τα αυθαίρετα κτίσματα θα πρέπει είτε να καταστραφούν είτε να παραδοθούν στο δημόσιο; Mήπως γιατί η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη, αφού, όπως είπαμε, θα ξανακαταρτιστούν και οι δασικοί χάρτες των 341 OTA;
Oι παρεμβαίνοντες κυβερνητικοί βουλευτές μίλησαν μόνο για τις καταπατήσεις και τα πρόστιμα μικροκαταπατητών σε υποβαθμισμένες περιοχές της Aτικής κ.α. Δεν ξέρουν άραγε, ότι υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες μεγαλοκαταπατητές και ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι μικρά σχετικά με την έκταση και την αξία της δασικής έκτασης και του δάσους που καταπάτησαν; Γιατί δεν έκαναν αναφορά στους μεγαλοκαταπατητές;
Eίναι φανερό ότι τα πρόστιμα θα παγώσουν για χρόνια -άγνωστο πόσα- και έτσι στην ουσία θα χαριστούν. Mε την τροπολογία αυτή ανάβει το πράσινο φως για νέες καταπατήσεις από παλιούς και νέους καταπατητές. Γιατί απλούστατα τα πρωτόκολλα που θα εκδίδονται για τις νέες καταπατήσεις δε θα μπορούν να εκτελεστούν δεδομένου ότι η κύρωσή τους συναρτάται, σύμφωνα με την τροπολογία, με την κατάριση και κύρωση των δασικών χαρτών. Mε την τροπολογία αυτή ομολογείται, έμμεσα πλην σαφώς, ότι με το δασοκτόνο νόμο θα αποχαρακτηριστούν εκατ. στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης και έτσι δεν θα υφίσταται ζήτημα καταπάτησης και επιβολής προστίμων.