Το πιστόλι στον κρόταφο του Δασάρχη Πειραιά, Π. Σακκά, αποχαρακτηρίστηκαν 136 στρέμματα δάσους στο Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό το όργιο των πιέσεων και των εκβιασμών:
Στην απάντηση αυτή ορθά επισημάνθηκε στον γενικό διευθυντή ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες εξακολουθούν να υπάγονται στην δασική νομοθεσία. Εμμέσως πλην σαφώς, ο δασάρχης έλεγε ότι με την Πράξη Χαρακτηρισμού θα αποφανθεί ότι η επίμαχη έκταση των 136 στρεμμάτων είναι δάσος. Γι’ αυτό και η απάντηση αυτή ενόχλησε σφόδρα τον γενικό διευθυντή Δασών, στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΔΠΔΑ) και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (αρχικά τον αναπληρωτή υπουργό Ι. Τσιρώνη και μετά τον ανασχηματισμό του Νοέμβρη του 2016 τον λαλίστατο διάδοχό του Σ. Φάμελλο).
Ο τελευταίος έδωσε εντολή στον γενικό διευθυντή Δασών και στα στελέχη της ΔΠΔΑ να συντάξουν ερώτημα προς το ΝΣΚ, προκειμένου αυτό να ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες που έγιναν με βάση εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία. Το ερώτημα υποβλήθηκε στις 2 Δεκέμβρη του 2016 και στις 21 του ίδιου μήνα το Γ’ Τμήμα του ΝΣΚ εξέδωσε, παράνομα, τη Γνωμοδότηση 337, με την οποία αποφάνθηκε ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες που έγιναν με βάση φυτοτεχνικές μελέτες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία. Λέμε παράνομα, γιατί το ΝΣΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τον δασικό ή μη χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων.
Η Γνωμοδότηση αυτή έγινε απνευστί αποδεκτή από τον Φάμελλο, μετατρεπόμενη έτσι σε δημόσιο έγγραφο, του οποίου η εφαρμογή είναι υποχρεωτική. Μετά από λίγες μέρες, η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ έστειλαν στον δασάρχη αίτημα για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού και του τόνιζαν ότι πρέπει να εφαρμόσει τη Γνωμοδότηση 337/2016, που έγινε αποδεκτή από τον Φάμελλο. Ο Δασάρχης Πειραιά, ως όφειλε (μιας και η αρμοδιότητά του είναι να υπερασπίζεται τον δασικό πλούτο που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του), ζήτησε στις 14 Φλεβάρη του 2017 από τις δύο εταιρίες να του προσκομίσουν τις εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες. Τέτοιες δεν υπάρχουν και έτσι είναι στον αέρα η Γνωμοδότηση 337/2016 και η αποδοχή της από τον Φάμελλο.
Ετσι, οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες εξακολουθούσαν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία, στο βαθμό που δεν υπήρχαν εγκεκριμένες φυτοτεχνικές μελέτες. Ψιλά γράμματα για τους πλιατσικολόγους καπιταλιστές, που εναπόθεσαν την ικανοποίηση της ιταμής απαίτησής τους σε νέα επέμβαση-διαταγή του Φάμελλου προς τον Δασάρχη Πειραιά. Αυτό μέχρι τις 29 του περασμένου Μάρτη. Εκείνη την ημέρα, οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, με εντολή του Φάμελλου, έστειλαν ερώτημα -αυτή τη φορά στη Β. Δούσκα, αντιπρόεδρο του ΝΣΚ και πρόεδρο του Γ’ Τμήματος που εξέδωσε τη Γνωμοδότηση 337/2016- προκειμένου να… αυτοδιορθωθεί με ατομική γνωμοδότηση. Η Δούσκα γνωμοδότησε -παράνομα, γιατί με βάση το νόμο 3086/2002 δεν έχει τη νομική βάση να διορθώνει Γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ- και αποφάνθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν φυτοτεχνικές μελέτες.
Την ατομική αυτή γνωμοδότηση την έκανε δεκτή, παράνομα, ο Φάμελλος και έγγραφο που στάλθηκε στον Δασάρχη Πειραιά με την υπογραφή του κατέληγε: «Παρακαλούμε την παρούσα να κοινοποιήσετε στις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησής σας, για γνώση και εφαρμογή». Ο Δασάρχης Πειραιά, όπως ήταν λογικό και νόμιμο, δεν προχώρησε σε Πράξη Χαρακτηρισμού, γιατί όλες αυτές οι εντολές ήταν παράνομες.
Στις 8 Απρίλη του 2017, ο δασάρχης δέχτηκε τον τελικό εκβιασμό, με παράνομη εντολή νομικής συμβούλου του Φλαμπουράρη, γραμμένη σε ένα «κωλόχαρτο», που του ζητούσε να εκδώσει Πράξη Χαρακτηρισμού, γιατί αυτό απαιτεί το τέταρτο Μνημόνιο. Ετσι, ο Δασάρχης εξαναγκάστηκε να πειθαρχήσει. Τόλμησε όμως να υπερασπιστεί 37 στρέμματα δάσους και αυτό είναι προς τιμή του!