Η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου προκλήθηκε από το Πεδίο Βολής Λευκίμης. Για να καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της 7ης Ταξιαρχίας, με τον αξιωματικό υπηρεσίας της Πυροσβεστικής του Σουφλίου, με χαμηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και την διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η ευθύνη για τις πυρκαγιές που ξεσπούν στην περιοχή που βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου. Επικοινωνήσαμε, επίσης, και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Χρειάστηκε να κάνουμε αρκετά τηλεφωνήματα για να εντοπίσουμε σε ποια μονάδα του στρατού στο Σουφλί υπάγεται το Πεδίο Βολής της Λευκίμης, που είναι μια τεράστια αλάνα χωρίς την παραμικρή φύλαξη και χωρίς περίφραξη, όπως μας αποκάλυψαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης, που όταν χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής, στρατιωτικά οχήματα κλείνουν τις διόδους για να μη γίνει κανένα ατύχημα. Μάθαμε, τελικά, ότι το πεδίο βολής υπάγεται στην 7η Ταξιαρχία.
Ζητήσαμε σήμερα από το υπασπιστήριο να επικοινωνήσουμε με τον διοικητή της ταξιαρχίας, αφού δηλώσαμε τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα και ενημερώσαμε ότι θέλουμε να τον ρωτήσουμε για τη φωτιά που προκλήθηκε στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου από το Πεδίο Βολής της Λευκίμης. Μας είπαν να περιμένουμε, προφανώς για να ενημερώσουν τον διοικητή, και αφού πέρασαν αρκετά λεπτά, μας απάντησαν ότι ο κύριος διοικητής δεν είναι στο γραφείο του. Τους αφήσαμε κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί μας, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε… σιγή ασυρμάτου. Ο διοικητής αποφεύγει σκόπιμα να επικοινωνήσει μαζί μας, γιατί φέρει και ο ίδιος σοβαρές ευθύνες για τη φωτιά που έκαψε 6.000 στρέμματα, πολλά από τα οποία είναι πευκόδασος.
Πώς προκλήθηκε η φωτιά
Την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, μετά τις 11πμ λειτούργησε το πεδίο βολής. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, κοντά σε αυτό υπήρχε ένα όχημα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας. Κάποια στιγμή ξέσπασε φωτιά από τις βολές (δε γνωρίζουμε τι είδους στρατιωτικά μέσα έπαιρναν μέρος στην άσκηση αυτή). Ομως, επειδή το μοναδικό όχημα που βρισκόταν εκεί δεν μπόρεσε να σβήσει τη φωτιά, ζητήθηκε από την Πυροσβεστική να στείλει και άλλο όχημα, το οποίο καθυστέρησε να φθάσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου, να φτάσει μέχρι τα όρια του πυρήνα του. Ευτυχώς περιορίστηκε εκεί, έχοντας κάνει σχετικά μικρή ζημιά στον πυρήνα. Αλλιώς η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη. Στο χάρτη, με κόκκινη επισήμανση είναι η περιοχή που έκαψε η φωτιά.
Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες μιλήσαμε για τις αιτίες των πυρκαγιών στα δάση και συμφωνήσαμε ότι αυτές οφείλονται στην εγκατάλειψη του δασικού πλούτου της χώρας απ’ όλες χωρίς εξαίρεση τις κυβερνήσεις, στις άπειρες αδέσποτες χωματερές που είναι διάσπαρτες μέσα στα δάση και στις χαράδρες και στα καλώδια και πυλώνες της ΔΕΗ που δεν καθαρίζονται πια, για να αυξάνει τα κέρδη της η ΔΕΗ.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΠΔΛΣ γνώριζαν από την πείρα τους ότι οι φωτιές που ξεσπούν στα πεδία βολής επεκτείνονται και στα δάση, γιατί πολλές φορές είναι εντελώς λειψά τα μέτρα πυρασφάλειας. Από υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής μάθαμε ότι πολλά -αν όχι όλα- τα πεδία βολής είναι δίπλα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δεν κρύβουμε ότι τώρα μάθαμε πως πολλά πεδία βολής του στρατού βρίσκονται δίπλα σε δάση και Εθνικά Πάρκα Δάσους και γι’ αυτό πολλές φορές οι φωτιές που ξεσπούν στα πεδία βολής επεκτείνονται στα δάση και προκαλούν καταστροφές στο δασικό πλούτο της χώρας. Οι υπηρεσικοί παράγοντες μας είπαν: εμείς αυτά δεν μπορούμε να τα πούμε δημόσια, πείτε τα τουλάχιστον εσείς οι δημοσιογράφοι.
Μας είπαν ακόμη, ότι το πεδίο βολής δεν έπρεπε να λειτουργήσει εκείνη την ημέρα, γιατί ναι μεν τον Οκτώβρη είχε λήξει η περίοδος που απαγορεύονται οι βολές, όμως υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα, λόγω των νότιων ανέμων έντασης 4-5 μποφόρ, ενώ και η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά στεγνή. Από την πλευρά μας τους επισημάναμε ότι πρέπει να απαγορευθεί η λειτουργία πεδίων βολής δίπλα στα δάση.
Διαβάσατε ποτέ στα Δελτία Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας ότι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται και από πεδία βολής χωροθετημένα δίπλα σε δάση; Η λύση είναι μία: Εδώ και τώρα να απαγορευθεί η χρήση ως πεδίων βολής, εκτάσεων που είναι δίπλα σε δάση.