Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Πώς λένε τον «σαλταπήδα» στα σαρακατσάνικα;
Περιβάλλον

Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

Πώς λένε τον «σαλταπήδα» στα σαρακατσάνικα;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Σεπ 2009, 00:00

Οργίλη επιστολή, που αποκαλύπτει άνθρωπο εκτός εαυτού, έστειλε στην εφημερίδα μας ο Δημήτριος Σπαθής, συνταξιούχος δασολόγος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας Σ. Χατζηγάκη.

Δημοσιεύουμε την επιστολή Σπαθή, όχι γιατί μας τρόμαξε με την «απαίτησή» του να «δημοσι-ευθεί αυτούσια», αλλά γιατί νομίζουμε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε τους αναγνώστες της «Κ» από την απόλαυση ενός τόσο σπαρταριστού αναγνώσματος. Πριν τη δημοσιεύσουμε, όμως, μαζί με την απάντησή μας φυσικά, μια παρατήρηση, που ενδεχομένως για τον κ. Σπαθή να μην έχει σημασία, για εμάς όμως έχει. Στην επιστολή υπογράφει απλώς ως «Σπαθής Δημήτριος, Δασολόγος» και στο φάκελο αναφέρεται η διεύθυνση του σπιτιού του. Δηλαδή, μας έγραψε ως πολίτης και όχι με κάποια από τις θεσμικές του ιδιότητες. Ομως, την επιστολή έφερε υπάλληλος οδηγώντας αυτοκίνητο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας! Ο έχων «ιδιαίτερα λαμπρή ιστορία», όπως με σεμνότητα και ταπεινότητα γράφει, Δ. Σπαθής χρησιμοποιεί κρατικό αυτοκίνητο για να διεκπεραιώσει προσωπικές του υποθέσεις! Αραγε, η αποστολή επιστολών για μη αρεστά δημοσιεύματα είναι η μόνη προσωπική υπηρεσία την οποία ο κ. Σπαθής χρεώνει στο κράτος;

Η επιστολή Σπαθή

Σπαθής Δημήτριος
Δασολόγος

Αθήνα, 14/9/2009

Προς Εφημερίδα «Κόντρα»

Παρακολουθώ κάποια δημοσιεύματά σας σχετικά με το πρόσωπό μου. Λυπάμαι για τον συντάκτη-δημοσιογράφο σας.
Δηλώνω ότι η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτή που αναγράφει, όχι ο κύριος αυτός, αλλά αυτό «το άτομο». Είναι πολύ μικρός για ν’ αναφέρεται στο Δασολόγο «Δημήτριο Σπαθή» (σ.σ. η έμφαση και τα εισαγωγικά μεγαλοπρέπειας στο ονοματεπώνυμο είναι του επιστολογράφου) που έχει μια ιδιαίτερα λαμπρή ιστορία και ενώ έχει περάσει από πολλά κύματα –κομματικά, συνδικαλιστικά, επαγγελματικά– ποτέ δεν λασπώθηκε και δεν βρέθηκε δημοσιογράφος να πει κουβέντα.
Ο λασπολόγος, άσχετος με τη δασική πραγματικότητα, δημοσιογράφος σας, ακούει χωρίς να αξιολογεί και προσπαθεί να βγάζει το ψωμάκι του πετώντας λάσπη δεξιά και αριστερά για να βρωμίσει τον τόπο για άτομα που δεν ξέρει την ιστορία τους και δεν τα γνωρίζει προσωπικά. Ισως γιατί δεν μπορεί να τ’ αντικρίσει!!

Σημειώνω ότι στα 35 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και στα 40 χρόνια συνδικαλισμού και επιστημονικής μου δραστηριότητας, πρώτη φορά απαντώ σε δημοσίευμα δημοσιογράφου… Φυσικά δεν χρειάστηκε.

Η για πρώτη φορά απάντησή μου σημαίνει πολλά, αν δεν τη καταλαβαίνει «το άτομο», ας γράφει ανεύθυνα πράγματα για να επιβιώσει.

Μόνη απαίτησή μου να δημοσιευθεί αυτούσια η επιστολή μου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δημήτριος Σπαθής

Απάντηση «Κ»

«Κατανοούμε» την οργή και την ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας του Δ. Σπαθή, αλλά δεν του έχει μιλήσει κανείς ή δεν έχει διαβάσει ποτέ για την ταμπακέρα; Βρίσε όσο θέλεις τον συντάκτη, αλλά πες μας και κάτι για την ουσία της υπόθεσης. Γιατί όταν «ξεχνάς» να αιτιολογήσεις τις βρισιές σου, αυτές επιστρέφονται αυτόματα και ο συντάκτης επιβεβαιώνεται. Ας «θυμίσουμε» εμείς, λοιπόν, όσα σχετίζονται με την… ταμπακέρα.

Ο συνταξιούχος δασολόγος Δ. Σπαθής διορίστηκε από τον πολιτικό του φίλο Γ. Σουφλιά πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας το 2005. Δεν ξέρουμε αν έχουν κοινή σαρακατσάνικη καταγωγή, ξέρουμε όμως ότι ο Δ. Σπαθής, αν και ορισμένος ως θεματοφύλακας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, βάλθηκε ν’ ανοίξει το δρόμο της καπιταλιστικής  «αξιοποίησης» ακόμα και του πυρήνα του Δρυμού, με την προώθηση της δημιουργίας εκεί «παραδοσιακής σαρακατσάνικης στάνης»! Μιλάμε για καραμπινάτη παρανομία, δεδομένου ότι ο νόμος είναι σαφής:

«Μουσεία, αρχαιολογικαί σχολαί, πνευματικά κέντρα και παντός είδους εγκαταστάσεις εξυπηρετούσαι πολιτιστικάς εκδηλώσεις επιτρέπεται να κατασκευασθούν εντός δασών ή δασικών εκτάσεων κατόπιν κοινής αποφάσεως των υπουργών Γεωργίας και Πολιτισμού και Επιστημών μετά γνώμην του Συμβουλίου Δασικής Πολιτικής. Η δυνατότης αυτή δεν επιτρέπεται εις τους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών».

Τι σημασία έχει, όμως, ο νόμος όταν πρόκειται για τη «σαρακατσάνικη στάνη», διακαή πόθο του Δ. Σπαθή και του προστάτη του εν Ελλάδι σαρακατσανισμού Γ. Σουφλιά; Στις 25.9.06 ο Δ. Σπαθής έστειλε στο Δασαρχείο Πάρνηθας έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης (αρ. πρωτ. 219), που περιλάμβανε τη μελέτη της «σαρακατσάνικης στάνης», ζητώντας την έγκρισή της. Ο τότε δασάρχης Γ. Αμοργιανιώτης ανέθεσε το θέμα στον δασολόγο Ι. Ζιάζιαρη, ο οποίος, μολονότι σημειώνει εισαγωγικά ότι «σύμφωνα με το αρθ. 60 Ν. 998/79 παρ. 2, δεν είναι δυνατή η κατασκευή μουσειακών ή παρόμοιων χώρων στους πυρήνες των εθνικών δρυμών και αφού η συγκεκριμένη Στάνη θα κατασκευαστεί στη θέση “Μόλα-Παλαιά Μαντριά” που ευρίσκονται στο κέντρο σχεδόν του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η υπηρεσία μας δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσει στην κατασκευή της», καταλήγει –μετά από ένα… ακροβατικό σκεπτικό– να προτείνει την έγκριση της μελέτης! Την έγκριση της μελέτης προσυπέγραψε και ο δασάρχης Αμοργιανιώτης. Αν και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, προσυπέγραψε μια καραμπινάτη παρανομία και την προώθησε για τα περαιτέρω στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Αυτό έγινε την 12η Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2006.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Αν. Αττικής τους έκοψε τη φόρα μ’ ένα ολιγόλογο έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες δασικές διατάξεις «δεν προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων, όπως η εν λόγω, που εξυπηρετούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών». Στη συνέχεια, στρέφει τα βέλη του στο δασάρχη Πάρνηθας, δίνοντας –εμμέσως πλην σαφώς– απάντηση στο ερώτημα «γιατί ένας “πράσινος” δασάρχης δέχτηκε να προσυπογράψει μια “γαλάζια” δασική παρανομία;». Γράφει ο προϊστάμενος Δασών Αν. Αττικής Αν. Καζάσης: «Συνεπώς, η Μελέτη αυτή, δεν μπορεί να προωθηθεί για έγκριση, παρά την δική σας εκφρασθείσα αντίθετη κατά τα άλλα άποψη, η οποία εκτιμάται ότι στηρίζεται μόνον στα πλαίσια της πρόθυμης και αγαστής συνεργασίας σας με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας». Την ερμηνεία της φράσης «πρόθυμη και αγαστή συνεργασία» μπορεί να την δώσει εύκολα ο καθένας.

Προς στιγμήν μπήκε πάγος στα σχέδια του Δ. Σπαθή. Το 2007 και το 2008 πέρασαν χωρίς να γίνει καμιά κίνηση, όμως το 2009 ο Δ. Σπαθής επιχειρεί την «ολική επαναφορά», από νέα, ισχυρότερη θέση. Τον Γενάρη γίνεται ανασχηματισμός. Υπουργός Γεωργίας τοποθετείται ο Σ. Χατζηγάκης, που ανήκει στην ομάδα επιρροής του Γ. Σουφλιά. Ο Χατζηγάκης κρατάει για τον εαυτό του και την αρμοδιότητα για τα δάση, στέλνοντας τον Κ. Κιλτίδη να μάθει… κτηνιατρική. Ολοι γνωρίζουν ότι ο Χατζηγάκης αφαιρεί την αρμοδιότητα των δασών από τον Κιλτίδη και την παίρνει ο ίδιος, γιατί ο Σουφλιάς έχει «απλωμένο τραχανά» (όχι τη «σαρακατσάνικη στάνη», άλλα σοβαρότερα θέματα). Στις 2 Φλεβάρη, ο Χατζηγάκης παίρνει (με πρόσληψη που είναι παράνομη) ως σύμβουλό του τον Δ. Σπαθή, που –καίτοι συνταξιούχος– εξακολουθεί να παραμένει και πρόεδρος του Φορέα Πάρνηθας. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι ο Δ. Σπαθής τοποθετήθηκε ως τοποτηρητής του Γ. Σουφλιά, ο οποίος δεν τρέφει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον Χατζηγάκη, όμως εμείς αυτά τα πράγματα δεν τα πιστεύουμε!

Πριν καλά-καλά καθήσει στη νέα του πολυθρόνα ο Δ. Σπαθής έβαλε μπροστά να κάνει… απόψυξη στο θέμα της «σαρακατσάνικης στάνης». Στις 4 Φλεβάρη, δυο μέρες μετά τη μετακόμισή του στα ψηλά κλιμάκια του υπουργείου Γεωργίας, απευθύνθηκε –με έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας– στη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας, ζητώντας να προωθήσει τη μελέτη στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής, επειδή έχουν εκφραστεί «αντιφατικές απόψεις μεταξύ των υπηρεσιών»! Να την προωθήσει, αφού πρώτα «διευθετήσει τη διαφορετική άποψη του Δασαρχείου με τη Δι-εύθυνση Δασών», υπέρ της πρότασης Σπαθή φυσικά. Θεωρεί πλέον –όχι άδικα– ότι η ιδιότητα του βασικού συμβούλου του υπουργού Γεωργίας για τη δασική πολιτική του δίνει τη δύναμη να επιβάλει το σχέδιό του.

Στις 28 Αυγούστου, ο α/α προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας επιλέγει να παίξει τον τροχονόμο: στέλνει το έγγραφο Σπαθή στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας, ζητώντας της να δώσει οδηγίες απευθείας στη Διεύθυνση Δασών Αν. Αττικής. Είναι σαν να λέει «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουμε εμείς με το ρεπορτάζ μας, που προκάλεσε την επιστολή του Δ. Σπαθή. Οπως βλέπεις, αγαπητέ αναγνώστη, άξιζε τον κόπο ν’ ασχοληθούμε με το θέμα, όχι μόνο γιατί μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στη μετατροπή του πυρήνα της Πάρνηθας σε… Ντίσνεϊλαντ, αλλά και γιατί έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχούς δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων. Καταλαβαίνουμε την απώλεια ψυχραιμίας του Δ. Σπαθή. Σε λίγο καιρό θα είναι και πάλι ένας συνταξιούχος δασολόγος, ο δε Γ. Σουφλιάς ένας απλός βουλευτής της αντιπολίτευσης. Από την πίεση για τη «σαρακατσάνικη στάνη» στην καρδιά της Πάρνηθας μάλλον θα ησυχάσουμε (αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ποτέ δεν ξέρεις), για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τις άλλες πλευρές της «πράσινης» διαχείρισης της καπιταλιστικής λαίλαπας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

Παρασκευή, 18.9.2009
Επόμενο άρθρο

Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

Δευτέρα, 21.9.09

Σχετικά Αρθρα

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 10:58

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 09:34

Εικόνες της καταστροφής από την πυρκαγιά στα χωριά γύρω από τη Φιλιππιάδα

Περιβάλλον 15 Αυγ 2025, 17:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    17Ν
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Εφετείο 17Ν
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    ΕΛΑ
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Ποιοι είμαστε
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επικοινωνία
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Όροι χρήσης
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Ποιοι είμαστε
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επικοινωνία
  • Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Επιστολή του συμβούλου του υπουργού Γεωργίας Δ. Σπαθή

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo