«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα»: Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμματικές δηλώσεις.
Ο λυσσασμένος Μητσοτάκης με την κατάργηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ανακοίνωσε σήμερα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ένα νέο ύπουλο σχέδιο για την κατεδάφιση του άρθρου 16, του οποίου την οριστική ταφόπλακα επιθυμεί να βάλει με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ως προς το τελευταίο κάλεσε από βήματος Βουλής τον Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ να ενδώσει στην από κοινού εύρεση των 180 βουλευτών, ώστε να μπει τέλος σε αυτό το «κρατικό μονοπώλιο».
Το νέο ύπουλο και προκλητικό σχέδιο, με το οποίο θα επιχειρηθεί η ντε φάκτο επιβολή ιδιωτικών ΑΕΙ, είναι οι «διακρατικές συμφωνίες», του άρθρου 28 του Συντάγματος, που θα λειτουργήσουν ως ομπρέλα για να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν επιχειρηματικές μπίζνες πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τι προβλέπει το άρθρο 28 (παρ. 1) που «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»; Προβλέπει ότι το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει:
«Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».
Το νέο «αναβαθμισμένο» σχέδιο είναι ένας παράλληλος δρόμος με αυτόν των κολλεγίων, που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια του εξωτερικού και λειτουργούν ως οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος, με απανωτές ρυθμίσεις που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια (των συριζαίων συμπεριλαμβανομένων), με πρωτοπόρους την κυβέρνηση της ΝΔ και υπουργό την Κεραμέως.
Ο θρασύς Μητσοτάκης δεν προσδοκά, βεβαίως, ότι μέσω αυτού του νέου σχεδίου θα έρθουν βαρβάτα ξένα πανεπιστήμια να επενδύσουν στην Ελλάδα σε σχολές που απαιτούν εκτεταμένες και ισχυρές υποδομές, εργαστήρια κ.λπ. (π.χ. Ιατρικές, Πολυτεχνεία, κ.λπ.) ή πανεπιστήμια που τα δίδακτρά τους είναι στο «θεό». Αλλωστε πολλά πανεπιστήμια της αλλοδαπής (κυρίως ευρωπαϊκά, αλλά και αμερικανικά) έχουν ήδη επιδοθεί στη μπίζνα των συμφωνιών δικαιόχρησης με τα κολλέγια, νοικιάζοντας το όνομα και τους τίτλους τους. Εκείνο που τον ενδιαφέρει και σχεδιάζει πάνω απ’ όλα είναι ν’ ανοίγει πολλαπλούς διαύλους ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, ροκανίζοντας το άρθρο 16 και κατεδαφίζοντάς το στην πράξη, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα όταν θα έρθει (αν έρθει) η ώρα της αναθεώρησης του Συντάγματος, «βάζοντας τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι» και σε αστικές δυνάμεις, όπως είναι το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, που ερωτοτροπεί με την ίδρυση και λειτουργία «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ».
Ο Κούλης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αδίστακτος. Μόνο το νεολαίστικο κίνημα, το μαζικό, μαχητικό φοιτητικό κίνημα πρωτίστως, και η εργαζόμενη κοινωνία μπορούν να βάλουν φρένο στα αντιδραστικά σχέδιά του, που θα αποθεώσουν τον ταξικό διαχωρισμό. Ολα θα κριθούν στο δρόμο και όχι στα αστικά διαβούλια.
Γιούλα Γκεσούλη