Μια ακόμα περιβαλλοντική αποτυχία. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το αποτέλεσμα της έκθεσης του ΟΗΕ για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα με τίτλο «Global Biodiversity Outlook 5». Δεν έχει επιτευχθεί ούτε ένας στόχος από αυτούς που είχαν τεθεί προ δεκαετίας στο AICHI της Ιαπωνίας, όταν εκπρόσωποι από 200 κράτη συμφώνησαν να μειώσουν τουλάχιστον στο μισό την απώλεια των φυσικών ενδιαιτημάτων (δηλαδή των περιοχών όπου ζει ή μπορεί να ζήσει ο πληθυσμός ενός συγκεκριμένου είδους) και να επεκτείνουν τους φυσικούς βιότοπους στο 17% των παγκόσμιων εκτάσεων μέχρι το 2020, από 10% που ήταν το 2010.
Από τους είκοσι στόχους μόνο οι έξι έχουν επιτευχθεί εν μέρει κι αυτό θα έχει επιπτώσεις στους στόχους της περιβόητης συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 60% των κοραλλιογενών υφάλων απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της υπεραλίευσης και των πρακτικών που καταστρέφουν το θαλάσσιο βυθό. Ο στόχος να μειωθούν οι απειλές αυτές μέχρι το 2015 δεν επιτεύχθηκε ούτε μέχρι σήμερα!
Σκεφτείτε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2010 στο AICHI ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων 18 ολόκληρων χρόνων! «Κολλούσε» στις εμπορικές αντιθέσεις καθώς και στη στάση των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών κατά των ιθαγενών κοινοτήτων, όπως αναφέρει ο «Γκάρντιαν» της εποχής εκείνης. Τελικά, συμφώνησαν μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη… πάπαλα!
ΥΓ. Οπως επισημαίνει ο Γκάρντιαν, η έκθεση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα ήταν η τρίτη κατά σειρά που δείχνει ότι η πρόοδοι για την προστασία του περιβάλλοντος πάνε κατά… διαβόλου. Πρώτα ήταν η έκθεση «Living Planet Report 2020» του WWF και της Ζωολογικής Κοινότητας του Λονδίνου (ZSL), που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτέμβρη, η οποία επεσήμανε τη συνέχιση της εξαφάνισης των άγριων ειδών κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 68% από το 1970 μέχρι το 2016, και στη συνέχεια η έκθεση της βρετανικής MKO για την προστασία των πουλιών (Royal Society for the Protection of Birds – RSPB), που ανέφερε ότι η Βρετανία απέτυχε να υλοποιήσει 17 από τους στόχους του AICHI, μιλώντας για χαμένη δεκαετία για το περιβάλλον!