Από ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ πληροφορηθήκαμε ότι η υπουργός Ιδιωτικής Παιδείας και Καταστολής Κεραμέως και ο γ.γ. του υπουργείου Κόπτσης θα παραστούν σε «σεμινάριο» με θέμα «Νέες προκλήσεις για τα ανεξάρτητα σχολεία – πανδημία και άλλες παγκόσμιες απειλές», που συνδιοργανώνουν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη η Μ.Κ.Ο. ECNAIS μαζί με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.
Η υψηλή εκπροσώπηση του υπουργείου στην εν λόγω εκδήλωση υπογραμμίζει για πολλοστή φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει δείξει η κυβέρνηση του αγρίως νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη για την ιδιωτική εκπαίδευση, τα «μαγαζιά» της οποίας και τα αφεντικά τους έχει φροντίσει να ενισχύσει με πάμπολλα «δώρα», μεταξύ των οποίων και ο νόμος Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία.
Και όσον αφορά μεν τον Σύνδεσμο των σχολαρχών δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τί εστί, όμως, ECNAIS;
Διαφημίζεται ως «διεθνής ένωση για τη συνεργασία μεταξύ εθνικών ενώσεων ανεξάρτητων σχολείων σε ευρωπαϊκές χώρες», ως «δίκτυο εθνικών Συλλόγων», που ένας από τους στόχους του είναι «να βοηθήσει τα μέλη του στην προώθηση της κατανόησης των δικαιωμάτων του πλουραλισμού στα εθνικά συστήματα, της εκπαίδευσης και της επιλογής των γονέων της εκπαίδευσης για τα παιδιά τους και του ζωτικού ρόλου των ανεξάρτητων σχολείων σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία».
Κοντολογίς, στόχος είναι η εδραίωση των ιδιωτικών σχολείων στα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών ως ισότιμων της δημόσιας εκπαίδευσης, η προσέλκυση όλο και μεγαλύτερης εύνοιας από τα εθνικά υπουργεία Παιδείας και η διεκδίκηση ισχυρού μεριδίου δικαιωμάτων («ζωτικός ρόλος των ανεξάρτητων σχολείων»), στο όνομα της ελεύθερης «επιλογής των γονέων».
Από την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ μαθαίνουμε ότι:
- Πρόκειται για «ένα αμφιλεγόμενο λόμπι για την προώθηση των ‘’ανεξάρτητων’’ ιδιωτικών σχολείων (σχολείων δηλαδή με στόχο το κέρδος)», έναν «φορέα που έχει ισχυρή ατζέντα ενάντια στην κρατικά παρεχόμενη εκπαίδευση και προωθεί ως λόμπι την εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού αγαθού». (σ.σ. αλήθεια υπάρχουν και ιδιωτικά σχολεία που δεν έχουν στόχο το κέρδος και δεν εμπορεύονται το εκπαιδευτικό αγαθό, όπως υπαινίσσονται εδώ οι αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ;).
- «Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο, ζητώντας από την τότε ελληνική κυβέρνηση τη ριζική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση (κάτι που επετεύχθη με το Νόμο Κεραμέως τον Ιούλιο του 2020…) ισχυριζόμενη ότι έχει δήθεν ‘’συμβουλευτικό status στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης’’».
Από έρευνα, όμως, του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και του κλαδικού ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ, που έγινε το 2016, προκύπτουν τα εξής:
- «Οχι μόνο δεν έχει συμβουλευτικό status στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά έχει αποβληθεί από αυτό το 2014 λόγω μη τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων!
- Δεν διαθέτει συμβουλευτικό status στη Κομισιόν (τέτοιο status δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), απλώς είναι εγγεγραμμένη σε μια λίστα Διαφάνειας μαζί με άλλες 6.000 περίπου Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
- Τα μέλη της δεν συμμετέχουν σε καμία ομάδα διαβούλευσης και σε καμία ομάδα ειδικών.
- Κυρίως όμως η ΕCNAIS δεν αποτελεί κοινωνικό εταίρο στα διεθνή fora και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει εργοδοτικούς φορείς, διότι είναι απλή Μ.Κ.Ο. και όχι εργοδοτική οργάνωση.
Επομένως, η αμφιλεγόμενη αυτή Μ.Κ.Ο., που εκπροσωπεί κυρίως αμιγώς ιδιωτικά σχολεία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα lobby πίεσης επιχειρηματικών συμφερόντων σε διάφορες χώρες με ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης».
Ανεξάρτητα από τα προπαγανδιστικά ψεύδη που επικαλείται η εν λόγω ΜΚΟ, για να λαμπρύνει το προφίλ της ως τάχα επίσημος συμβουλάτορας της ΕΕ, εμείς σημειώνουμε την αποδοχή γενικά που έχουν στα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη και στα εθνικά συστήματα παιδείας οι έμποροι της γνώσης, αποδοχή που το εύρος της μεγαλώνει και ενισχύεται σε χώρες που οι κυβερνήσεις τους ιδεολογικά ταυτίζονται μαζί τους, όπως καλή ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εξ ου και η παρουσία Κεραμέως-Κόπτση στην εν λόγω φιέστα.
Ομοιος ομοίω…