Η ξηρασία και η συσσώρευση εύφλεκτων υλικών στο δάσος, που έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, σε συνδυασμό με την ηλιθιότητα-ανευθυνότητα κάποιου που πήγε να κάψει ξερόκλαδα, προκάλεσαν μια ακόμα ανυπολόγιστη καταστροφή στα πολύπαθα Γεράνεια. Για την πυρκαγιά στο Σχίνο θα γράψουμε αναλυτικά, όμως εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως δε φταίει μόνον αυτός που πήγε να κάψει τα ξερόκλαδα και του «έφυγε» η φωτιά, όπως ακούμε συνεχώς από τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αν στο δάσος γίνονταν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, η φωτιά θα μπορούσε να «μαζευτεί» και η καταστροφή να είναι περιορισμένη.
Αυτή τη φορά, που η πρώτη σπίθα άναψε από την ηλιθιότητα-ανευθυνότητα ενός πολίτη, η κυβερνητική προπαγάνδα διευκολύνεται στα ψέματά της. Το 2018, όμως, όταν η πρώτη σπίθα άναψε από ακαθάριστο πυλώνα της ΔΕΗ, οι συριζαίοι είχαν επιστρατεύσει εκείνο το γελοίο και εξοργιστικό σόου, με τον Τζαννακόπουλο, τον Τόσκα και τους αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας να δείχνουν τις φωτίτσες στο δορυφορικό χάρτη, για να πείσουν ότι υπήρχε… συμμορία εμπρηστών, που εξαπλώθηκε σε μια μεγάλη έκταση στο ίδιο δάσος και άναψε φωτιές ταυτόχρονα!
Η αλήθεια, όμως, είναι πως και τότε και τώρα, η τεράστια οικολογική καταστροφή οφείλεται στην πλήρη εγκατάλειψη του δάσους από εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να το προστατεύουν προληπτικά, κάνοντας τα κατάλληλα εργα δασοπονίας, καθαρισμού και οργάνωσης της αντιπυρικής προστασίας.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αλιεύσαμε και αναδημοσιεύουμε από το μπλογκ ΔΑΣΑΜΑΡΙ SOS (δημοσιεύτηκε χθες) και αφορά ένα άλλο δάσος, στην καρδιά της Αττικής. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες «σπάνε τα πόδια τους» ζητώντας προστασία του δάσους και οι αγωνίες τους προσκρούουν σε ανευθυνοϋπεύθυνους, όπως οι δημαρχαίοι, αλλά και η Πολιτική Προστασία.
Η ανευθυνότητα των υπευθύνων υποθάλπει εμπρησμούς
Είχε προηγηθεί σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο «Δασαμάρι S.O.S.» και στην ιστοσελίδα atticavoice.gr με τίτλο «Τα πυροτεχνήματα προξενούν πυρκαγιές … και η ανευθυνότητα τις υποθάλπει», την 1η Μαΐου. Από τότε υπήρξαν χλιαρές έως μηδενικές αντιδράσεις και εν όψει δεύτερης επιστολής των συλλογικοτήτων προς τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, δημοσιεύουμε την μέχρι τώρα πορεία, σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα της πυροφύλαξης και πυροπροστασίας στο ανατολικό Πεντελικό και ειδικότερα στη δασική και κηρυγμένη ως αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι.
Σας καλούμε
1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.
2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.
Η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων ήταν, για άλλη μια φορά, αποκαλυπτική σχετικά με το ποιοί οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Πόντιοι Πιλάτοι και πρωταθλητές του Πινγκ Πονγκ που Ποιούν τον Παπίαν —εδώ η συντομογραφία Π.Π. (Πολιτική Προστασία) ξεδιπλώνει την πολυσημία της. Το κακό δεν άργησε να έρθει. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ήταν —και αυτή— προδιαγεγραμμένη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος μας απάντησε τάχιστα, εφιστώντας την προσοχή μας …στα δικά μας αιτήματα:
Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος είναι αναρμόδιο σε θέματα καθορισμού διοικητικών ορίων δήμων. Εφιστούμε, όμως, την προσοχή σας όπως λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, καθώς έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο 2021 και τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα.
Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρέπεμψε το θέμα στο Δασαρχείο Πεντέλης και στη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής [α.π. 53436/10-5-2021]. Μέχρι σήμερα ούτε το Δασαρχείο ούτε η Δ/νση Δασών έχουν απαντήσει.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας διαβίβασε τα αιτήματά μας στους Δήμους Ραφήνας και Πεντέλης και τους κάλεσε να τα εξετάσουν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» παραπέμποντάς τους σε κάποια «Επιτροπή Ορίων» που θα καθορίσει, κάποτε, τα διοικητικά όρια των Δήμων [α.π. 3648/12-5-2021].
Κατόπιν και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν στα Γεράνεια Ορη, κοινοποίησε τις απόψεις του και ο δήμαρχος Ραφήνας, ευτυχώς όχι μέσω facebook, αλλά με ένα επίσημο πλέον έγγραφο [α.π. 7427/20-5-2021] του οποίου γίναμε αποδέκτες. Οι απόψεις του είναι αναλλοίωτες σαν να μην εννόησε και να μην έλαβε υπόψη κανένα στοιχείο της καταγγελίας μας, αν ποτέ την διάβασε. Στο μεταξύ το Πικέρμι και η Ραφήνα είχαν κηρυχθεί από τις 10 Μαΐου σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Ούτε τα προσχήματα…
Επειδή, όμως, οι απόψεις του δημάρχου απευθύνονται πλέον στους θεσμικούς φορείς της Πολιτικής Προστασίας, χρήζουν κάποιου σχολιασμού.
1. O δήμαρχος κωλυσιεργεί και επαναλαμβάνει το γνωστό γραφειοκρατικό επιχείρημα περί ανάγκης σύστασης επιτροπής καθορισμού ορίων, αγνοώντας τους επίσημους διοικητικούς χάρτες ορίων που είχαμε επισυνάψει στην επιστολή.
2. Το «επόμενο διάστημα» που ισχυρίζεται ότι θα συσταθεί η επιτροπή είναι εντελώς αόριστο —φέτος; του χρόνου; του παραχρόνου; Μέχρι τότε ο de facto αρμόδιος τοπικός/δημοτικός φορέας Πολιτικής Προστασίας, δηλ. ο Δήμος Ραφήνας, αποποιείται την de jure διοικητική ευθύνη του για την αντιπυρική προστασία στο δασικό Δασαμάρι.
3. Αναγνωρίζει ότι το όριο που, κάποτε, θα επιβεβαιώσει η επιτροπή είναι πράγματι η οδός Βεργίνας (βλ. καταγγελία) και επομένως το δασικό Δασαμάρι θα συνεχίσει να υπάγεται, και «επίσημα», στην διοικητική ευθύνητου Δήμου Ραφήνας (ξανά, χωρίς ποτέ κάποιος άλλος Δήμος να την έχει διεκδικήσει). Ας συγκρίνουμε την άποψή του με την θέση του Δήμου Πεντέλης που θεωρεί ότι το όριο των δύο Δήμων είναι σαφώς προσδιορισμένο τώρα —ανεξάρτητα από την όποια επιτροπή— παραπέμποντας στα υπάρχοντα ρυμοτομικά σχέδια και χάρτες.
4. Η περιγραφή «περιοχή των καταρρακτών του Ντράφι» είναι μια à la μπουρνέζικη θολούρα.
- Το Ντράφι είναι ο εντός σχεδίου οικισμός δυτικά της λεωφόρου Αχαιών. Οι καταρράκτες προφανώς και δεν αποτελούν τμήμα του οικισμού, αλλά περιλαμβάνονται χωρικά στην δασική έκταση Δασαμάρι.
- Το ποτάμι λέγεται Βαλανάρης. Άρα η σωστή ονομασία είναι καταρράκτες του Βαλανάρη. Με αυτή την ονομασία αναφέρονται από τους κατοίκους της περιοχής. Έργα της Περιφέρειας Αττικής λίγο βορειότερα (το φράγμα και η επισκευή κατολίσθησης στην κλειστή στροφή της οδού Βεργίνας) έχουν καταγραφεί στα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας ως κατασκευές στον Βαλανάρη. Τι λόγους έχει ο δήμαρχος Ραφήνας να αλλάζει το όνομα;
- Πώς ορίζει ο δήμαρχος την «περιοχή»; Σε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του αυτή η «περιοχή» είναι ακαθόριστη. Αλλοτε είναι τα πρανή του ποταμού, άλλοτε το τμήμα από μια περίφραξη και κάτω, που είχε κατασκευάσει προ μηνών, άλλοτε η πλαγιά γύρω από τους καταρράκτες, άλλοτε το ευρύτερο οικοσύστημα… Αρνείται και πάλι να ονομάσει την περιοχή με το όνομά της: Δασαμάρι. Επισημαίνουμε ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι χάρτες όπου έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή ονόματα ανύπαρκτων οικισμών (Ροσόλυμος, Νέα Κωνσταντινούπολη κ.α.).
5. Το αίτημα του δήμαρχου Ραφήνας προς την Π.Ε. Ανατ. Αττικής για μέτρα προστασίας της περιοχής αφορά μόνο τις ημέρες που προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς ≥ 4, δηλ. πολύ υψηλός ή κατάσταση συναγερμού. Άρα ακόμη και στις πιο επικίνδυνες μέρες ο δήμαρχος αποσείει, και τότε, τις δικές του διοικητικές ευθύνες για αντιπυρική προστασία («Ιόλαος») και τις αναθέτει στην Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών «Ιόλαος», που πρόσφατα ψήφιστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, «Το Επιχειρησιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθ’ όλη την διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου, φροντίζει για την επάνδρωση των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων του Δήμου και σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης, πυρκαγιάς, τα διασπείρει σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί, πάντα υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.» [Ιόλαος, σελ 38, 86]
6. Παρόλο που αναγνωρίζει προηγουμένως ότι κάποτε η περιοχή (το δασικό Δασαμάρι;) θα ενταχθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας, καταλήγει ότι «η αρμοδιότητα ΟΜΩΣ του χώρου ανήκει στην Περιφέρεια, το Δασαρχείο Πεντέλης». Η ευθύνη γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ…
Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:
Για ποιό λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας θυμήθηκε φέτος να απλώσει ένα θολό καπνό πάνω από το Δασαμάρι;
Προμηνύεται καπνός πυρκαγιάς και θέλει να προκαταλάβει, ώστε να μην ξαναβρεθεί στο επίκεντρο μιας πυρκαγιάς στην περιοχή του;Σημειωτέον ότι η απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά σε Μάτι, Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι και γύρω περιοχές δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί.
Ας μην προχωρήσουμε σε σενάρια… Εν τέλει, ποιός ωφελείται από τις δηλώσεις αποποίησης; Σίγουρα το έργο των εμπρηστών. Και όσοι επίδοξοι προσπαθούν να οικοπεδοποιήσουν άλλο ένα κομμάτι του Πεντελικού.
Συμπέρασμα: Οι φτηνοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του δήμαρχου Ραφήνας καταδεικνύουν την ανευθυνότητά του. Οι απαντήσεις ή μάλλον οι μη-απαντήσεις όλης της ιεραρχίας της διοίκησης καταδεικνύουν την ανευθυνότητά τους. «Πέραν τούτου…» το δασικό Δασαμάρι παραμένει απροστάτευτο.
Επιστολή (πρώτη) προς φορείς Πολιτικής Προστασίας:
Πικέρμι, 3/5/2021
ΘΕΜΑ: Όρια διοικητικής ευθύνης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνάρτηση με την υλοποίηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας («Ιόλαος») στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού.
Συνημμένο στην παρούσα επιστολή θα βρείτε δημοσίευμα που κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες της Ραφήνας και του Πικερμίου και το οποίο αφορά στην έκφραση αμφισβήτησης εκ μέρους του δημάρχου Ραφήνας των ορίων διοικητικής ευθύνης του. Θεωρούμε το θέμα σοβαρότατο, δεδομένου ότι η αμφισβήτηση εκφράζεται ταυτόχρονα με την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (ονόματι «Ιόλαος») του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες, για να μην επαναληφθεί ένα νέο Μάτι στην περιοχή μας λόγω της οποιασδήποτε διοικητικής αμέλειας ή ασάφειας σε οποιοδήποτε επίπεδο της διοίκησης (δημοτικό, περιφερειακό ή κεντρικό).
Όπως είναι προφανές στα αναφερόμενα στο συνημμένο σχετικό δημοσίευμα, ο δήμαρχος Ραφήνας αμφισβητεί την υπαγωγή στη διοικητικήτου ευθύνη μιας μεγάλης δασικής και αναδασωτέας έκτασης (Δασαμάρι) που αποτελεί οικοσύστημα του ρέματος Βαλανάρη στο Πεντελικό βουνό. Μάλιστα, αναφέρεται σε έλλειψη καθορισμού των ορίων διοικητικής ευθύνης του Δήμου του στην περιοχή και αποδίδει την περιοχή στον Δήμο Πεντέλης. Ο ισχυρισμός του αυτός έρχεται λίγους μήνες αφότου ο ίδιος κυκλοφόρησε χάρτη του Δήμου με αφορμή ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) όπου φαίνεται ότι η εν λόγω περιοχή εμπίπτει στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με σαφές όριο με τον Δήμο Πεντέλης την οδό Βεργίνας (επισυνάπτεται ο χάρτης ΣΒΑΚ).
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Πεντέλης έχει δηλώσει επίσημα σε επιστολή του (Α.Π. 7640/27-4-20210, επισυνάπτεται) πως η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ντραφίου και της Διώνης και νότια της οδού Βεργίνας, δηλ. το δασικό Δασαμάρι, βρίσκεται ΕΚΤΟΣ διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης.
Η ανησυχία μας κλιμακώνεται όσο σκεφτόμαστε πως εάν αυτή είναι η αντίληψη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και προφανώς και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ένα τμήμα του δάσους του Πεντελικού, το οποίο προσπαθεί επί χρόνια να αναγεννηθεί και μέχρι στιγμής το καταφέρνει, βρίσκεται κάτω από τεράστιο κίνδυνο. Τον κίνδυνο που προκαλείται από την εκφρασθείσα, με τις σχετικές δηλώσεις του δήμαρχου Ραφήνας, αποποίηση της διοικητικής ευθύνης εκ μέρους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην δασική έκταση Δασαμάρι.
Σας καλούμε
1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.
2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και ζητάμε να μας γνωρίσετε το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας.
– ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.»
– Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος