Αυτήν τη φορά δεν έπεσαν ψευδοροφές και σοβάδες στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών, ούτε αποκολλήθηκαν περιφράξεις. Αυτήν τη φορά το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, με την πρώτη βροχή, πνίγηκε κυριολεκτικά στα νερά, που έτρεχαν από τοίχους και ταβάνια, τα οποία κατέκλυσαν ακόμα και τον ηλεκτρολογικό πίνακα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων!
Πιερρακάκης και Μητσοτάκης, όμως, δεν πτοούνται. Φλομώνουν τον ελληνικό λαό, με τη βοήθεια των Μέσων Παραπληροφόρησης, στα ψέματα και τις προπαγανδιστικές πομφόλυγες για «διαδραστικούς πίνακες», «ψηφιακές πλατφόρμες» και τα ρέστα. Στην αρχή, μάλιστα της σχολικής χρονιάς, ο Πιερρακάκης έκανε …βαρυσήμαντη δήλωση ότι αυτή η χρονιά θα είναι «η χρονιά του σχολείου». Και ο αυτοκρατορίσκος Κούλης Μητσοτάκης προανήγγειλε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης την υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την «ανακαίνιση» σχολικών εγκαταστάσεων. Πραγματοποίησε μάλιστα και ευρεία διυπουργική σύσκεψη για να δείξει πόσο σοβαρά παίρνει την υπόθεση η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου «συνολικά θα διατεθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών». Επίσης «συμφωνήθηκε να δοθεί απόλυτη έμφαση στην αναβάθμιση μπάνιων και γηπέδων, αλλά και σε σοβατίσματα λοιπών εγκαταστάσεων».
Μάλιστα! Θα μερεμετίσουν τα πλακάκια στις τουαλέτες, θα μπογιατίσουν κάποιους τοίχους, θα διορθώσουν και τίποτε ταρτάν στις σχολικές αυλές, και θα παρουσιάσουν τις ενέργειες αυτές ως κοσμογονία στην εκπαίδευση.
Στο κάλεσμα προς τους καπιταλιστές του πρωθυπουργού να κάνουν σχετικές «δωρεές» ανταποκρίθηκε το Ιδρυμα Ωνάση και ο Πιερρακάκης βγήκε ως τελάλης να διαφημίσει το πολύτιμο έργο των Ωνάσειων Σχολείων, όπου η καπιταλιστική επιχείρηση θα χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση 22 υφιστάμενων σχολείων -11 Γυμνασίων και 11 Λυκείων- (έως 1 εκατ. ευρώ ανά σχολική μονάδα) και θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα (έως 500.000 ευρώ ετησίως ανά σχολείο), ενώ για τη λειτουργία τους θα συσταθεί Διοικούσα Επιτροπή και θα υπάρξει «ειδική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρότυπο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου», πρόβλεψη που αφήνει ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για το είδος της «παρέμβασης» που θα έχει το καπιταλιστικό ίδρυμα και στο ίδιο το περιεχόμενο και την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η γκρίζα πραγματικότητα, όμως, του δημόσιου σχολείου δεν αλλάζει. Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται η χρόνια εγκατάλειψη των σχολικών κτιρίων, η ανάθεση από τους Δήμους των επισκευών σε εργολάβους που αποσκοπούν στο μέγιστο κέρδος, στις εργασίες «του ποδαριού» που γίνονται από αυτούς και μάλιστα σε ώρες λειτουργίας των σχολείων, η ανυπαρξία έμπειρων μηχανικών και τεχνικών που θα επιβλέπουν το έργο και στη συνέχεια θα το παραλαμβάνουν υπεύθυνα, η απέραντη χρονοβόρα γραφειοκρατία που αναγκάζει τα σχολεία σε συνεχή πάρε-δώσε και εκκλήσεις στις υπηρεσίες των Δήμων να προβούν στις αναγκαίες εργασίες, η μη ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων και η ύπαρξη εκατοντάδων παλιών επικίνδυνων και ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος της Αθήνας, ο μεγαλύτερος της χώρας, είναι ο Δήμος όπου το 50% των σχολικών μονάδων έχει κατασκευαστεί πριν το 1960. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στις 15/9/19 σε ημερίδα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ) για τη σχολική στέγη, ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ- διάδοχος του ΟΣΚ), το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας 30-50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης, ενώ το 65% πάσχει από σοβαρότατες φθορές, αλλά και κακοτεχνίες.
Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν πολλά ιστορικά σχολεία, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, που μετρούν έναν αιώνα ζωής και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν ακόμα με μικροσυντηρήσεις, γιατί το κόστος είναι τεράστιο, απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές προδιαγραφές συντηρήσεων, μελέτες κλπ. Είναι, λοιπόν, υπαρκτός ο κίνδυνος στο τέλος από ιστορικά κτίρια να μετατραπούν σε ιστορικά… φέρετρα.
Για να μη μιλήσουμε για τα σχολεία σε κοντέινερ, την ανύπαρκτη πυροπροστασία, τον πολυδιαφημισμένο προσεισμικό έλεγχο που σέρνεται ακόμα (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ το 43% των σχολικών μονάδων έχουν κτιστεί με τον ανεπαρκή και παλιό αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 19% με τις πρόσθετες διατάξεις του 1984 που άρχισε να εφαρμόζεται το 1985, το 9% με τον ΝΕΑΚ που τέθηκε σε εφαρμογή το 1995 και μόνο ένα 4% με τον ΕΑΚ 2000. Σε 2% παραμένει άγνωστη η περίοδος κατασκευής, ενώ το 23% χτίστηκε χωρίς Αντισεισμικό Κανονισμό), ενώ οι ξεδιάντροποι κρατικοί ανευθυνο-υπεύθυνοι έχουν αναθέσει στους μη έχοντες γνώσεις εκπαιδευτικούς … την «Επισήμανση και η άρση των επικινδυνοτήτων στους χώρους του σχολείου»!
Κοντολογίς, η κρατική εγκατάλειψη και ο νόμος του κέρδους δολοφονούν. Αυτή είναι η ουσία.
Τις επικίνδυνες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών
Επικίνδυνες συνθήκες για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού
Εγκληματικές οι ευθύνες Κυβέρνησης-Υπουργείου και Δημοτικής αρχής
Δεν πρόλαβε να μπει η νέα χρονιά και γίναμε πάλι μάρτυρες της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτίριο του 6ου ΔΣ Κορυδαλλού. Το σχολείο κυριολεκτικά ‘’πνίγηκε’’ στα νερά, τα οποία κατέκλυσαν ακόμα και τον ηλεκτρολογικό πίνακα εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών!
Με την πρώτη βροχή, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είδαν το σχολείο τους να κατακλύζεται από τα νερά, τα οποία έμπαιναν από τοίχους και ταβάνια, καθιστώντας αδύνατη και επικίνδυνη την λειτουργία του. Το μάθημα διακόπηκε και οι μαθητές/τριες, μετά από την επιμονή των εκπαιδευτικών, αποχώρησαν, ενώ μετά από πίεση ο Δήμος έστειλε ηλεκτρολόγο για να κλείσει το ρεύμα ώστε να μην (ξανα)ζήσουμε χειρότερα…
Τα προβλήματα στο κτίριο υπάρχουν εδώ και χρόνια, με γονείς και εκπαιδευτικούς να έχουν προειδοποιήσει για την επικίνδυνη κατάσταση. Τα ίδια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως και έχει ζητηθεί μελέτη και παρέμβαση, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το 2023, μετά από εισροή νερών και εκρήξεις στον ηλεκτρολογικό πίνακα, έγινε «παρέμβαση-πασάλειμμα» μόνωσης σε ένα περιορισμένο σημείο στην ταράτσα. Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα σε μονώσεις και άλλα κτιριακά ζητήματα.
Αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης των σχολείων μας, της πολιτικής που θεωρεί κόστος την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.
Την ίδια στιγμή που δαπανώνται υπέρογκα ποσά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που δίνεται πακτωλός χρημάτων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους που διεξάγονται (500.000 ευρώ την ημέρα δίνονται μόνο για να κυκλοφορεί η ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών!), η κατάσταση με τα γερασμένα και ασυντήρητα σχολικά κτίρια έχει λάβει εδώ και καιρό επικίνδυνες διαστάσεις.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλευρές του δωρεάν δημόσιου σχολείου, της πολιτικής όλων των Κυβερνήσεων-ΕΕ-ΟΟΣΑ-Κεφαλαίου που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και χειροτερεύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
Μεγάλη ευθύνη έχει και η Δημοτική αρχή, η οποία εκτός των ευθυνών της για την κατάσταση του σχολείου, θεώρησε περιττό να αποφασίσει το κλείσιμο του σχολείου, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μείνουν στο πλημμυρισμένο σχολείο, χωρίς ρεύμα και θέρμανση, μέσα στα σκοτάδια και το κρύο!
Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου!
Να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι σε όλα τα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού και να παρθούν όλα τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών!