Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Απρίλη
  • Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας
  • Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών
  • Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα
  • Κούλης ο μουλωχτός
  • Σαν σήμερα 20 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Αποφάσεις καταστροφικές για το δασικό πλούτο
Περιβάλλον

Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

Αποφάσεις καταστροφικές για το δασικό πλούτο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Δεκ 2017, 00:00

Εδώ και μερικά χρόνια, πλιατσικολόγοι καπιταλιστές επιδιώκουν τον βίαιο αποχαρακτηρισμό δασών στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο Παλιούρι Χαλκιδικής και την καταστροφή της ιστορικής Λίμνης της Στυμφαλίας. Σε βοήθειά τους έχουν σπεύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο περιβόητος Φλαμπουράρης, ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκης. Στη συνδρομή όλων αυτών έχουμε αναφερθεί εν εκτάσει σε πολλά δημοσιεύματά μας.

Κρίνουμε επιβεβλημένο να αναφερθούμε και πάλι εκτενώς στη συνδρομή του Κ. Δημόπουλου, επικεφαλής της υπηρεσιακής πυραμίδας που είναι αρμόδια για τα δάση, γιατί έχει ενεργή συμμετοχή στον βίαιο αποχαρακτηρισμό των δασών των περιοχών αυτών και στην επιχειρούμενη καταστροφή της Λίμνης της Στυμφαλίας, ενώ με πρόσφατη παράνομη (όπως θα δούμε παρακάτω) απόφαση άνοιξε το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό δάσους 125,44 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Ο Κ. Δημόπουλος εκδίδει προσωπικά παράνομες καταστροφικές  αποφάσεις, αγνοώντας τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δάσος Παλιουρίου

Το δάσος στο Παλιούρι Χαλκιδικής, που προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει εταιρία του Ιβάν Σαββίδη, είναι πευκόδασος Χαλεπίου Πεύκης, ηλικίας 25 – 40 ετών, με κάλυψη 100%. Ο Δασάρχης Κασσάνδρας αποφάνθηκε με Πράξη Χαρακτηρισμού ότι πρόκειται για δάσος. Σύμφωνα δε με την εγκύκλιο διαταγή του πρώην αναπληρωτή Περιβάλλοντος  Ι. Τσιρώνη, είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει Πράξη Χαρακτηρισμού και να αποφανθεί για τον δασικό χαρακτήρα αυτής της έκτασης. Ιδού τι αναφέρει αυτή η απόφαση, την οποία ο γενικός διευθυντής αγνόησε σκόπιμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους:

«Για τους ίδιους λόγους, μετά την πάροδο μακρού χρόνου από την έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού ορισμένης έκτασης, ως μη δασικής, δεν αποκλείεται η έκδοση από το αρμόδιο όργανο πράξεως  με την οποία  η έκταση αυτή κηρύσσεται αναδασωτέα εφόσον διαπιστώνεται αιτιολογημένα ότι επιγενομένως η αρχικώς μη δασική έκταση απέκτησε δασική μορφή» (η επισήμανση δική μας.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο Δασάρχης Κασσάνδρας εφάρμοσε αυτή την απόφαση, γιατί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μιλήσαμε μαζί του και ενημερωθήκαμε σχετικά. Επικοινωνήσαμε επίσης με τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Δασάρχη Κασσάνδρας, ξεκαθαρίζοντας ότι λειτούργησε νόμιμα.

Ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος δεν αγνόησε μόνο την εγκύκλιο διαταγή του Ι. Τσιρώνη. Προχώρησε ακόμα παραπέρα, επικαλούμενος παράνομες και άσχετες αποφάσεις, προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στα μέλη της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων, που θα εξετάσει τον Δασικό Χάρτη στον οποίο συμπεριλήφθηκε και το δάσος των 125,44 στρεμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφασή του, που είναι καθαρά προσωπική, ο Κ. Δημόπουλος αγνόησε τόσο την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος όσο και τη Γνωμοδότησή της για την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της επέμβασης που θέλει να κάνει η εταιρία του Σαββίδη στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων στο Παλιούρι.

Ο γενικός διευθυντής Δασών προΐσταται μεν της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και όλων των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης, αλλά με βάση το Οργανόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Διεύθυνση αυτή μαζί με τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος ήταν μέχρι πρόσφατα συναρμόδιες για την έκδοση Γνωμοδοτήσεων για ΜΠΕ επεμβάσεων σε δάση. Η μόνη υποχρέωση που είχαν αυτές οι Διευθύνσεις ήταν να στείλουν τις Γνωμοδοτήσεις τους στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ που ήταν και είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Πρόσφατα, με την τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΥΠΕΝ, η αρμοδιότητα της Γνωμοδότησης για ΜΠΕ πέρασε αποκλειστικά στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Επιπλέον, και το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος πέρασε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Αυτές οι δύο μεταβολές έγιναν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατόπιν υποδείξεως των προϊσταμένων της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεροβάλλοντος. Τα αναφέρουμε όλ’ αυτά για να γίνει φανερό ότι και μετά την τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΥΠΕΝ, ο Κ. Δημόπουλος δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ανατρέψει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, γιατί την αποκλειστική αρμοδιότητα την έχει πλέον η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης αυτής είχε λάβει γνώση της Γνωμοδότησης για την ΜΠΕ της επέμβασης στο δάσος του Παλιουρίου και δεν είχε εκφράσει την παραμικρή διαφωνία. Ετσι, η υπόθεση της Γνωμοδότησης αυτής είχε κλείσει οριστικά και για τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Αυτό όμως δεν άρεσε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στον Κ. Δημόπουλο και και ο τελευταίος αποφάσισε να δράσει παράνομα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό και το βίαιο ξεχέρσωμα του δάσους χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι.

Αν δε και η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων για τον Δασικό Χάρτη της Χαλκιδικής, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δάσος του Παλιουρίου, συνηγορήσει σ’ αυτή την παρανομία, τότε δε θα χρειαστεί να εκδοθεί Γνωμοδότηση για την ΜΠΕ από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Αρμόδια δημόσια υπηρεσία θα είναι μόνον η Πολεοδομία. Ετσι, το δάσος θα ξεχερσωθεί και θα μετατραπεί σε χωράφι για να χτίσει πολυτελείς βίλες η εταιρία του Σαββίδη. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για δάσος πολύ κοντά στη θάλασσα, πραγματικό «φιλέτο» για κάθε πλιατσικολόγο καπιταλιστή του real estate και του τουρισμού.

Δάση Ελληνικού

Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά, από τα δάση της περιοχής Ελληνικού – Αγίου Κοσμά 136,12 στρέμματα προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες και 36,92 στρέμματα είναι δάσος. Σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη της περιοχής, το δάσος είναι 215 στρέμματα. Σύμφωνα με τους δασολόγους των 65 κατοίκων που υπέβαλαν αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού, το δάσος και η δασική έκταση ανέρχονται σε 587 στρέμματα.

Στις 14 Οκτώβρη του 2016, η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ υπέβαλε ερωτήματα στη Γενική Διεύθυνση Δασών, της οποίας προΐσταται ο Κ. Δημόπουλος. Ενα από αυτά τα ερωτήματα ήταν αν τα δάση που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Την ίδια μέρα, ο Κ. Δημόπουλος έσπευσε να απαντήσει προσωπικά στην εταιρία, παρακάμπτοντας την αρμόδια Διεύθυνση, που ήταν η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Και βέβαια, η απάντησή του περιλάμβανε αυτό που ήθελε να ακούσει και να πάρει γραπτά η εταιρία. Οτι δηλαδή τα δάση που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

Ο Κ. Δημόπουλος απάντησε αστραπιαία και παράνομα. Γιατί δεν είχε ενημερωτικό σημείωμα από την αρμόδια διεύθυνση, υπογεγραμμένο από εισηγητή, τμηματάρχη και προϊστάμενο Διεύθυνσης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τυπολατρική, αλλά ουσιαστική για τη δημόσια διοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η απάντηση του Κ. Δημόπουλου στάλθηκε στην εταιρία (με τον στερεότυπο ΠΡΟΣ) και κοινοποιήθηκε και στο Δασαρχείο Πειραιά προς ενημέρωση του προϊσταμένου του, που ήταν αρμόδιος να εκδώσει την Πράξη Χαρακτηρισμού. Οταν ένα έγγραφο απλώς κοινοποιείται σε μια Διεύθυνση, αυτή δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Ομως, ο Δασάρχης Πειραιά Π. Σακκάς απάντησε, στις  21 Οκτώβρη του 2016, και ανάμεσα στ’ άλλα εξέφρασε την επιστημονική του θέση ότι και τα δάση που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ηταν προφανές ότι ο Δασάρχης Πειραιά διαμήνυσε πως με την Πράξη Χαρακτηρισμού θα χαρακτηρίσει ως δάσος και τα 136,12 στρέμματα δάσους που προέκυψε από Τεχνητές Δασικές Φυτείες!

Με αυτή την τοποθέτηση του Δασάρχη Πειραιά θορυβήθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και «αδειάστηκε» ο προθυμότατος Κ. Δημόπουλος που είχε σπεύσει -μόνος του και χωρίς να έχει ενημερωτικό σημείωμα- να αποφανθεί ισχυριζόμενος τα αντίθετα. Τότε, η πολιτική ηγεσία θυμήθηκε ότι υπάρχει και η αρμόδια Διεύθυνση, η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, και της ζήτησε να υποβάλει γραπτό ερώτημα στο ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) για το ζήτημα που είχε προκύψει. Το ερώτημα αυτό, μαζί με άλλα, υποβλήθηκε την 1η Δεκέμβρη του 2016. Υπογραμμίζουμε, ότι το ΝΣΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τον δασικό ή μη χαρακτήρα εκτάσεων με δασική βλάστηση.

Ο Κ. Δημόπουλος «αδειάστηκε» μεν για τη γνωμάτευση που έσπευσε να δώσει στην ΕΛλΗΝΙΚΟ ΑΕ, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε με το ερώτημα που υπέβαλε η ΔΠΔΑ στο ΝΣΚ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει αν η βλάστηση που δημιουργείται από Τεχνητές Δασικές Φυτείες υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το ΝΣΚ γνωμοδότησε όπως ήθελε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (αποφεύγουμε τις λεπτομέρειες, στις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν). Οτι δηλαδή η βλάστηση που προέκυψε από Τεχνητές Δασικές Φυτείες δεν υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής  υπουργός ΠΕΝ έκανε αποδεκτή τη Γνωμοδότηση. Με βάση αυτή τη Γνωμοδότηση και μετά από παρεμβάσεις τόσο του Φάμελλου όσο και του Φλαμπουράρη, ο Δασάρχης Πειραιά αναγκάστηκε, «με το πιστόλι στον κρόταφο» όπως έχουμε γράψει, να αποχαρακτηρίσει τα 136,12 στρέμματα δάσους που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες.

Την περίοδο που η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος ετοίμαζε το ερώτημα και που το ΝΣΚ το εξέταζε, εξελισσόταν μια παράλληλη διαδικασία που αφορούσε τη θεώρηση Δασικού Χάρτη που συμπεριλάμβανε και την περιοχή που εκτείνεται από το πρώην Αεροδρόμιο  του Ελληνικού μέχρι τον Αγιο Κοσμά. Στις 15 Δεκέμβρη του 2016, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά Σ. Μυτελέτση θεώρησε αυτόν τον Δασικό Χάρτη. Σύμφωνα με τον νόμο 3884/2010 όφειλε να αναρτήσει τον Δασικό Χάρτη μετά από 15 ημέρες, δηλαδή στις 30 Δεκέμβρη του 2016. Η προϊσταμένη όμως δεν κράτησε τον Δασικό Χάρτη για να τον αναρτήσει στις 30 Δεκέμβρη, αλλά τον έστειλε στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ ΑΕ (Κτηματολόγιο). Στο τέλος του κειμένου που ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφέρεται ότι ο Χάρτης αυτός διαβιβάστηκε για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Προφανώς, η Σ. Μυτελέτση διατάχθηκε προφορικά είτε από τον Σ. Τσιλίκουνα είτε απόν Κ. Δημόπουλο με συμφωνία και των δύο αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για τους δασικούς χάρτες. Αυτή η κίνηση έγινε γιατί σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη, στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπάρχουν 215 στρέμματα δάσους, ενώ από τη στιγμή που θα γινόταν ανάρτηση του Δασικού Χάρτη δεν μπορούσε να γίνει Πράξη Χαρακτηρισμού. Ετσι, θα χάλαγαν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, που ήθελαν πάση θυσία να αποχαρακτηρίσει ο Δασάρχης Πειραιά τα δάση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, με το πρόσχημα της προέλευσής τους από Τεχνητές Δασικές Φυτείες.

Με απόφαση που συνέταξε ο Σ. Τσιλίκουνας και υπέγραψε ο Κ. Δημόπουλος ως γενικός διευθυντής την 1η Φλεβάρη του 2017, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παράνομη απόφασή τους να μην επιτρέψουν στην Σ. Μυτελέτση να αναρτήσει τον Δασικό Χάρτη στις 30 Δεκέμβρη του 2016. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Δασικός Χάρτης δεν έχει αναρτηθεί ακόμα! Πιθανόν να τον κρατήσουν στο συρτάρι μέχρι να επικυρωθεί η απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων του Πειραιά, με την οποία αποχαρακτηρίστηκε και το τελευταίο δάσος του Ελληνικού.

Η ευθύνη του Κ. Δημόπουλου και για τον αποχαρακτηρισμό του τελευταίου δάσους του Ελληνικού είναι σοβαρή και άπτεται τόσο του ποινικού όσο και του διοικητικού δικαίου. Σε ό,τι μας αφορά, δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Πρέπει ο Κ. Δημόπουλος να «μαζευτεί», να σεβαστεί τη νομιμότητα και να σταματήσει να γνωμοδοτεί παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες, προκειμένου να αποχαρακτηρίζονται πολυετή δάση, ακόμα και με συγκόμωση 100%.

Λίμνη Στυμφαλίας

Εξίσου προκλητική είναι η στάση του Κ. Δημόπουλου στο πλευρό στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, που έβαλαν στο στόχαστρο να μετατρέψουν την ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας σε αγρότοπο κοπής καλαμιώνων προκειμένου να συλλέγεται βιομάζα για την παραγωγή πέλετ. Δύο φορές αγνόησε τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδια για τα ΚΑΖ (Καταφύγια Αγριας Ζωής) σε κεντρικό επίπεδο, και τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, που είναι αρμόδια σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, προκειμένου να βοηθήσει τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο στη Λίμνη της Στυμφαλίας. Την πρώτη φορά η απόπειρα έπεσε στο κενό. Τη δεύτερη φορά έγραψε ο ίδιος απόφαση και την υπέγραψε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη, δίνοντας το δικαίωμα στην Τράπεζα Πειραιώς να κόψει καλαμιώνες σε 150 στρέμματα, δήθεν για έρευνα. Μιλάμε για την τρίτη κατά σειρά κοπή καλαμιώνων, με πρόσχημα την έρευνα.

Είναι προκλητικό να δίνεις άδεια δήθεν για έρευνα στη Στυμφαλία, όταν γνωρίζεις ότι τα στελέχη της Τράπεζας θα ζητούν συνεχώς άδεια για έρευνα προκειμένου να κόβουν καλαμιώνες για παραγωγή βιομάζας. Από την άλλη, η αρμοδιότητα για έρευνα σε ΚΑΖ ανήκει αποκλειστικά στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (και μετά την τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΥΠΕΝ με την τροποποίηση του ΠΔ 132/2017). Δεν είχαν, λοιπόν, κανένα δικαίωμα οι Δημόπουλος και Μπαριτάκη να βγάλουν απόφαση και να επιτρέψουν να ξανακοπούν 150 στρέμματα καλαμιώνες μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2017. Και αυτή η απόφαση ελέγχεται από το διοικητικό και ποινικό δίκαιο (θα επανέλθουμε).

Γεράσιμος Λιόντος
 
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

Αιτία η εγκατάλειψη
Επόμενο άρθρο

Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

Ενας ακόμα σταθμός σε μια χωρίς τέλος μνημονιακή πορεία

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2026, 00:01
Καταστολή

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

20 Απρ 2026, 19:17
Διεθνή

Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών

20 Απρ 2026, 14:44
Διεθνή

Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα

20 Απρ 2026, 13:27
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
Πολιτισμός

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών

19 Απρ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ

18 Απρ 2026, 19:54
Διεθνή

Προεδρική διαταγή… και σούζα τα σιώνια

18 Απρ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Mεγάλο ποτάμι φουσκωμένο… ποιος τους σταματάει;

17 Απρ 2026, 20:04
Διεθνή

«Από το βρυχηθμό του λιονταριού στο νιαούρισμα της γάτας»

Ισραηλινά μίντια και αξιωματούχοι καταγγέλλουν την τελευταία αποτυχία του Τελ Αβίβ στον Λίβανο

17 Απρ 2026, 19:08
Εργατικά

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

17 Απρ 2026, 13:58
Διεθνή

Η Κατάρρευση είναι Πραγματική – Η Εκεχειρία στον Λίβανο σηματοδοτεί μια Ιστορική Στρατηγική Ηττα

17 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Λιβανέζικη Αντίσταση: Εκεχειρία με το δάχτυλο στη σκανδάλη – «Γκρίνια» πάλι στη σιωνιστική οντότητα

17 Απρ 2026, 12:47
Καταστολή

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

17 Απρ 2026, 10:47
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

Ημέρα δημιουργικότητας και καινοτομίας.

1898: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ εγκρίνει απόφαση του Κογκρέσου για ένοπλη επέμβαση στην Κούβα.

1923: Ο Μουσολίνι ανακηρύσσει αργία και εθνική γιορτή την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης και καταργεί την αργία της Πρωτομαγιάς.

1932: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση.

1947: Ο Παύλος ορκίζεται βασιλεύς των Ελλήνων.

1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα, εγκαθίδρυση δικτατορίας.

1967: Η Μαρία Καλαβρού και ο 15χρονος Βασίλης Πεσλής γίνονται οι πρώτοι νεκροί της χούντας.

1969: Βόμβα της ΔΑ στην πλατεία Κολοκοτρώνη (Αθήνα).

1969: Γιορτή για τα δίχρονα της δικτατορίας, καταλήγει σε παρατεταμένο γιουχάισμα του Παπαδόπουλου από τους μαθητές.

1971: Βόμβα έξω από τα γραφεία της τσιμεντοβιομηχανίας “Ηρακλής-Ολυμπος” του αντιπροέδρου της “Συμβουλευτικής” της χούντας, Τσάτσου.

1972: Καθιστική διαμαρτυρία εκατό φοιτητών στα Προπύλαια στην πέμπτη επέτειο του πραξικοπήματος, επέμβαση της αστυνομίας, έντεκα συλλήψεις.

1973: Διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας με αντιδικτατορικά συνθήματα, βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών σε Αθήνα, Καλαμάκι και Κολωνάκι, τραυματισμός περαστικού.

1977: Βόμβες σε τέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικανών στη Θεσσαλονίκη.

1994: Δύο βόμβες καταστρέφουν τα αυτοκίνητα οικονομικού συμβούλου και υπαλλήλου της Γαλλικής Ακαδημίας, άλλη βόμβα κάτω από αυτοκίνητο υπαλλήλου της ολλανδικής πρεσβείας δεν εξερράγη (ΕΛΑ-1η Μάη).

1994: Βόμβα σε φορτηγό έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Miele» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    17Ν
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Εφετείο 17Ν
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    ΕΛΑ
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ποιοι είμαστε
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Επικοινωνία
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Όροι χρήσης
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ποιοι είμαστε
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Επικοινωνία
  • Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Ξεσάλωσε ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo