Με έκπληξη άκουσα πως η Εταιρία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ετοιμάζεται να βγει δυναμικά στην αγορά, διαθέτοντας εμφιαλωμένο νερό! Η ΕΥΑΘ που με ανάγκασε εδώ και δύο χρόνια να πίνω αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό (χιλιάδες Θεσσαλονικείς το προτιμούν από πολύ πιο παλιά), αφού το νερό του δικτύου σε πάμπολλες περιοχές δεν πίνεται. Και δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου αν επικαλείται πεπαλαιωμένο δίκτυο ή ό,τι άλλο. Μ’ ενδιαφέρει το ότι είναι υποχρέωσή της να υδροδοτεί την πόλη με νερό που να πίνεται κι ότι τον καιρό που ο άνθρωπος βολτάρει στο διάστημα, είναι τουλάχιστον αστείο να μην είναι σε θέση η ΕΥΑΘ να προσφέρει καλής ποιότητας υπηρεσίες στην Θεσσαλονίκη. Στο κάτω-κάτω, όποιοι κύριοι είναι ανίκανοι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, αντί να απλώνονται σε παράλληλες δραστηριότητες καπιταλιστικού χαρακτήρα. Ετσι απλά.
Αφού λοιπόν φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι η ΕΥΑΘ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και με πονηρό ύφος, κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχός της μας είπε ότι διευρύνει πλέον τη σφαίρα των δραστηριοτήτων της και βγαίνει στην αγορά εμφιαλωμένων νερών. Φυσικά, τώρα θα συντρέχουν επιπλέον λόγοι για να συνεχίσει να μας ποτίζει απόνερα, για να προτιμάμε το εμφιαλωμένο. Και φανταστείτε ένα μπουκάλι νερό που πάνω του θα έχει –μεταξύ άλλων- και τη λέξη “αποχέτευση”! Σε ερώτηση σχετικά με τις πηγές απ’ όπου θα προέρχεται το νερό, το στέλεχος αρνήθηκε να τις αποκαλύψει! Περιορίστηκε μόνο να αναφερθεί στους 2-3 τύπους νερού που θα εμπορεύεται η ΕΥΑΘ (μεταλλικό, ανθρακούχο κλπ), χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τον τόπο, ούτε το καθεστώς εμφιάλωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» (έρευνα του Γιάννη Ευσταθίου) της 8/4/2002, το 32% του νερού καταναλώνεται από βιομηχανίες, επαγγελματικούς χώρους και…πότισμα δημοτικών κήπων (συγκεκριμένα: 18% στη βιομηχανία, 8% για επαγγελματική χρήση, 4% για άρδευση δημοτικών κήπων και 2% σε άλλες χρήσεις (;). Το καλοκαίρι 80.000 κυβικά μέτρα νερού πηγαίνουν σε άλλες χρήσεις, την ώρα που η πόλη αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα υδροδότησης (δεν είναι μακριά το περασμένο καλοκαίρι, που όλη η χώρα γελούσε με τα όσα συνέβαιναν στην Θεσσαλονίκη, σχετικά με την υδροδότηση). Καθημερινό είναι επίσης το φαινόμενο των διαρροών και της κατασπατάλησης του νερού. Είναι πολύ σπάνιο να περάσεις από την περιοχή Ολυμπιάδος-Αγίας Σοφίας-Αγίων Αναργύρων-Εθνικής Αμύνης και να μην δεις νερά να ρέουν άφθονα στους δρόμους, χειμώνα-καλοκαίρι! Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Υδραυλικής του ΑΠΘ υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή κ. Γιάννη Μυλόπουλου (για λογαριασμό της ΕΥΑΘ), την τελευταία 30ετία η κατανάλωση νερού έχει τετραπλασιαστεί στην πόλη. Να σημειωθεί ότι κάθε κάτοικος του Πανοράματος (προάστιο τύπου Εκάλης, όπου διαμένει ο δήμαρχος και “υψηλές” προσωπικότητες της πόλης) καταναλώνει ημερησίως 410 λίτρα νερού, την ώρα που στο Α΄ δημοτικό διαμέρισμα η ατομική κατανάλωση είναι 105 και στην Καλαμαριά 150!
Και φτάνουμε στην Αραβησσό, μια κωμόπολη του νομού Πέλλας, την οποία έχει καταστρέψει η υπεράντληση και η κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων, προκειμένου να υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. Σαν πρώτη γεύση, δημοσιεύουμε σήμερα ένα παλιότερο κάλεσμα των κατοίκων της περιοχής και στο επόμενο φύλλο θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ενδεικτικές της πολιτικής που ακολουθεί η…φιλόδοξη ΕΥΑΘ και του προβλήματος της Αραβησσού.
Θοδωρής Μπακάλης