Σε συνέχεια των όσων γράφαμε την περασμένη βδομάδα για τις πηγές της Αραβησσού (σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΕΥΑΘ να γίνει έμπορος εμφιαλωμένου νερού), επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Αραβησσού. Πριν σας μεταφέρουμε τι μας είπε, ας ρίξουμε μια ματιά στο ιστορικό.
Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία, οι πηγές Αραβησσού υπάρχουν εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια, ενώ είναι καταχωρημένες με τον Κωδικό Αριθμό 124070000 και τον χαρακτηρισμό ως “υγρότοπος εθνικής σημασίας” από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων-Βιοτόπων. Προστατεύονται από το νόμο 1739/87 και αποτελούν μοναδική πηγή οξυγόνωσης του ποταμού Λουδία.
Με έγγραφο της 28/2/1976, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Γεωργίας και Δημοσίων Εργων, κ. Ιορδάνογλου και Στράτου αντίστοιχα (το έχουμε στα χέρια μας, μαζί με πλήθος άλλων εγγράφων), τροποποιείται σχετική απόφαση του 1972 και δίνεται στον Ο.Υ.Θ. (την σημερινή ΕΥΑΘ) το δικαίωμα χρήσης νερού από τις πηγές Αραβησσού. Την 1/4/1976, το δ.σ. της ΕΥΑΘ, αποδέχεται τα εννιά από τα δέκα αιτήματα των θιγόμενων κατοίκων (το καίριο απορρίφθηκε).
Σύμφωνα με μετρήσεις, μέχρι και το 1976 οι πηγές απέδιδαν 300.000 κυβικά μέτρα το 24ωρο. Τη χρονιά εκείνη, σύμφωνα με έγγραφες καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα για την διάσωση των πηγών, ο Ο.Υ.Θ. προχώρησε στο μπάζωμα των πηγών και σε νέες, παράνομες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των επιφανειακών νερών και των αναβλυζουσών πηγών.
Ο αγώνας για τη διάσωση των πηγών, την απομάκρυνση των παράνομων γεωτρήσεων και την επαναφορά του υγρότοπου στην προ του 1976 κατάσταση, ξεκίνησε από το 1989. Η Επιτροπή Αγώνα αποστέλλει απεγνωσμένες εκκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Με την 25/595.20-777.34/1995 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Γιαννιτσών διατάσσεται η παύση λειτουργίας των γεωτρήσεων Γ13 και Γ14 και η άρση των εγκαταστάσεων. Στις 7/7/2002 κινητοποιείται η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Αραβησσού και αποφασίζει (σε συμφωνία με παρόντα μέλη της διοίκησης της ΕΥΑΘ) το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων. Στις 10/7/2002, ο βουλευτής Πέλλας Γ. Καρασμάνης, καταθέτει ερώτηση στη βουλή. Στις 24/7/2002 καλούνται επί τόπου ο νομάρχης και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου αποφασίζουν ομόφωνα το κλείσιμο των γεωτρήσεων και τη δέσμευση για οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Ο τύπος κάνει εκτεταμένες αναφορές στο θέμα, αφού η κατάσταση στο χώρο του άλλοτε ακμαίου υγρότοπου, είναι απελπιστική. Τέσσερις πανεπιστημιακοί δημοσιεύουν μελέτη-παρέμβαση στον τύπο, τον καιρό που η Βάσω Παπανδρέου καταρτίζει νομοσχέδιο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ο δήμος αποστέλλει χλιαρές διαμαρτυρίες προς την ΕΥΑΘ, μέσα από ένα έγγραφο όπου την θωπεύει (“Η συνεργασία μεταξύ του νεοσύστατου δήμου μας με την ΕΥΑΘ ΑΕ είναι και θα είναι εποικοδομητική”) και πετάει το μπαλάκι της αντίδρασης στους κατοίκους της Αραβησσού. Πρόκειται για ένα έγγραφο-μνημείο ανορθογραφίας (ακόμα και η λειψυδρία που είναι το κύριο θέμα του, αναγράφεται ως “ληψηδρεία”!!!) και διπλωματικής πολιτικής.
Μετά από την εθιμοτυπική πολυήμερη αναζήτηση, καταφέραμε να μιλήσουμε με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος αναρωτήθηκε “τι θέλουμε και σκαλίζουμε παλιές ιστορίες; Δεν υπάρχει λόγος ανακίνησης εκείνης της υπόθεσης, αφού το νερό έχει επανέλθει από τότε(;)”, φροντίζοντας να τονίσει ότι ήταν κι εκείνος μέλος του αγώνα για τη διάσωση των πηγών…Είπε ότι τον προσέγγισαν κι από την εφημερίδα “Εθνος” αλλά ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τις προθέσεις της ΕΥΑΘ να εμπορευτεί εμφιαλωμένο νερό, τη στιγμή που αυτές ανακοινώθηκαν επίσημα από στέλεχός της. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έχει ήδη κάνει τρεις δειγματοληψίες και, αν και η τέταρτη (που γίνεται τον Απρίλη) βγει θετική όπως οι προηγούμενες, θα προχωρήσουν! Και όπως μας είπε, θα στηρίξει την επιχείρηση! Πού; Πώς; Ποια επιχείρηση; Τι ετοιμάζεται; Ουδείς γνωρίζει (ή μάλλον, ουδείς θέλει να γνωρίζουμε). Κλείνοντας την τηλεφωνική συνομιλία μας, ο δήμαρχος φρόντισε να ζητήσει στοιχεία και τηλέφωνά μας, “για να αλληλοβοηθηθούμε επί του ζητήματος, αν χρειαστεί “. Νομίζω ότι, προς το παρόν, το ονοματεπώνυμό μου είναι αρκετό και για την αλληλοβοήθεια βλέπουμε. Καταγράφουμε και δημοσιεύουμε τα στοιχεία για να γνωστοποιήσουμε το ιστορικό και θα επανέλθουμε με περισσότερα στη συνέχεια, αφού πάμε για έναν καφέ στην ΕΥΑΘ. Μήπως και μας πουν το φλυτζάνι δηλαδή…
Θοδωρής Μπακάλης