Στο προηγούμενο φύλλο, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η εγκατάλειψη ανάβει για μια ακόμη χρονιά τις φωτιές στα δάση», αναφέραμε ότι μόλις στις 10 Ιούνη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης υπέγραψε απόφαση με την οποία θα δοθούν 1,843 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε 53 Διευθύνσεις Δασών για να γίνουν εργασίες στα δάση, και 500.000 ευρώ σε 17 Διευθύνσεις Δασών, για να γίνουν δασικές μελέτες. Σημειώσαμε ότι οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνονται Φλεβάρη-Μάρτη και επομένως τα ισχνά αυτά κονδύλια δόθηκαν για μια ακόμη φορά κατόπιν εορτής.
Την επομένη (11 Ιούνη), ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος Κ. Δημόπουλος υπέγραψε απόφαση για να χρηματοδοτηθούν οι Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας από το δήθεν Πράσινο Ταμείο. Το χαρακτηρίζουμε «δήθεν», γιατί στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ονομάζεται «Ταμείο Αποπληρωμής Τοκογλύφων», αφού στα χρόνια των Μνημονίων θεσπίστηκε (με ΠΝΠ, το 2012) διάταξη σύμφωνα με την οποία το 95% των κονδυλίων του πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους και μόνο το 2,5% πηγαίνει για δασικά έργα!
Η απόφαση φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Εγκριση διάθεσης πίστωσης – χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών “αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας’’ που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα “Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων από τον Ειδικό Φορέα δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ έτους 2015’’ από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2015».
Η παράδοση δεν έσπασε και φέτος. Μέσα Ιούνη εγκρίνονται κονδύλια για έργα αντιπυρικής προστασίας που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει πριν από μήνες! Μήπως, όμως, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τα κονδύλια αυτά θα επιτρέψουν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα υψώσουν ένα κάποιο τείχος προστασίας στο δασικό πλούτο της χώρας, που αφανίζεται;
Μια μικρή αριθμητική σύγκριση αρκεί. Στα δέκα ευρώ που έχουν ζητήσει οι Διευθύνσεις Δασών εγκρίνεται μόνο ένα! Εννέα πυκνογραμμένες σελίδες καταλαμβάνουν οι πίνακες με τα έργα που ζητούν να προωθηθούν οι Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας. Ο χώρος δεν επιτρέπει να αναφερθούμε σε μία προς μία τις Διευθύνσεις και σε ένα προς ένα τα έργα, γι’ αυτό περιοριζόμαστε στο σύνολο. Οι Διευθύνσεις δασών έχουν ζητήσει δαπάνη 16.110.037,74 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και η Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΠΕΝ προτείνει δαπάνη μόλις 1.750.000 ευρώ (που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο).
Η δικαιολογία που προβάλλεται από το υπουργείο είναι πως οι Διευθύνσεις Δασών φουσκώνουν τα ποσά που ζητούν και πως οι μελέτες δεν είναι ακόμα έτοιμες, αλλά υπό σύνταξη. Το 1:10, όμως, δεν μπορεί να σταθεί μ’ αυτή τη δικαιολογία. Αντε να υπήρχε μια κάποια απόκλιση, όχι όμως 1:10. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Είναι η ίδια η ισχνή χρηματοδότηση που οδηγεί σε καθυστέρηση των μελετών. Οι υπηρεσίες ξέρουν ότι θα πάρουν ένα στα δέκα που θα ζητήσουν, προσαρμόζονται σ’ αυτό και όλα εξελίσσονται μέσα σ’ ένα κλίμα γραφειοκρατικής νιρβάνας, που την πληρώνουν τα δάση.
Προσέξτε το συνολικό ποσό. Μόλις δεκαέξι εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα, προκειμένου να συντηρηθεί και να βελτιωθεί το δασικό και αντιπυρικό οδικό δίκτυο. Μιλάμε για αστείο ποσό, αν σκεφτούμε πόση σημασία έχουν αυτά τα έργα για τα δάση. Οταν όμως ο δασικός πλούτος θεωρείται περιττό βάρος και βγαίνει στο σφυρί χάριν της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ακόμη και τα 16 εκατομμύρια θεωρούνται μεγάλο ποσό και περιορίζονται σε 1,75!