Στις 22 Οκτώβρη, η Τ. Μπιρμπίλη έδωσε την πρώτη συνέντευξή της στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο για τα καμένα, το οποίο μάλιστα είχε ετοιμαστεί προεκλογικά (από ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Μανιάτη). Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι η περιβόητη «δημόσια διαβούλευση» θα είναι σύντομη ώστε να μπορέσει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Βιαζόταν, δηλαδή. Η περιβόητη «δημόσια διαβούλευση» κράτησε μόλις μια βδομάδα (26 με 30 Οκτώβρη). Στις 30 Οκτώβρη ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, ότι «η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή σας. Τα σχόλια και οι απόψεις σας, μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου, θα ληφθούν υπόψη στο τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή».
Στις 5 Νοέμβρη, που το νομοσχέδιο θα έπρεπε κανονικά να έχει κατατεθεί στη Βουλή, το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε ένα «ενημερωτικό σημείωμα», στο οποίο ανέφερε: «Θα καθυστερήσει λίγες μέρες η κατάθεση του νομοσχεδίου “για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις”. Αιτία, ο απρόσμενα μεγάλος αριθμός προτάσεων φορέων και σχολίων ειδικών επιστημόνων και πολιτών που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου. Ο όγκος του υλικού που συγκεντρώθηκε, απαιτεί επεξεργασία πέραν του προβλεπόμενου χρόνου με αποτέλεσμα τη μικρή καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου».
Να τελειώνει το δούλεμα, κυρία Μπιρμπίλη. Το νομοσχέδιο δεν το έχετε στείλει ακόμη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, όπως μας είπε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας. Από εκεί σας είπαν να το κρατήσετε στο συρτάρι σας, γιατί και να πήγαινε δεν θα ήξεραν τι να το κάνουν, αφού δεν έχουν ορίσει τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που ελέγχει όλα τα νομοσχέδια. Η γενική γραμματεία της κυβέρνησης ελέγχει όλο το νομοθετικό έργο. Σ’ αυτήν απευθύνεται κάθε υπουργός που θέλει να προωθήσει μια νομοθετική ρύθμιση, αυτή ελέγχει τη ρύθμιση (μέσω της ΚΕΝΕ) και αυτή δίνει την τελική έγκριση για να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Τι αποδεικνύεται; Οτι το ΠΑΣΟΚ, που ήταν «έτοιμο να κυβερνήσει», δεν έχει φτιάξει ούτε τον απαραίτητο μηχανισμό για να κάνει νομοθετικό έργο. Εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, παντού βασιλεύ-ει ένα απέραντο μπάχαλο.
ΥΓ: Την Τρίτη, με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΝΕ (ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Φ. Στεργιόπουλος). Αναμένεται ο διορισμός των υπόλοιπων 17 τακτικών μελών της (στα μέλη της ΚΕΝΕ μπορούν να προστεθούν μέχρι πέντε έκτακτα μέλη)!