Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 11 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό
  • Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις
  • Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν
  • Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη
  • Σαν σήμερα 10 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Εγκληματική αδιαφορία υπευθύνων, έκθετο σε πυρκαγιά το δάσος
Περιβάλλον

Δασαμάρι

Εγκληματική αδιαφορία υπευθύνων, έκθετο σε πυρκαγιά το δάσος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μάι 2021, 13:33

Η ξηρασία και η συσσώρευση εύφλεκτων υλικών στο δάσος, που έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, σε συνδυασμό με την ηλιθιότητα-ανευθυνότητα κάποιου που πήγε να κάψει ξερόκλαδα, προκάλεσαν μια ακόμα ανυπολόγιστη καταστροφή στα πολύπαθα Γεράνεια. Για την πυρκαγιά στο Σχίνο θα γράψουμε αναλυτικά, όμως εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως δε φταίει μόνον αυτός που πήγε να κάψει τα ξερόκλαδα και του «έφυγε» η φωτιά, όπως ακούμε συνεχώς από τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αν στο δάσος γίνονταν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, η φωτιά θα μπορούσε να «μαζευτεί» και η καταστροφή να είναι περιορισμένη.

Αυτή τη φορά, που η πρώτη σπίθα άναψε από την ηλιθιότητα-ανευθυνότητα ενός πολίτη, η κυβερνητική προπαγάνδα διευκολύνεται στα ψέματά της. Το 2018, όμως, όταν η πρώτη σπίθα άναψε από ακαθάριστο πυλώνα της ΔΕΗ, οι συριζαίοι είχαν επιστρατεύσει εκείνο το γελοίο και εξοργιστικό σόου, με τον Τζαννακόπουλο, τον Τόσκα και τους αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας να δείχνουν τις φωτίτσες στο δορυφορικό χάρτη, για να πείσουν ότι υπήρχε… συμμορία εμπρηστών, που εξαπλώθηκε σε μια μεγάλη έκταση στο ίδιο δάσος και άναψε φωτιές ταυτόχρονα!

Η αλήθεια, όμως, είναι πως και τότε και τώρα, η τεράστια οικολογική καταστροφή οφείλεται στην πλήρη εγκατάλειψη του δάσους από εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να το προστατεύουν προληπτικά, κάνοντας τα κατάλληλα εργα δασοπονίας, καθαρισμού και οργάνωσης της αντιπυρικής προστασίας.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αλιεύσαμε και αναδημοσιεύουμε από το μπλογκ ΔΑΣΑΜΑΡΙ SOS (δημοσιεύτηκε χθες) και αφορά ένα άλλο δάσος, στην καρδιά της Αττικής. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες «σπάνε τα πόδια τους» ζητώντας προστασία του δάσους και οι αγωνίες τους προσκρούουν σε ανευθυνοϋπεύθυνους, όπως οι δημαρχαίοι, αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Η ανευθυνότητα των υπευθύνων υποθάλπει εμπρησμούς

H παρούσα ανάρτηση συντάσσεται ενώ την επικαιρότητα έχει επισκιάσει η βαριά οικολογική καταστροφή των Γερανείων, από την πυρκαγιά του Σχίνου, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου. Είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος προς τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας, όπου εκφραζόταν η ανησυχία για την εκδήλωση καταστροφικής πυρκαγιάς εν όψει καλοκαιριού και δεδομένης της εξόφθαλμης απόπειρας αποποίησης, από πλευράς του δημάρχου Ραφήνας, των διοικητικών ευθυνών για την δασική περιοχή Δασαμάρι.
Οι ευθύνες τις οποίες ο δήμαρχος προσπάθησε να αποποιηθεί αφορούν στην πυροφύλαξη και την πυροπροστασία δασικής και αναδασωτέας έκτασης στο Δασαμάρι του ανατολικού Πεντελικού, που εντοπίζεται από συστάσεως του ενιαίου Δήμου Ραφήνας και Πικερμίου εντός των ορίων του και προηγουμένως εντός των ορίων της Kοινότητας Πικερμίου.
Είχε προηγηθεί σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο «Δασαμάρι S.O.S.» και στην ιστοσελίδα atticavoice.gr με τίτλο «Τα πυροτεχνήματα προξενούν πυρκαγιές … και η ανευθυνότητα τις υποθάλπει», την 1η Μαΐου. Από τότε υπήρξαν χλιαρές έως μηδενικές αντιδράσεις και εν όψει δεύτερης επιστολής των συλλογικοτήτων προς τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, δημοσιεύουμε την μέχρι τώρα πορεία, σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα της πυροφύλαξης και πυροπροστασίας στο ανατολικό Πεντελικό και ειδικότερα στη δασική και κηρυγμένη ως αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, στην καταγγελία που είχαμε κάνει στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για τα καμώματα του δήμαρχου Ραφήνας, Ευ. Μπουρνού, ο οποίος αποποιείται τις διοικητικές ευθύνες του για την Πολιτική Προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι από τον κίνδυνο μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Στις 5 Μαϊου στείλαμε (μαζί με την Κ.Π.Α.Μ.Ρ.) σχετική επιστολή, με όλο το υλικό που τεκμηριώνει την καταγγελία μας, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς —του Δήμου Ραφήνας συμπεριλαμβανομένου— τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Στην επιστολή (παρατίθεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) καταλήγαμε με τα ακόλουθα ζητούμενα:

Σας καλούμε
1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.
2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.

Η ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων ήταν, για άλλη μια φορά, αποκαλυπτική σχετικά με το ποιοί οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Πόντιοι Πιλάτοι και πρωταθλητές του Πινγκ Πονγκ που Ποιούν τον Παπίαν —εδώ η συντομογραφία Π.Π. (Πολιτική Προστασία) ξεδιπλώνει την πολυσημία της. Το κακό δεν άργησε να έρθει. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη ήταν —και αυτή— προδιαγεγραμμένη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος μας απάντησε τάχιστα, εφιστώντας την προσοχή μας …στα δικά μας αιτήματα:

Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος είναι αναρμόδιο σε θέματα καθορισμού διοικητικών ορίων δήμων. Εφιστούμε, όμως, την προσοχή σας όπως λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, καθώς έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο 2021 και τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται άμεσα.

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρέπεμψε το θέμα στο Δασαρχείο Πεντέλης και στη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής [α.π. 53436/10-5-2021]. Μέχρι σήμερα ούτε το Δασαρχείο ούτε η Δ/νση Δασών έχουν απαντήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας διαβίβασε τα αιτήματά μας στους Δήμους Ραφήνας και Πεντέλης και τους κάλεσε να τα εξετάσουν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» παραπέμποντάς τους σε κάποια «Επιτροπή Ορίων» που θα καθορίσει, κάποτε, τα διοικητικά όρια των Δήμων [α.π. 3648/12-5-2021].

Κατόπιν και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν στα Γεράνεια Ορη, κοινοποίησε τις απόψεις του και ο δήμαρχος Ραφήνας, ευτυχώς όχι μέσω facebook, αλλά με ένα επίσημο πλέον έγγραφο [α.π. 7427/20-5-2021] του οποίου γίναμε αποδέκτες. Οι απόψεις του είναι αναλλοίωτες σαν να μην εννόησε και να μην έλαβε υπόψη κανένα στοιχείο της καταγγελίας μας, αν ποτέ την διάβασε. Στο μεταξύ το Πικέρμι και η Ραφήνα είχαν κηρυχθεί από τις 10 Μαΐου σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Ούτε τα προσχήματα…

Επειδή, όμως, οι απόψεις του δημάρχου απευθύνονται πλέον στους θεσμικούς φορείς της Πολιτικής Προστασίας, χρήζουν κάποιου σχολιασμού.

1. O δήμαρχος κωλυσιεργεί και επαναλαμβάνει το γνωστό γραφειοκρατικό επιχείρημα περί ανάγκης σύστασης επιτροπής καθορισμού ορίων, αγνοώντας τους επίσημους διοικητικούς χάρτες ορίων που είχαμε επισυνάψει στην επιστολή.

2. Το «επόμενο διάστημα» που ισχυρίζεται ότι θα συσταθεί η επιτροπή είναι εντελώς αόριστο —φέτος; του χρόνου; του παραχρόνου; Μέχρι τότε ο de facto αρμόδιος τοπικός/δημοτικός φορέας Πολιτικής Προστασίας, δηλ. ο Δήμος Ραφήνας, αποποιείται την de jure διοικητική ευθύνη του για την αντιπυρική προστασία στο δασικό Δασαμάρι.

3. Αναγνωρίζει ότι το όριο που, κάποτε, θα επιβεβαιώσει η επιτροπή είναι πράγματι η οδός Βεργίνας (βλ. καταγγελία) και επομένως το δασικό Δασαμάρι θα συνεχίσει να υπάγεται, και «επίσημα», στην διοικητική ευθύνητου Δήμου Ραφήνας (ξανά, χωρίς ποτέ κάποιος άλλος Δήμος να την έχει διεκδικήσει). Ας συγκρίνουμε την άποψή του με την θέση του Δήμου Πεντέλης που θεωρεί ότι το όριο των δύο Δήμων είναι σαφώς προσδιορισμένο τώρα —ανεξάρτητα από την όποια επιτροπή— παραπέμποντας στα υπάρχοντα ρυμοτομικά σχέδια και χάρτες.

4. Η περιγραφή «περιοχή των καταρρακτών του Ντράφι» είναι μια à la μπουρνέζικη θολούρα.

  1. Το Ντράφι είναι ο εντός σχεδίου οικισμός δυτικά της λεωφόρου Αχαιών. Οι καταρράκτες προφανώς και δεν αποτελούν τμήμα του οικισμού, αλλά περιλαμβάνονται χωρικά στην δασική έκταση Δασαμάρι.
  2. Το ποτάμι λέγεται Βαλανάρης. Άρα η σωστή ονομασία είναι καταρράκτες του Βαλανάρη. Με αυτή την ονομασία αναφέρονται από τους κατοίκους της περιοχής. Έργα της Περιφέρειας Αττικής λίγο βορειότερα (το φράγμα και η επισκευή κατολίσθησης στην κλειστή στροφή της οδού Βεργίνας) έχουν καταγραφεί στα τεχνικά προγράμματα της Περιφέρειας ως κατασκευές στον Βαλανάρη. Τι λόγους έχει ο δήμαρχος Ραφήνας να αλλάζει το όνομα;
  3. Πώς ορίζει ο δήμαρχος την «περιοχή»; Σε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του αυτή η «περιοχή» είναι ακαθόριστη. Αλλοτε είναι τα πρανή του ποταμού, άλλοτε το τμήμα από μια περίφραξη και κάτω, που είχε κατασκευάσει προ μηνών, άλλοτε η πλαγιά γύρω από τους καταρράκτες, άλλοτε το ευρύτερο οικοσύστημα… Αρνείται και πάλι να ονομάσει την περιοχή με το όνομά της: Δασαμάρι. Επισημαίνουμε ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι χάρτες όπου έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή ονόματα ανύπαρκτων οικισμών (Ροσόλυμος, Νέα Κωνσταντινούπολη κ.α.).

5. Το αίτημα του δήμαρχου Ραφήνας προς την Π.Ε. Ανατ. Αττικής για μέτρα προστασίας της περιοχής αφορά μόνο τις ημέρες που προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς ≥ 4, δηλ. πολύ υψηλός ή κατάσταση συναγερμού. Άρα ακόμη και στις πιο επικίνδυνες μέρες ο δήμαρχος αποσείει, και τότε, τις δικές του διοικητικές ευθύνες για αντιπυρική προστασία («Ιόλαος») και τις αναθέτει στην Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών «Ιόλαος», που πρόσφατα ψήφιστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, «Το Επιχειρησιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθ’ όλη την διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου, φροντίζει για την επάνδρωση των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων του Δήμου και σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης, πυρκαγιάς, τα διασπείρει σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί, πάντα υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.» [Ιόλαος, σελ 38, 86]

6. Παρόλο που αναγνωρίζει προηγουμένως ότι κάποτε η περιοχή (το δασικό Δασαμάρι;) θα ενταχθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας, καταλήγει ότι «η αρμοδιότητα ΟΜΩΣ του χώρου ανήκει στην Περιφέρεια, το Δασαρχείο Πεντέλης». Η ευθύνη γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ…

Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:
Για ποιό λόγο ο δήμαρχος Ραφήνας θυμήθηκε φέτος να απλώσει ένα θολό καπνό πάνω από το Δασαμάρι;
Προμηνύεται καπνός πυρκαγιάς και θέλει να προκαταλάβει, ώστε να μην ξαναβρεθεί στο επίκεντρο μιας πυρκαγιάς στην περιοχή του;Σημειωτέον ότι η απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά σε Μάτι, Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι και γύρω περιοχές δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί.
Ας μην προχωρήσουμε σε σενάρια… Εν τέλει, ποιός ωφελείται από τις δηλώσεις αποποίησης; Σίγουρα το έργο των εμπρηστών. Και όσοι επίδοξοι προσπαθούν να οικοπεδοποιήσουν άλλο ένα κομμάτι του Πεντελικού.

Συμπέρασμα: Οι φτηνοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του δήμαρχου Ραφήνας καταδεικνύουν την ανευθυνότητά του. Οι απαντήσεις ή μάλλον οι μη-απαντήσεις όλης της ιεραρχίας της διοίκησης καταδεικνύουν την ανευθυνότητά τους. «Πέραν τούτου…» το δασικό Δασαμάρι παραμένει απροστάτευτο.

Επιστολή (πρώτη) προς φορείς Πολιτικής Προστασίας:

Πικέρμι, 3/5/2021

ΘΕΜΑ: Όρια διοικητικής ευθύνης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνάρτηση με την υλοποίηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας («Ιόλαος») στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού.

Συνημμένο στην παρούσα επιστολή θα βρείτε δημοσίευμα που κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες της Ραφήνας και του Πικερμίου και το οποίο αφορά στην έκφραση αμφισβήτησης εκ μέρους του δημάρχου Ραφήνας των ορίων διοικητικής ευθύνης του. Θεωρούμε το θέμα σοβαρότατο, δεδομένου ότι η αμφισβήτηση εκφράζεται ταυτόχρονα με την επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (ονόματι «Ιόλαος») του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες, για να μην επαναληφθεί ένα νέο Μάτι στην περιοχή μας λόγω της οποιασδήποτε διοικητικής αμέλειας ή ασάφειας σε οποιοδήποτε επίπεδο της διοίκησης (δημοτικό, περιφερειακό ή κεντρικό).

Όπως είναι προφανές στα αναφερόμενα στο συνημμένο σχετικό δημοσίευμα, ο δήμαρχος Ραφήνας αμφισβητεί την υπαγωγή στη διοικητικήτου ευθύνη μιας μεγάλης δασικής και αναδασωτέας έκτασης (Δασαμάρι) που αποτελεί οικοσύστημα του ρέματος Βαλανάρη στο Πεντελικό βουνό. Μάλιστα, αναφέρεται σε έλλειψη καθορισμού των ορίων διοικητικής ευθύνης του Δήμου του στην περιοχή και αποδίδει την περιοχή στον Δήμο Πεντέλης. Ο ισχυρισμός του αυτός έρχεται λίγους μήνες αφότου ο ίδιος κυκλοφόρησε χάρτη του Δήμου με αφορμή ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) όπου φαίνεται ότι η εν λόγω περιοχή εμπίπτει στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με σαφές όριο με τον Δήμο Πεντέλης την οδό Βεργίνας (επισυνάπτεται ο χάρτης ΣΒΑΚ).

Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Πεντέλης έχει δηλώσει επίσημα σε επιστολή του (Α.Π. 7640/27-4-20210, επισυνάπτεται) πως η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Ντραφίου και της Διώνης και νότια της οδού Βεργίνας, δηλ. το δασικό Δασαμάρι, βρίσκεται ΕΚΤΟΣ διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης.

Η ανησυχία μας κλιμακώνεται όσο σκεφτόμαστε πως εάν αυτή είναι η αντίληψη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και προφανώς και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ένα τμήμα του δάσους του Πεντελικού, το οποίο προσπαθεί επί χρόνια να αναγεννηθεί και μέχρι στιγμής το καταφέρνει, βρίσκεται κάτω από τεράστιο κίνδυνο. Τον κίνδυνο που προκαλείται από την εκφρασθείσα, με τις σχετικές δηλώσεις του δήμαρχου Ραφήνας, αποποίηση της διοικητικής ευθύνης εκ μέρους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην δασική έκταση Δασαμάρι.

Σας καλούμε
1. να ξεκαθαρίσετε άμεσα σε ποιόν τοπικό/δημοτικό φορέα ανήκει η διοικητική ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της δασικής περιοχής που βρίσκεται μεταξύ των εντός σχεδίου οικισμών Ντραφίου και Διώνης και νοτίως της οδού Βεργίνας.
2. να φροντίσετε ώστε ο αρμόδιος αυτός φορέας να επιληφθεί άμεσα όλων των ενεργειών σχεδιασμού πρόληψης πυρκαγιάς που υποχρεούται για την εν λόγω περιοχή.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και ζητάμε να μας γνωρίσετε το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας.

– ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.»
– Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Εκτύπωση 🖨
ΔΑΣΑΜΑΡΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΑΣΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δασαμάρι

Eγκώμιο στην κωλοτούμπα
Επόμενο άρθρο

Δασαμάρι

Σαν σήμερα 25 Μάη

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος του «βαθέος κράτους»

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ χτίστηκε με δική του εντολή

7 Απρ 2026, 20:49
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

Ημέρα κατά της νόσου του Parkinson.

1944: Εκτελούνται πέντε κομμουνιστές στην Καισαριανή ως αντίποινα για το θάνατο δύο χωροφυλάκων.

1944: Συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και εγκαθίσταται στους Κορυσχάδες.

1969: Βόμβα στην είσοδο της εφημερίδας «Εστία» (ΔΑ).

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν δεσμοφύλακα της φυλακής όπου κρατούνται ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

1991: Πεθαίνει ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας στη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας “ALiCo” και βόμβα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Nationale Nederlanden». Την ίδια μέρα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, βρέθηκαν δύο ρουκέτες στον Πειραιά, οι οποίες είχε επιχειρηθεί να εκτοξευτούν κατά του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Arc Royal»(17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δασαμάρι

    17Ν
    • Δασαμάρι

      Εφετείο 17Ν
  • Δασαμάρι

    ΕΛΑ
    • Δασαμάρι

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δασαμάρι

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δασαμάρι

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δασαμάρι

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δασαμάρι

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δασαμάρι

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δασαμάρι

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δασαμάρι

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δασαμάρι

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δασαμάρι

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δασαμάρι

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δασαμάρι

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δασαμάρι

      Δασαμάρι

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δασαμάρι

      Δασαμάρι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δασαμάρι

      Δασαμάρι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δασαμάρι

      Δασαμάρι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δασαμάρι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δασαμάρι

    Δασαμάρι

    Ποιοι είμαστε
  • Δασαμάρι

    Δασαμάρι

    Επικοινωνία
  • Δασαμάρι

    Δασαμάρι

    Όροι χρήσης
  • Δασαμάρι

    Δασαμάρι

    Ποιοι είμαστε
  • Δασαμάρι

    Δασαμάρι

    Επικοινωνία
  • Δασαμάρι

    Δασαμάρι

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo