Ο εκτρωματικός νόμος πλαίσιο Κεραμέως παραμένει ακλόνητος, πλην, όμως, θα γίνουν κάποιες «βελτιωτικές ρυθμίσεις» σε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, είπε στην 103η Σύνοδο των Πρυτάνεων ο Πιερρακάκης, που διεξήχθη στην Καστοριά: «Μέσα από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, θα έχουμε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και θα προβούμε σε οποιαδήποτε βελτιωτική ρύθμιση κριθεί απαραίτητη, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και τη διαρκή αναβάθμισή τους».
Αυτό ήταν και το «δώρο» Πιερρακάκη στους Πρυτάνεις, που δυσανασχετούν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια στην εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και των Πρυτανικών Αρχών, λόγω των «δυσκοίλιων» διατάξεων του νόμου Κεραμέως. «Βελτιώσεις» απλώς και όχι τίποτε «ριζοσπαστικές» λύσεις για κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης και επιστροφή στον παλιό τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ (Σύγκλητος, εκλογή Πρύτανη από το σύνολο των μελών ΔΕΠ).
Κατά τα άλλα, οι «προσφορές» Πιερρακάκη κινήθηκαν μεταξύ των περιβόητων αυξήσεων (αναδρομικά από 7.10.2022) που έταξε στους πανεπιστημιακούς ο Μητσοτάκης, τις οποίες η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τους δώσει, καθώς τις κέρδισαν με απόφαση του ΣτΕ, και των μέτρων που συνδέονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ Α.Ε.: «αύξηση απολαβών ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, αύξηση κονδυλίων για την έρευνα, απλούστευση διαδικασιών και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών σχετικά με τα Ειδικά Κονδύλια Ερευνας και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών μέσω πανεπιστημιακών ταμείων».
Ο Πιερρακάκης, βεβαίως, το ρόλο που του ανέθεσε ο Κούλης παίζει, εκείνο, όμως, που προκαλεί αλγεινή, αλγεινέστατη εντύπωση είναι ότι οι Πρυτάνεις, στο ανακοινωθέν τους, δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για τα σχέδια της κυβέρνησης Κούλη-2, τα οποία επανέλαβε και ο Πιερρακάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και επιβολή των ιδιωτικών ΑΕΙ, πριν την αναθεώρηση μέσω των «διακρατικών συμφωνιών» του άρθρου 28 του Συντάγματος (το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει!).
Η αφωνία των Πρυτάνεων σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, μας οδηγεί να θεωρήσουμε ότι η εκτράχυνση του υψηλόβαθμου πανεπιστημιακού κατεστημένου έχει βαθύνει κατά πολύ και ικανοποιείται με το είναι διαχειριστής ενός Πανεπιστήμιου που με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό του σε επιχείρηση, αντιμετωπίζει την επιστημονική γνώση ως εμπόρευμα και ιδιωτικοποιεί πλευρές της λειτουργίας του. Εξ ου και καλεσμένος στην 103η Σύνοδο ήταν και ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, που έκανε και τις σχετικές παραινέσεις.
Μη εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία της στην πρόθεση κατάργησης του άρθρου 16 από την κυβέρνηση και στην από το «παράθυρο» επιβολή των ιδιωτικών ΑΕΙ (καμιά αναφορά δεν γίνεται επίσης στο όργιο των κολλεγίων, των οποίων οι απόφοιτοι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ), η Σύνοδος διευκολύνει τον αδίστακτο Μητσοτάκη και τον Πιερρακάκη στα σχέδιά τους.
Αντίθετα βρήκε λόγια για να ζητήσει τη στελέχωση των Πανεπιστημίων με το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, οι θέσεις του οποίου κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ., την έγκριση νέων Οργανισμών των Πανεπιστημίων και την «επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας», δηλαδή την εξασφάλιση φθηνού και ευέλικτου διδακτικού προσωπικού με το πρόσχημα της «απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας».
Ο ΣΕΒ και οι απαιτήσεις του
Οπως προαναφέραμε στην 103η Σύνοδο ήταν καλεσμένος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.
Βασικός πυρήνας της ομιλίας του εκπροσώπου των καπιταλιστών ήταν ότι «Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις είναι τόσο στενά και αμφίδρομα δεμένα μεταξύ τους ώστε η λειτουργία του ενός είναι καταλύτης στην ανάπτυξη του άλλου».
Σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε την κατεύθυνση που οφείλει-κατά τους καπιταλιστές- να έχει το Πανεπιστήμιο. Οχι βεβαίως την προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης για το καλό του Ανθρώπου, ούτε την καλλιέργεια αξιών και ιδεών με βάση το κοινωνικό πρόταγμα της αλληλεγγύης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης, κ.λπ. Αλλά με βάση την ωφέλεια που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη συνεργασία τους με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (εξειδικευμένο και μορφωμένο προσωπικό, τσάμπα εγκαταστάσεις και έρευνα κατ’ εντολή των επιχειρήσεων), ωφέλεια που έχει νόημα ως αυξημένη κερδοφορία για το κεφάλαιο και κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση για τα Ιδρύματα, που έτσι κι αλλιώς πένονται:
«Μια ουσιαστική συνεργασία του πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι επωφελής για όλη την κοινωνία. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις αιχμής, τα πανεπιστήμια αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικούς πόρους και σε πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων και φυσικά οι απόφοιτοι διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές… Η διασύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία, ώστε να αμβλύνουμε τις δυσκολίες στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κάτι που αποτυπώνεται στους δείκτες του ΟΟΣΑ… Για να ανταπεξέλθουμε στην επερχόμενη συνύπαρξη ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης πρέπει ‘’όλοι μας να αλλάξουμε πίστα’’ και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων χωρίς στερεότυπα» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.
Μέρος της κατεύθυνσης αυτής των ΑΕΙ είναι οι συμφωνίες συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΣΕΒ με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα και τα βιομηχανικά διδακτορικά, τα οποία -όπως είπε- σχεδιάστηκαν και υποστηρίχθηκαν από τους καπιταλιστές, και μετά η κυβέρνηση Κούλη, ως πειθήνιο όργανο, τα έβαλε στον σχετικό νόμο: «Ο σχεδιασμός για τα βιομηχανικά διδακτορικά ξεκίνησε με τη δική μας υποστήριξη πολύ πριν από τον πρόσφατο νόμο, αλλά προχωράει πλέον σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Αρκετά μέλη του ΣΕΒ προχωρούν σε στενότερες συνεργασίες με τα πανεπιστήμια. Στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν τακτικές διαλέξεις σε φοιτητές. Στην έρευνα και καινοτομία, ήδη, υπάρχουν spin-offs που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΣΕΒ για τη διασύνδεση τους με επιχειρήσεις».
Τέλος ζήτησε (η σωστή λέξη είναι «απαίτησε»)
-Γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των εξαιρετικών επιδόσεων των Ελλήνων ερευνητών στα ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση στην ΕΕ) και των περιορισμένων επιδόσεων στο μετασχηματισμό της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις (20οι στην ΕΕ).
–Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης (σ.σ. δηλαδή τσάμπα εργατικό δυναμικό με πανεπιστημιακές γνώσεις και δεξιότητες).
–Επικαιροποίηση του χάρτη αλλά και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, εκκινώντας από την ξεκάθαρη ανάγκη να αυξήσουμε το 3,5% των εισακτέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο 6%, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η ανακοίνωση της 103ης Συνόδου των Πρυτάνεων
H 103η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2023 στην Καστοριά με φυσική παρουσία, με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη και με τη συμβολή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου στο οποίο συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής και ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα. Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Περικλής Μήτκας.
Η Σύνοδος σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού με τους/τις Πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.
Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα Πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές.
Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο Υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).
Η Σύνοδος αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας.
Η Σύνοδος έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Επίσης, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των Πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).
Η Σύνοδος προσβλέπει στη διαρκή και γόνιμη συνεργασία με τον νέο Υπουργό στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να ανταποκριθούν στις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις.