Η εικόνα μιας γυναίκας που προσπαθούσε να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά σκαρφαλώνοντας στην οροφή του αυτοκινήτου της, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε viral στα αστικά μίντια. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να αισθανόμαστε τυχεροί. Οι πλημμύρες στη Νιγηρία απελευθέρωσαν κροκόδειλους και φίδια από ένα ζωολογικό κήπο, ενώ εδώ τη βγάλαμε με τις… καθιερωμένες ζημιές, χωρίς να πνιγεί άνθρωπος και χωρίς να κόψουν κάνα πόδι οι πεινασμένοι κροκόδειλοι. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας…
Την προηγούμενη φορά viral είχαν γίνει κάποιοι επιβάτες λεωφορείου που είχαν πιαστεί χέρι-χέρι για να διασχίσουν στηρίζοντας ο ένας τον άλλο μια διάβαση κάτω από γέφυρα στην Ποσειδώνος, όπου κόλλησε το λεωφορείο, λες και διάσχιζαν τον Αμαζόνιο. Και την προ-προηγούμενη φορά viral είχαν γίνει οι μαθητές και οι δάσκαλοι ενός σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια που έφτιαξαν γέφυρα με τα θρανία για να… αποδράσουν από το πλημμυρισμένο σχολείο τους. Ευτυχώς αυτή τη φορά τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ακόμα…
Ποια κλιματική κρίση και ποια θεομηνία, ρε αλήτες; Μια φθινοπωρινή μπόρα ήταν που δεν κράτησε πολύ μάλιστα. Για μια ακόμα φορά, όμως, μια μπόρα μετέτρεψε τμήματα της Αθήνας σε ορμητικούς χειμάρρους (για την επαρχία δεν το συζητάμε, οι ζημιές εκεί περνούν σε δεύτερη μοίρα, ακόμα κι αν είναι περισσότερες και σοβαρότερες).
Αυτά δεν έγιναν κάπου που πλημμύρισε χείμαρρος που είχαν δεκαετίες να καθαρίσουν (όπως έχει γίνει πολλές φορές σε περιοχές της επαρχίας). Δεν έγιναν στις περιοχές των καμένων δασών, όπου οι κάτοικοι βιώνουν την αγωνία για επικείμενες πλημμύρες. Εγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, μέσα στον πιο πυκνό αστικό ιστό της.
Χρειάζεται να πούμε γιατί συνέβη αυτό; Για τον ίδιο λόγο που έχει συμβεί και άλλες φορές, μόλις ρίξει λίγο παραπάνω νερό.
- Εχουν κατασκευάσει όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες χωρίς αντιπλημμυρικά έργα (διότι αυτά δεν είναι «επιλέξιμα»!). Η λεωφόρος Κηφισσού και οι παράδρομοί της δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και φυσικά δε διαθέτουν ούτε ένα φρεάτιο.
- Εχουν να καθαρίσουν τα υπάρχοντα φρεάτια ποιος ξέρει από πότε, ενώ θα έπρεπε να τα καθαρίζουν κάθε χρόνο, αφού είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο αρχίζουν οι βροχές στη χώρα μας. Φραγμένες με σκουπίδια οι σχάρες και μισογεμάτα από χώμα και άλλα φερτά υλικά τα φρεάτια, πώς να στείλουν το νερό στους αγωγούς ακόμα κι εκεί που υπάρχουν; Η δυνατότητα αποχέτευσης πέφτει κατακόρυφα και η πλημμύρα είναι ζήτημα λίγου χρόνου. Υπάρχουν, όμως, οδικές αρτηρίες χωρίς φρεάτια, όπως είπαμε.
Ποια ήταν η συνέχεια; Το γνωστό blame game ανάμεσα σε δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση. Ο Δούκας, που είδε την εικόνα του να τσαλακώνεται άσχημα σε μια κρίσιμη γι’ αυτόν περίοδο, τα έχωσε στην κυβέρνηση και την περιφέρεια, ισχυριζόμενος ότι αυτός καθάρισε πάρα πολλά φρεάτια, ακόμα και φρεάτια ευθύνης της περιφέρειας. Ο Χαρδαλιάς εξαφανίστηκε. Είναι ο ίδιος που πριν μερικές μέρες φορούσε φωσφοριζέ γιλέκο, μπότες και κράνος και γύριζε photo show στην σκεπασμένη κοίτη του Κηφισσού, που είχε δεκαετίες να καθαριστεί. Εστησε photo show για το αυτονόητο. Λες και δεν ήταν περιφερειάρχης του κόμματός του την προηγούμενη τετραετία (Πατούλης). Αλλο Κηφισσός και άλλο Κηφισίας, όμως. Στην περιοχή που τα νερά χύνονται στον Κηφισσό δεν έριξε πολύ νερό, ενώ ανατολικότερα η Κηφισίας, επίσης αρμοδιότητας περιφέρειας, έγινε χείμαρρος.
Ο Κικίλιας εξαφανίστηκε επίσης από το κάδρο και συνέχισε να εκδίδει ανακοινώσεις για την… άκρως επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο!
Πόσες φορές δεν το έχουμε παρακολουθήσει αυτό το αισχρό blame game; Τους φόρους ξέρουν να τους μαζεύουν όλοι αυτοί οι πόλοι της ενιαίας αστικής εξουσίας. Μόνο που τους προορίζουν για τους ιμπεριαλιστές δανειστές, για τους καπιταλιστές που κάνουν επενδύσεις (ή «επενδύσεις»), για τους «ημέτερους» εργολάβους του άρπα-κόλλα, για τους κάθε είδους αεριτζήδες και μιζαδόρους. Γι’ αυτό και δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη έργα υποδομής. Ηταν στραβό το κλήμα (δεκαετίες τώρα), το ‘φαγε και ο γάιδαρος των Μνημονίων.
Πριν από δέκα μήνες, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 την εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020».
Η απόφαση αυτή των μεγαλογραφειοκρατών των Βρυξελλών ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αποδείχτηκε ανίκανη και αδιάφορη να ανταποκριθεί ακόμα και στα τυπικά. Αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε σε μια τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση (περί αυτού πρόκειται) έναντι της Κομισιόν, φαντάζεστε τι ενδιαφέρον δείχνουν για την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να συνέλθει από το σοκ και να εκδώσει μια σχεδόν λακωνική ανακοίνωση. Φαίνεται πως προσπαθούσαν παρασκηνιακά να αποσοβήσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και νόμιζαν πως τα είχαν καταφέρει, γι’ αυτό και τους ήρθε… αχαμνά η ανακοίνωση της παραπομπής. Πρώτα τα έριξαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση (κυβερνούσαν ήδη τεσσεράμισι χρόνια!) και μετά δικαιολογήθηκαν ότι καθυστέρησαν επειδή έπρεπε να περιλάβουν «τα τελευταία κλιματικά δεδομένα»!
Η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Σκυλακάκη και της παρέας του στο ΥΠΕΝ, ότι δήθεν καθυστέρησαν για να συμπεριλάβουν τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, ήταν καθαρό ψέμα. Αποκαλύφτηκε από την ανακοίνωση της Κομισιόν, που ανέφερε: «Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή».
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τούς έστειλαν προειδοποίηση τον Φλεβάρη του 2022 και επανήλθαν με «αιτιολογημένη γνώμη» (κάτι σαν κίτρινη κάρτα) τον Σεπτέμβρη του 2022. Τότε δεν είχαν γίνει οι κακοκαιρίες Daniel και Εlias (Σεπτέμβρης 2023 και οι δύο), η δε κακοκαιρία Ιανός είχε γίνει δυο χρόνια νωρίτερα (Σεπτέμβρης 2020). Αυτοί, όμως, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τον Μάρτη του 2020! Και για να γλιτώσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο που θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τουλάχιστον το 2022, όταν είχαν ήδη δεχτεί τις δύο προειδοποιήσεις. Δεν το έκαναν, και μετά την παραπομπή κατέφυγαν σε χονδροειδή ψέματα.
Εννοείται πως η έγκαιρη κατάθεση επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας δε θα έλυνε το ζήτημα της αναγκαίας αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας. Εδειξε, όμως, την αδιαφορία της αστικής κυβέρνησης για οτιδήποτε έχει σχέση (έστω και τυπική) με την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία.
Η πρώτη φθινοπωρινή βροχή του 2024 απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος εγκληματεί κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κατά των πολιτών του. Τίποτα πέραν αυτού.
Και μια επισήμανση: είμαστε ακόμα στην αρχή της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου…