Πίσω κάνει ο διαπρύσιος κήρυκας του «νόμου και της τάξης», πορωμένος νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης, σχετικά με την άμεση παρουσίασ τα Πανεπιστήμια της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία -σημειωτέον- τελείωσε ήδη την «εκπαίδευσή» της.
Ηταν μια αναγκαστική επιλογή τακτικής από τον Μητσοτάκη, καθώς προέταξε, σε αυτήν τη φάση, την προώθηση του νόμου-πλαίσιο-έκτρωμα, που ήδη έχει τεθεί σε «δημόσια διαβούλευση», ο οποίος μάλιστα έχει δεχθεί άπειρα πυρά, ακόμη και από φίλα προσκείμενες δυνάμεις (π.χ. ΠΟΣΔΕΠ), ενώ στο προσκήνιο πρόβαλε ήδη απειλητικό το φοιτητικό κίνημα.
Ο Κούλης, λοιπόν, δεν επιθυμεί συνταρακτικά γεγονότα που μπορεί να προκληθούν στα Πανεπιστήμια με την ταυτόχρονη παρουσία των φοιτητών που αντιπαλεύουν δυναμικά το νόμο-πλαίσιο και των ειδικών φρουρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα περιπολούσαν έστω στο campus των ΑΕΙ, όπως λεγόταν προ ολίγων ημερών (ένα «ατυχές συμβάν» με έναν νεκρό π.χ. δεν είναι διόλου απίθανο). Τα μηνύματα τα έλαβε ο Μητσοτάκης ειδικά με τα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ, το σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή από ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου-λάμψης στο πρόσωπο, τις δυναμικές διαδηλώσεις φοιτητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και τις καταδίκες της αστυνομικής βίας από τους πανεπιστημιακούς.
Δεν επιθυμεί, αυτήν τη στιγμή, τη δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος, που και την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο θα έβαζε σε περιπέτειες, αλλά και τον ίδιο και την κυβέρνησή του, όταν μάλιστα αντιμετωπίζει χίλια δυο προβλήματα και δεν ξέρει πού να σταθεί.
Αυτό είναι το νόημα της τροποποίησης της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25), που εισήχθη με το άρθρο 28 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μπάτσων και Καταστολής με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Σύμφωνα με αυτήν την τροποποίηση, στο άρθρο 18 του Ν. 4777/2021, παρ. 1, που προέβλεπε την ίδρυση των Ο.Π.Π.Ι. (Πανεπιστημιακή Αστυνομία), προστίθεται και δεύτερο εδάφιο το οποίο αναφέρει: «Οι ως άνω ειδικοί φρουροί υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας και, όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999».
Παραθέτουμε το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 4777/2021 και το άρθρο 28 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου ΠροΠο για να γίνει αντιληπτή η διαφορά:
Αρθρο 18
Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
- Συνιστώνται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161).
Αρθρο 28
Καθήκοντα ειδικών φρουρών Οµάδων Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 18 ν. 4777/2021
Στην παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών που προσλαµβάνονται για τον σκοπό της συγκρότησης των Οµάδων Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων (Ο.Π.Π.Ι.), για το χρονικό διάστηµα που δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής: «1. Συστήνονται Οµάδες Προστασίας Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνοµικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαµβάνονται για τον σκοπό αυτό σύµφωνα µε το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161). Οι ως άνω ειδικοί φρουροί υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας και, όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999.»
Την αλλαγή στάσης του Μητσοτάκη δημοσιοποίησαν και «ΤΑ ΝΕΑ», 1/6/2022, με δημοσίευμα του γνωστού για τις επαφές του με τα… άδυτα της αστυνομίας Β. Λαμπρόπουλου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φρουροί στα… Τμήματα αντί των ΑΕΙ».
Ο Λαμπρόπουλος επικαλείται «υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.», που «αναφέρουν ότι από την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα αρχίσουν οι ‘’φρουροί των Πανεπιστημίων’’, να εντάσσονται στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκτελούν συνήθη καθήκοντα φρουρήσεων». Δίνει μάλιστα και συγκεκριμένες πληροφορίες: ότι συνολικά 262 ειδικοί φρουροί θα τοποθετηθούν σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας (Ομόνοιας, Πατησίων, Αγ. Παντελεήμονα, Παλαιού Φαλήρου κ.λπ.) και 100 στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης (Χαριλάου, Λευκού Πύργου, Καλαμαριάς) και επικαλείται λόγους «καθυστέρησης στα έργα υποδομής για την ασφάλεια και τον έλεγχο πρόσβασης στα ΑΕΙ, όπως και των αντιδράσεων που υπάρχουν».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Θεοδωρικάκος «υπογραμμίζει ότι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αρχίσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, οι περιπολίες περισσότερων από 100 αστυνομικών ‘’σε χώρους γύρω από τα campus -σε περιφερειακή κίνηση- του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και σε δεύτερη φάση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου’’» και ότι «ο αριθμός των αστυνομικών που θα περιπολούν θα κρίνεται από τις υπηρεσιακές ανάγκες».
Τα «υψηλόβαθμα στελέχη» της ΕΛ. ΑΣ. ενημέρωσαν, λέει, τον δημοσιογράφο ότι «οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ που θα αναλάβουν το έργο της αστυνόμευσης στα πέριξ των ΑΕΙ θα είναι άοπλοι, ωστόσο θα συνοδεύονται για κάθε ενδεχόμενο από ένοπλους συναδέλφους τους».
Η συζήτηση στη Βουλή (31 Μαΐου 2022)
Ολα τα κόμματα που τοποθετήθηκαν επί του άρθρου 28 του σχεδίου νόμου του υπουργείου ΠροΠο, δεν έκαναν απολύτως καμιά νύξη για το τι προκάλεσε αυτήν την ξαφνική και επιβεβλημένη τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 4777/2021 στη δεδομένη χρονική στιγμή. Μηδενός εξαιρουμένου, του εισηγητού του «Κ»ΚΕ, Συντιχάκη, συμπεριλαμβανομένου.
Είναι να απορεί κανείς γι’ αυτήν τη στάση, που δείχνει αδιαφορία και προσπάθεια διευκόλυνσης της κυβερνητικής πολιτικής -κυρίως από τους άλλους- και κομματική στενοκεφαλιά, τουλάχιστον, από τον Περισσό.
Από τον εισηγητή της ΝΔ Λοβέρδο, που παρίστανε το ανήξερο και ανέφερε γενικολογίες και αοριστίες, ότι «εδώ συζητάμε αποκλειστικά και μόνο αν έχει τη δυνατότητα η φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποσπάσει κάποιους αστυνομικούς που έχουν προσληφθεί για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να τους βάλει σε κάποια άλλη υπηρεσία εφόσον χρειαστεί» (π.χ. όταν είναι κλειστά τα πανεπιστήμια), τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Καλαματιανό που «τό ‘ριξε στο καλαματιανό» και ξιφούλκησε ενάντια στην κυβέρνηση που θέσπισε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, κάτι που θα είχε νόημα εφόσον η συζήτηση αφορούσε την αρχική διάταξη ίδρυσης των ΟΠΠΙ (αξιωματική αντιπολίτευση γαρ, που προσδοκά νίκη στις επόμενες εκλογές), έως και τον Καμίνη του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, που έψεξε την κυβέρνηση που ενώ νομοθέτησε ένα θεσμό δεν τον λειτούργησε ενάμιση χρόνο τώρα!
Μάλιστα, ο Καμίνης είπε και το εξής, που φανερώνει πλήρη αδιαφορία και άγνοια για το τι πραγματικά ισχύει και τι πάει να αλλάξει: «Προσθέτετε σήμερα ένα δεύτερο εδάφιο στο άρθρο 18 του ν.4777 με το οποίο μετατρέπετε ουσιαστικά τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι όταν δεν μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα πανεπιστημιακής φύλαξης, θα ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους. Βλέπουμε ουσιαστικά μια σταδιακή μετατόπιση της θέσης της Κυβέρνησης. Επί της ουσίας δεν μιλάμε για ειδικό σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, αλλά για μια επιπρόσθετη υπηρεσία που καλούνται να επιτελέσουν οι ειδικοί φρουροί».
Ομως η συγκρότηση των ΟΠΠΙ από «αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς» «σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161)» προβλέπεται ήδη από το αρχικό άρθρο 18 του νόμου 4777/2021 (αναφέρεται παραπάνω). Στη συνέχεια δε, έγινε τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν. 2734/99. Η τροποποίηση έγινε για να εντάξει μέσα στους ειδικούς φρουρούς και αυτούς της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και αναφέρει τα εξής:
«4. Οι ειδικοί φρουροί εκτελούν: α) καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων και β) υπηρεσίες περιπολιών. Επίσης, δύναται να διατίθενται για τη στελέχωση Ειδικών Αστυνομικών Υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων προς αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας και αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων. Ακόμη δύναται να διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών, καθώς και για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). Κατά την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων έχουν τις ίδιες εξουσίες, καθήκοντα και υποχρεώσεις με το αστυνομικό προσωπικό, πλην αυτών που αναφέρονται στην άσκηση των προανακριτικών καθηκόντων. Στους ειδικούς φρουρούς που στελεχώνουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), επιτρέπεται η άσκηση προανακριτικών καθηκόντων για το διάστημα που υπηρετούν σε αυτές και για υποθέσεις των οποίων επιλαμβάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ειδικοί φρουροί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα είναι άοπλοι όταν ασκούν καθήκοντα στα ΑΕΙ. Πλην, όμως, δεν μας λέει κάτι καινούργιο, αφού αυτό προβλέπεται ήδη από τον αρχικό νόμο (άρθρο 18 του Ν. 4777/2021): «Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες σύμφωνα και με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114)».
Βέβαια, αυτή η πρόβλεψη δεν αποτελεί θέσφατο. Η ζωή έχει δείξει ότι μπορεί κάλλιστα ν’ αλλάξει εφόσον οι συνθήκες το «απαιτήσουν», εφόσον δηλαδή η λαϊκή οργή και το φοιτητικό κίνημα αποτελέσουν πραγματική απειλή για τα θεμέλια του ίδιου του συστήματος.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι δηλαδή απίθανη, δεν συμβαίνει όμως σήμερα, όπως ισχυρίστηκε ο βουλευτής του Περισσού Συντιχάκης, δείχνοντας άγνοια και προχειρότητα, κάτι το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι καλοθελητές της κυβέρνησης για να κάνουν σπέκουλα: «Ας φανταστούμε λίγο τι θα επακολουθήσει στα πανεπιστήμια με τους 400 νέους ειδικούς φρουρούς που θα ριχτούν πλέον ένοπλοι στην καταστολή»!
Γιούλα Γκεσούλη