Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία
  • Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του
  • Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
  • Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις
  • Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας
  • ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Θέλουν να μετατρέψουν τον υπουργό σε υπερνομοθέτη της (αντι)δασικής νομοθεσίας!
Περιβάλλον

Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

Θέλουν να μετατρέψουν τον υπουργό σε υπερνομοθέτη της (αντι)δασικής νομοθεσίας!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Σεπ 2016, 00:00

O καπιταλιστής-δασολόγος Ν. Χλύκας παρέδωσε την περιβόητη Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας (ΚΔΝ) στην πρόεδρο της Επιτροπής Παραλαβής Δ. Χατζηλάκου, η οποία την προώθησε στο γενικό διευθυντή Κ. Δημόπουλο. Ο γενικός διευθυντής την έστειλε στους προϊστάμενους των τεσσάρων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, προκειμένου τα τμήματά τους να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο Ν. Χλύκας δεν περιορίστηκε μόνο στην περιβόητη κωδικοποίηση, για την οποία θα εισπράξει 880.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων θα δαπανήσει γύρω στις 80.000 ευρώ. Προχώρησε παραπέρα, παραδίδοντας και ένα νομοσχέδιο συνοδευόμενο από αιτιολογική έκθεση. Με το νομοσχέδιο αυτό αναγορεύεται ο εκάστοτε υπουργός σε νομοθέτη της δασικής νομοθεσίας! Αγνοώντας και παρακάμπτοντας το αστικό κοινοβούλιο, ο υπουργός θα μπορεί να αλλάζει την ισχύουσα δασική νομοθεσία, που είναι ήδη φορτωμένη με αντιδασικούς νόμους και διατάξεις, εισάγοντας νέες αντιδασικές διατάξεις.

Ο Ν. Χλύκας δεν είναι άσχετος και δεν ενεργεί με δική του πρωτοβουλία. Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Τ. Μπιρμπίλη ήταν μυστικοσύμβουλος που εκτός των άλλων συνέτασσε και σχέδια νόμων και αιτιολογικών εκθέσεων. Μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα, ότι έχει επικοινωνήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Ι. Τσιρώνη και έχει τη σύμφωνη γνώμη του στην εισαγωγή αυτών των προκλητικών διατάξεων, που αναγορεύουν τον αρμόδιο για τη δασική πολιτική υπουργό Περιβάλλοντος σε υπερνομοθέτη.

Το δεύτερο άρθρο του νομοσχέδιου, με το οποίο εισάγονται αυτές οι διατάξεις έχει ως εξής (οι εμφάσεις είναι δικές μας):

«Αρθρο Δεύτερο

1. Διατάξεις του Κώδικα της Δασικής Νομοθεσίας που κυρώνεται με το Αρθρο Πρώτο του παρόντος νόμου ή Παραρτήματα αυτών, οι οποίες περιέχονται σε Προεδρικά Διατάγματα και κωδικοποιήθηκαν, μπορούν να συμπληρώνονται, τροποποιούνται ή αναθεωρούνται με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού ή των αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες εξουσιοδοτικές  διατάξεις.

2. Διατάξεις  του Κώδικα Δασικής Νομοθεσίας που κυρώνεται με το Αρθρο Πρώτο του παρόντος νόμου ή Παραρτήματα αυτών, οι οποίες περιέχονται σε Υπουργικές  ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και κωδικοποιήθηκαν, μπορούν να συμπληρώνονται, τροποποιούνται ή αναθεωρούνται με νεότερες αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού ή των αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες εξουσιοδοτικές διατάξεις.

3. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Υπουργού μπορούν να καταργούνται ρητώς διατάξεις του Κώδικα της Δασικής Νομοθεσίας που κυρώνεται με το Αρθρο Πρώτο του παρόντος νόμου ή Παραρτήματα αυτών, οι οποίες έχουν πάψει να ισχύουν σιωπηλώς ή έχουν πάψει να ισχύουν ή εκλείψει για οποιοδήποτε λόγο και να ρυθμίζεται κάθε συναφές ζήτημα που προκύπτει από την κατάργηση αυτή.

4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος νόμου».

Είναι η πρώτη φορά που εισάγονται με τόσο απροκάλυπτο και χονδροειδή τρόπο τέτοιες διατάξεις. Από πού κι ως πού ένα υπουργός ή συναρμόδιοι υπουργοί μπορούν να τροποποιούν, να συμπληρώνουν, να αναθεωρούν διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, είτε με Προεδρικό Διάταγμα είτε με Υπουργικές Αποφάσεις (ατομικές ή κοινές); Υποτίθεται ότι συνταγματικά ισχύει η διάκριση των εξουσιών και ότι η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, το μόνο που υποτίθεται ότι μπορεί να νομοθετεί. Τέτοιες διατάξεις δεν μπορούν να εισαχθούν, γιατί απλούστατα καταργούν το αστικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα νέο βήμα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε επί όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Οπως είναι γνωστό, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σε μαζική κλίμακα την τακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), οι οποίες πρέπει να εισαχθούν στο αστικό κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση εντός 45 ημερών. Με τις διατάξεις του Ν. Χλύκα οι προτεινόμενες αλλαγές δε θα χρειάζεται καν να εισάγονται για συζήτηση και ψήφιση από το κοινοβούλιο.

Ο Ν. Χλύκας ενημερώθηκε προφανώς από τον Ι. Τσιρώνη, ότι αυτός θέλει να εισάγει στη δασική νομοθεσία πολλές ακόμα αντιδασικές διατάξεις και να σφραγίσει τις παλιές, βάζοντας έτσι τέλος στις υποσχέσεις που έδωσε το Μάρτη του 2015 στην Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, ότι θα καταργούσε αρκετούς αντιδασικούς νόμους και διατάξεις.

Ο Ν. Χλύκας ποντάριζε ότι αυτές οι ιδιαίτερα προκλητικές διατάξεις που περιέλαβε στο νομοσχέδιο δε θα γίνονταν αντιληπτές από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των τεσσάρων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, επειδή αυτοί είχαν ήδη υποτιμήσει τόσο τον ίδιο τον Χλύκα όσο και τις εργασίες που αναλάμβανε μετά από διαγωνισμό.  Ως ένα βαθμό αυτό το είχε πετύχει, καθώς κανείς από τους προϊστάμενους δεν είχε ανοίξει καν τα αρχεία που τους είχε προωθήσει ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος. Εμείς τους ενημερώσαμε και τους ζητήσαμε να αντιδράσουν άμεσα και να πιέσουν για να αποσυρθούν οι κατάπτυστες διατάξεις. Και ο γενικός διευθυντής και οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι διατάξεις δεν πρόκειται να περάσουν. Επειδή είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντί τους, θα επιμείνουμε για να γίνει η δέσμευση πράξη.

Τυπικά, με βάση τη διακήρυξη, ο Ν. Χλύκας είχε το δικαίωμα να κάνει προτάσεις για τροποποίηση διατάξεων της δασικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και από το πρώτο κιόλας σχόλιό μας, αμέσως μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας, προβλέψαμε ότι ο ανάδοχος δε θα περιοριστεί στη συγκέντρωση των νόμων και της νομολογίας, αλλά ότι θα προχωρήσει και στην τροποποίηση διατάξεων της δασικής νομοθεσίας. Σε άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτέμβρη του 2012, με τίτλο «Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας: Εβαλαν τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα», τονίζαμε:

«Ο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος ανάδοχος δε θα περιοριστεί στη συγκέντρωση των νόμων και της νομολογίας. Με το διαγωνισμό του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει στην τροποποίηση διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, με πρόσχημα “την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, την απλούστευση και άρση των αντιφάσεων, καθώς και τις ανάγκες του εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και το κοινοτικό κεκτημένο“. Αυτή η γενικόλογα διατυπωμένη δυνατότητα του Αναδόχου δεν είναι η μοναδική και αναφέρεται ρητά στην ΕΝΟΤΗΤΑ 4 της προκήρυξης του διαγωνισμού (σελίδα 17 της προκήρυξης). Από την στιγμή λοιπόν που ο ανάδοχος θα είναι μία από τις έξι εταιρίες, που θα έχει στις γραμμές του κάποια από τα στελέχη που αναφέραμε στην αρχή, με την Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας θα γίνει “το έλα να δεις“. Ο ΥΠΕΚΑ έβαλε τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα».

Ο καπιταλιστής-δασολόγος Ν. Χλύκας, στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την Κωδικοποίηση, άδραξε την ευκαιρία για να βάλει τέλος, προς όφελος των κάθε είδους καταπατητών, σε ένα κατασκευασμένο πρόβλημα, στο οποίο δόθηκε το κωδικό όνομα «ασάφεια  και σύγχυση ως προς τον καθορισμό ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων».  Αυτή η δήθεν ασάφεια της δασικής νομοθεσίας διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή τις απόψεις που διατυπώνουν ο Ν. Χλύκας και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων εταιριών, που ως κοινοπραξία κέρδισαν το διαγωνισμό για την Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας. Και βέβαια, αυτή την «ασάφεια και σύγχυση» ανέλαβαν να τη λύσουν προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που αδιαφορούν για το δάσος και το περιβάλλον.

Αυτό γίνεται με το δεύτερο άρθρο του προτεινόμενου νομοσχέδιου, που λύνει τα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδιος για τα δάση, να «ξεπατώσει» τη δασική νομοθεσία, προς όφελος των κάθε είδους καταπατητών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οικοδομικών συνεταιρισμών ή απλών ιδιωτών.

Το νομοσχέδιο αυτό του Ν. Χλύκα δεν πρέπει να περάσει με τίποτα. Η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας δεν πρέπει να γίνει  αποδεκτή, όχι μόνο γιατί είναι μεγάλο το τίμημα, αλλά κυρίως γιατί παγιώνει όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που πέρασαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

Γλείφουν το ΔΝΤ
Επόμενο άρθρο

Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

Αναβίωσε η ευρεία μνημονιακή συνεργασία του 2015

Σχετικά Αρθρα

Οι πλημμύρες, η ορεινή υδρονομία και οι πανεπιστημιακοί με τα τενεκεδένια παράσημα

Χωρίς φράγματα βάρους στα βουνά, δεν αποτρέπονται οι πλημμύρες

Περιβάλλον 7 Δεκ 2025, 08:45

O Kεφαλογιάννης σε ρόλο διαφημιστή γερμανικής αλυσίδας

Οικονομία 5 Δεκ 2025, 13:24

Ο κόσμος καταστρέφεται από τις πλημμύρες κι αυτοί κάνουν δημαγωγικά σόου

Χωρίς φράγματα βάρους στα ορεινά, οι πλημμύρες θα εξακολουθήσουν να μαστίζουν τον κόσμο της υπαίθρου

Περιβάλλον 26 Νοέ 2025, 17:47

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία

25 Δεκ 2025, 10:25
Πολιτική

Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του

25 Δεκ 2025, 06:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

25 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

24 Δεκ 2025, 18:31
Παιδεία

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

24 Δεκ 2025, 18:04
Εργατικά

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

24 Δεκ 2025, 11:58
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

24 Δεκ 2025, 11:50
Καταστολή

Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο

24 Δεκ 2025, 07:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

24 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τα κάλαντα της αμερικανοδουλείας

23 Δεκ 2025, 20:42
Οικονομία

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

23 Δεκ 2025, 19:55
Διεθνή

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

23 Δεκ 2025, 12:06
Καταστολή

Πετάνε στο δρόμο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

23 Δεκ 2025, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Δεκέμβρη

23 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

22 Δεκ 2025, 19:56
Καταστολή

Δικαίωση για οικογένεια σύριων προσφύγων: αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του Frontex

22 Δεκ 2025, 18:16
Εργατικά

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

22 Δεκ 2025, 12:03
Πολιτική

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

22 Δεκ 2025, 10:33
Πολιτική

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

22 Δεκ 2025, 09:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Δεκέμβρη

22 Δεκ 2025, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

1934: Βόμβα στο υπουργείο Στρατιωτικών με στόχο τον Γεώργιο Κονδύλη.

1936: Βέλγοι επίσκοποι καταδικάζουν τον φασισμό και τον κομμουνισμό.

1936: Ιδρύεται Οικονομική Αστυνομία στην Ελλάδα για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίωξη του λαθρεμπορίου.

1952: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης.

1967: Βόμβα στην Κυψέλη.

1978: Το Βιετνάμ εισβάλλει στην Καμπότζη.

1991: Παραιτείται από την ηγεσία της ΕΣΣΔ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    17Ν
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Εφετείο 17Ν
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    ΕΛΑ
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Ποιοι είμαστε
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Επικοινωνία
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Όροι χρήσης
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Ποιοι είμαστε
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Επικοινωνία
  • Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo