Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam
  • Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία
  • Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ανυπολόγιστες οι συνέπειες στο περιβάλλον (και όχι μόνο)
Περιβάλλον

Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες στο περιβάλλον (και όχι μόνο)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Σεπ 2010, 00:00

Η 6η Αυγούστου του 2010, χάρη στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αναδείχτηκε σε σημαδιακή ημέρα. Το απόγευμα της ημέρας αυτής, (συγκεκριμένα στις 6μμ), ο υπουργός Επικρατείας ανέβασε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης (για την πολυδιαφημιζόμενη διαβούλευση) το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση των Μεγάλων Εργων – Στρατηγικών Επενδύσεων». Την ίδια μέρα, «όλως τυχαίως», η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  για τα μεταλλεία της στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Η εταιρία του Μπόμπολα «Ακτωρ» και η καναδική «Eutopean Goldfieds» είναι οι βασικοί μέτοχοι της «Ελληνικός Χρυσός», που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, τα οποία πήρε για ένα κομμάτι ψωμί. Η εταιρία αυτή, χρόνια τώρα, πασχίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά της στην περιοχή της Χαλκιδικής και δικαιολογημένα συνάντησε την αντίδραση των κατοίκων της, οι οποίοι απαιτούν το κλείσιμο μιας εταιρίας που καταστρέφει το περιβάλλον με αντάλλαγμα τη διατήρηση μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Για το τελευταίο ο ελληνικός λαός πλήρωσε και θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Τα διάφορα παπαγαλάκια του συγκροτήματος Μπόμπολα, που ανέλαβαν να εκθειάσουν την «επένδυση» αυτή, ισχυρίζονται ότι θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ. Αποφεύγουν, όμως, να κάνουν την παραμικρή αναφορά στο ποσό που θα ανέλθει το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που θα εισρεύσει στα ταμεία της «Ελληνικός Χρυσός».

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου αυτού δεν αρκέστηκαν στην εισαγωγή διατάξεων-εξπρές, με τις οποίες καταφέρεται καίριο πλήγμα στο περιβάλλον και στα δάση. Εισήγαγαν και μεταβατική διάταξη (άρθρο 20 του νομοσχεδίου), με την οποία δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» να εγκρίνει την ΜΠΕ για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα του άρθρου 20 του νομοσχεδίου: «Εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργων και βοηθητικών και συνοδών έργων τους, που εκκρεμούν κατά την δημοσίευση του Νόμου αυτού και μπορούν να χαρακτηριστούν Μεγάλα Εργα και να υπαχθούν στη Διαδικασία του παρόντος νόμου, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου»!!!

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις, αν δεν είναι η μοναδική, που γίνεται αναδρομικά ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ καπιταλιστικού συγκροτήματος (του συγκροτήματος Μπόμπολα, εν προκειμένω). Δεν αποκλείουμε  η αναδρομικότητα να αφορά και άλλες περιπτώσεις καπιταλιστικών «επενδύσεων» που είχαν μπλοκαριστεί, δικαιολογημένα, γιατί προκαλούν σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον.

Περνάμε τώρα στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Στο ξεκίνημα του σχολιασμού μας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε, ότι η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη ως επικεφαλής τόσο της ομάδας που συνέταξε το νομοσχέδιο αυτό όσο και της ομάδας που θα χειρίζεται τις περιπτώσεις ένταξης των λεγόμενων μεγάλων έργων, είναι εξόφθαλμα προκλητική και εξηγείται μόνο από το ότι ο Χ. Παμπούκης ανήκει στο στενό περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου.

Με το βαρύγδουπο τίτλο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση μεγάλων έργων» προσπαθούν από την μια να καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες, ότι οδηγούν, δηλαδή, τις εξελίξεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και από την άλλη να κρύψουν το γεγονός, ότι πάνε με συνοπτικές διαδικασίες να εγκρίνουν κάποια έργα στην Ελλάδα (λίγα τον αριθμό), κατακρεουργώντας τόσο την ισχύουσα νομοθεσία όσο και το περιβάλλον. Εκτός από την «επένδυση» των μεταλλείων της Κασσάνδρας και την Ιωνία Οδό, θα γίνουν και κάποιες «επενδύσεις» σε Αιολικά Πάρκα για να δοθεί τζάμπα ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το χρήμα αυτό είναι περιορισμένο, λόγω του αποικιοκρατικού Μνημονίου και λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Με την παρ. 1 του άρθρου 1 βαφτίζουν όλα αυτά τα έργα Μεγάλα, προκειμένου να καταργήσουν την ισχύουσα νομοθεσία, εισάγοντας μια σειρά παρεκκλίσεων, και να καταφέρουν έτσι μεγάλο πλήγμα στο περιβάλλον και στα δάση.

Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 Φλεβάρη του 2010 προβλεπόταν η συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Εργων, στην οποία πρόεδρος ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, δηλαδή ο Δ. Ρέππας. Ομως, ο Γ. Παπανδρέου ήθελε να είναι πρόεδρος–κουμανταδόρος ο Χ. Παμπού-κης, γι’ αυτό εισήγαγε την παρ. 3 του άρθρου 3, προκειμένου να… γίνει του Παμπούκη και όχι του Ρέππα. Μ’ αυτή συστήνεται ειδική τριμελής επιτροπή με πρόεδρο τον Χ. Παμπούκη. Διαβάστε το σκεπτικό της ανάγκης να συγκροτηθεί η Ειδική Τριμελής Διυπουργική Επιτροπή: «Ενόψει των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων μερών και η ταχεία πραγματοποίηση των σχετικών διαδικασιών προώθησης των Μεγάλων Εργων, συστήνεται…». Ισχυρισμοί αστείοι και φαιδροί, που δεν αντέχουν στην παραμικρή κριτική.  Στις 6 Αυγούστου κάνει λόγο για ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά τις 12 Φλεβάρη του 2010 που είχε βγει η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου; Γιατί με πρόεδρο τον Χ. Παμπού-κη θα είναι καλύτερος ο συντονισμός της τριμελούς από την πενταμελή Διυπουργική Επιτροπή;

Η Ανώνυμη Εταιρία ΕΛΚΕ (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων) μετονομάζεται σε Ιnvest Greece και αναγορεύ-εται στον μεσολαβητή ανάμεσα στους ιδιώτες «επενδυτές» και την Ειδική Τριμελή Διυπουργική Επιτροπή που αποφασίζει για την καταρχήν ένταξη της «επένδυσης». Οι ιδιώτες υποχρεώνονται να καταθέτουν  σ’ αυτή ένα πρόχειρο φάκελο και η εταιρία Invest Grecee είναι υποχρεωμένη να δώσει  στη Διυπουργική Επιτροπή τη γνώμη της μέσα σε 15 ημέρες. Η Διυπουργική Επιτροπή με τη σειρά της  είναι υποχρεωμένη, σε αριθμό ημερών που στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται ακόμη ο ακριβής αριθμός τους, να αποφασίσει για την καταρχήν ένταξη. Διαδικασία πολύ πρόχειρη και σύντομη, που οδηγεί στην καταρχήν ένταξη. Μια ένταξη καταστροφική για το περιβάλλον και το δάσος, όπως προείπαμε και θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Μετά την έγκριση της «επένδυσης» από τη Διυπουργική επιτροπή, ο «επενδυτής» είναι υποχρεωμένος να καταθέσει πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά  στην Invest Grecee και αυτή με τη σειρά της είναι υποχρεωμένη να προωθήσει το φάκελο στις αρμόδιες  υπηρεσίες μέσα σε πέντε μέρες. Στη συνέχεια, οι διάφορες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες σε διάστημα από 15 έως 30 μέρες να εκδίδουν τις διάφορες άδειες. Εάν περάσουν αυτές οι προθεσμίες, θεωρείται  ότι έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις! Εάν παρέλθουν άπραγες οι προθεσμίες αυτές, δίνεται η δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή να ζητήσει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των υπαλλήλων! Αντιλαμβάνεστε ότι πάνε να καθιερώσουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας κατά των δημοσίων υπαλλήλων που σέβονται το ψωμί που τρώνε και αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. Και δεν το κάνουν τυχαία, γιατί εισάγουν ένα σωρό παρεκκλίσεις.

Μέχρι τώρα, για να γίνουν επεμβάσεις σε δάση, στον αιγιαλό και άλλού, πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά οι διατάξεις των νόμων 2971/2001, 998/1979, 1650/1986 κ.λπ. Με το νομοσχέδιο Παμπούκη προβλέπονται πολλές παρεκκλίσεις.   Στις περιοχές που θα επιτρέπεται (μετά την ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου) η εγκατάσταση των «Μεγάλων Εργων» θα καθορίζεται με ΠΔ. Με τις παρ. 5, 6, 7 του άρθρου 7 του νομοσχεδίου προβλέπονται αρκετές παρεκκλίσεις. Εχουμε και λέμε:

«5. Οι ρυθμίσεις των προεδρικών διαταγμάτων των παραγράφων 2 και 3 κατισχύουν κάθε άλλης αντίθετης ή διαφορετικής ρύθμισης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, σχεδίου πόλεων ή πολεοδομικών μελετών και σχεδίων χρήσεως γης που αφορά τις περιοχές για τις οποίες καταρτίζονται και εγκρίνονται Ειδικά Σχέδια κατά το άρθρο αυτό.

