Η «περιπέτεια» της ονομασίας του φορέα που θα «στεγάσει» τα Δάση στο νέο σύστημα διοίκησης της κυβέρνησης Παπανδρέου αποκαλύπτει και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία και οι λεπτομέρειες αποκαλύπτουν προθέσεις.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Οκτώβρη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των διάφορων γενικών και ειδικών γραμματειών, για την κάλυψη των οποίων υποτίθεται ότι θα γινόταν διαγωνισμός μεταξύ υποψηφίων για να επιλεγούν οι «άριστοι». Μία από τις γραμματείες του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα περάσει και η αρμοδιότητα για τα Δάση (μέχρι τώρα ανήκε στο υπουργείο Γεωργίας), ήταν η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος, Δασών, Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων. Για όσους γνωρίζουν, η σύσταση μιας γενικής γραμματείας με τέτοια σύνθεση αρμοδιοτήτων συνιστά πρόκληση. Χωροταξία και Δάση υπό την ίδια σκέπη είναι σαν να βάζεις μαζί φωτιά και νερό.
Επειδή προφανώς κάποιοι ειδήμονες Πασόκοι το πήραν είδηση, το απόγευμα της ίδιας μέρας (Παρασκευή 9/10) έγινε διόρθωση. Εφυγε από τη μέση η Χωροταξία και η νέα Γενική Γραμματεία ονομάστηκε Περιβάλλοντος, Δασών και Φυσικών Πόρων.
Η τελική κατάληξη έγινε με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 189/ΦΕΚ 221, 5.11.2009), που καθόρισε επιτέλους τις αρμοδιότητες των νέων υπουργείων. Ετσι, πληροφορούμαστε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα Δάση έφυγαν από τον τίτλο της νέας γενικής γραμματείας. Ο συμβολισμός υποκρύπτει ουσία και η ουσία δεν είναι βέβαια η προστασία των Δασών, αλλά το αντίθετο. Η διοικητική υποβάθμιση δεν είναι συμβολική, αλλά ουσίας. Τα Δάση πετι-ούνται στα αζήτητα και η περιβόητη «ανάπτυξη» τίθεται πάνω από την ανάγκη της προστασίας τους.
Με την ευκαιρία να αναφερθούμε και στο παρελθόν. Το 1991 (ΠΔ 352) συστήθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο Γεωργίας Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Το 2002 (ΠΔ 228) η αυτοτελής Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος καταργήθηκε και παρέμεινε μόνο η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Υπουργός τότε ήταν ο Γ. Δρυς, ο οποίος ενάμιση χρόνο μετά συνέταξε και προώθησε για ψήφιση στη Βουλή το γνωστό δασοκτόνο νόμο 3208/2003.
ΥΓ: Σε υπόμνημα που έστειλε η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητά, μεταξύ άλλων, και την «κατάργηση διατάξεων του Ν. 3208/2003, του Ν. 3147/2003 και του 1734/1987». Η έως τώρα θέση της ΠΕΔΔΥ ήταν η κατάργηση του αντιδασικού θεσμικού πλαισίου (Ν. 3208/2003, Ν. 3147/2003, 1734/1987, Ν. 2742/1999 κλπ) στο σύνολό του. Με το που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση άρχισαν οι «χοντρές» εκπτώσεις.