Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων στιγματίζαμε την απαράδεκτη απουσία της παραμικρής νύξης ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Κούλη-2 για αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω ενός νέου κόλπου-γκρόσο, των «διακρατικών συμφωνιών» του άρθρου 28 του Συντάγματος, βάσει του οποίου το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει!
Γράφαμε:
Η αφωνία των Πρυτάνεων σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, μας οδηγεί να θεωρήσουμε ότι η εκτράχυνση του υψηλόβαθμου πανεπιστημιακού κατεστημένου έχει βαθύνει κατά πολύ και ικανοποιείται με το είναι διαχειριστής ενός Πανεπιστήμιου που με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό του σε επιχείρηση, αντιμετωπίζει την επιστημονική γνώση ως εμπόρευμα και ιδιωτικοποιεί πλευρές της λειτουργίας του. Εξ ου και καλεσμένος στην 103η Σύνοδο ήταν και ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, που έκανε και τις σχετικές παραινέσεις.
Μη εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία της στην πρόθεση κατάργησης του άρθρου 16 από την κυβέρνηση και στην από το «παράθυρο» επιβολή των ιδιωτικών ΑΕΙ (καμιά αναφορά δεν γίνεται επίσης στο όργιο των κολλεγίων, των οποίων οι απόφοιτοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ), η Σύνοδος διευκολύνει τον αδίστακτο Μητσοτάκη και τον Πιερρακάκη στα σχέδιά τους.
Κόντρα στο ρεζιλίκι του υψηλόβαθμου πανεπιστημιακού κατεστημένου είναι η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΔΕΠ.
Τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου δηλώνουν ότι τοποθετούνται «ξεκάθαρα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων»:
«Με την αναθεώρηση ή την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος η κυβέρνηση παραδίδει μέρος του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό αποτελεί άλλωστε βασική της επιδίωξη για όλα τα δημόσια αγαθά (βλ. υγεία, μεταφορές, ρεύμα, νερό). Και οι πανεπιστημιακές σπουδές λοιπόν, μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος.
Η ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων έχει ως στόχο να οδηγήσει τα τελευταία, όπως ακριβώς συνέβη και με τα νοσοκομεία ή τις μεταφορές, σε υποβάθμιση και απαξίωση. Το δημόσιο πανεπιστήμιο, που ήδη υποχρηματοδοτείται, θα ωθηθεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και σε μια λειτουργία με όλο και περισσότερα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Η επιβολή διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο θα είναι ένα επόμενο βήμα. Ηδη σε πολλά δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα γίνει πιο ταξικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμπεδωθεί έμπρακτα η αντίληψη ότι οι φτωχοί πρέπει να παραμείνουν φτωχοί και αμόρφωτοι».
Σημειώνουν τον κίνδυνο που διατρέχει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια: «Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στη βασική έρευνα και τις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες. Θα επηρεάσει όμως και άλλα επιστημονικά πεδία. Επιπλέον, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια».
Και στιγματίζουν την μεσοβέζικη και ύπουλη στάση της ΠΟΣΔΕΠ: «αναμένουμε από την Ομοσπονδία, την ΠΟΣΔΕΠ, που εκπροσωπεί Συλλόγους μελών ΔΕΠ δημόσιων πανεπιστημίων, να διακηρύξει με καθαρότητα και σαφήνεια την θέση της κατά των ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων. Η θέση της ΠΟΣΔΕΠ ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν λύνει τα κρίσιμα προβλήματα της τριτοβάθμιας (βλ. Απόφαση ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ 10/7/23) δεν συνεπάγεται αντίθεση με τα ιδιωτικά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ίσα ίσα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποδοχής τους».