6.1 Με τα προεδρικά διατάγματα των προηγούμενων παραγράφων μπορούν επίσης να τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και πολεοδομικές μελέτες κατά παρέκκλιση των διατάξεων…

7. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αφορά τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές,  δεν έχει εφαρμογή στις περιοχές που οριοθετούνται και σχεδιάζονται κατά τις διατάξεις του παρόντος».

Πριν συνεχίσουμε με την απαρίθμηση των παρεκκλίσεων που εισάγονται με το νομοσχέδιο, κάνουμε μια στάση για ένα σύντομο σχολιασμό. Στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στους δήμου Σταγείρων, Παναγιάς και Αρναίας, με βάση τα εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια απαγορεύονται επεμβάσεις στα μεταλλεία της Κασσάνδρας. Τώρα όμως, με την παρ. 5 του άρθρου 7, επιτρέπονται επεμβάσεις στα μεταλλεία της Κασσάνδρας και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ  της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Συνεχίζουμε με τις πολεοδομικές και άλλες  παρεκκλίσεις:

«4.1 Με τα διατάγματα της προηγούμενης παραγράφου εγκρίνονται και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες για την κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμό των μεγάλων Εργων προσχώσεις επί της θαλάσσης…».

«Αρθρο 10 – Πολεοδομικές ρυθμίσεις

Για την κατασκευή, επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό των Μεγάλων Εργων σε χώρους εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού…».

Εχουμε ακόμη παρεκκλίσεις από τη δασική νομοθεσία, από τη νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις και από την άσκηση του δικαιώματος προσφυγής στα δικαστήρια της χώρας.

Στη δασική νομοθεσία η παρέκκλιση αφορά την περίπτωση της κατάργησης του άρθρου 14 του 998/1979 για τις πράξεις χαρακτηρισμού: «Στην περίπτωση ύπαρξης δασικών εκτάσεων η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με κοινή απόφαση των ανωτέρω υπουργών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού εκτάσεων του άρθρου 14 του ν. 998/1979…».

Για την προσφυγή στα δικαστήρια εισάγεται η παρέκκλιση του περιορισμού των προσφυγών μόνο στο Διοικητικό Εφετείο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό (άρθρο 13), στην περίπτωση των Μεγάλων Εργων που υπάγονται στην ελληνική νομοθεσία.
Με το νομοσχέδιο αυτό ξεθεμελιώνεται η νομοθεσία σε βασικούς τομείς, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον και στα δάση όσο και στη ζωή του ελληνικού λαού. Ωφελημένο θα βγει το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, που θα βγάλει υπερκέρδη.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

Και να μη θες σκοτούρες, η μαυρίλα ασχολείται μαζί σου…
Επόμενο άρθρο

Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

Ενα διαρκές σκάνδαλο

Σχετικά Αρθρα

Καμένα Πικερμίου: Το δούλεμα πάει σύνεφο (από την Περιφέρεια του Χαρδαλιά αυτή τη φορά)

Οι υπηρεσίες έκαναν έλεγχο σε άσχετη περιοχή και όχι σ' αυτή για την οποία έγινε η καταγγελία!

Περιβάλλον 7 Ιαν 2025, 20:48

Κικίλιας: Τα αντιπλημμυρικά έργα θα οδηγούσαν το κράτος σε χρεοκοπία!

Περιβάλλον 6 Δεκ 2024, 20:38

Eτσι (μας) δουλεύει ο Δήμος Ραφήνας

Περιβάλλον 30 Σεπ 2024, 07:50

Η τουριστική «βιομηχανία» σκοτώνει

Εργαζόμενοι Σαμαριάς: Η δίψα για κέρδος σκότωσε την τουρίστρια στο Φαράγγι

Οικονομία 24 Σεπ 2024, 09:23

Mη απαντήσεις, παραποιήσεις και υπεκφυγές από τη δημοτική αρχή Ραφήνας

Για το σκάνδαλο της συγκέντρωσης και επεξεργασίας των καμένων δέντρων

Περιβάλλον 22 Σεπ 2024, 19:17

Χωρίς αντιπλημμυρική προστασία: Εγκλημα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

Περιβάλλον 13 Σεπ 2024, 11:28
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam

Ενας χρόνος χωρίς τη σκιά, τον επισκέπτη, η αντίσταση συνεχίζεται

14 Ιούλ 2025, 08:05
Uncategorized

Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης

14 Ιούλ 2025, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία

Συγκέντρωση Δευτέρα, 6:30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά

13 Ιούλ 2025, 21:17
Πολιτική

Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία

13 Ιούλ 2025, 21:13
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

13 Ιούλ 2025, 12:07
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βαντσέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

1972: Μάχες IRA – βρετανικού στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου, βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    17Ν
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Εφετείο 17Ν
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Όροι χρήσης
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Νομοσχέδιο Παμπούκη για τα μεγάλα έργα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo