Μέσα σε μια ημέρα από τη συνέντευξη Τύπου (Τετάρτη 7/2/2024) ως την ανάρτηση στη Διαβούλευση (Πέμπτη 8/7/2024, ώρα 19:00) του νομοσχέδιου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Πιερρακάκης, μας επιβεβαίωσε πλήρως ότι δεν πρόκειται να ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο σε αυτά.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, ώρα 18:29 αναρτήσαμε άρθρο με τίτλο «Ανοίγει η Κερκόπορτα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το σχέδιο Πιερρακάκη», στο οποίο αναφέραμε επί λέξει:
«5. Η μεγάλη απάτη της συμμετοχής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την εγγραφή σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο
Στον άξονα ‘’Κριτήρια εισόδου στα ΝΠΠΕ’’ αναφέρεται:
‘’Δικαίωμα εγγραφής θα έχουν:
Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ
Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου
Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής’’.
Δηλαδή, προϋπόθεση για την εγγραφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελεί να έχουν περάσει οι υποψήφιοι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αναφορά σε αυτήν την ‘’προϋπόθεση’’ έγινε για ένα και μοναδικό λόγο: Να ‘’γανωθεί’’ το μυαλό της εργαζόμενης κοινωνίας ότι πρόκειται για πραγματική έγνοια και ενδιαφέρον της κυβέρνησης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια εισαγωγής, που δεν θα μηδενίζουν τον κόπο, τον ιδρώτα, το αίμα, των παιδιών που πασχίζουν να μπουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια έπειτα από δυσβάσταχτους ταξικούς φραγμούς (Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, συντελεστές βαρύτητας, μείωση αριθμού εισακτέων, κ.λπ.) και την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους.
Και για να ‘’αρπαχτούν’’ οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και οι τηλεπερσόνες των ‘’πετσωμένων’’ ΜΜΕ, πλειοδοτώντας υπέρ αυτής της ‘’βαρυσήμαντης’’ ‘’προϋπόθεσης’’.
Πέρα από την τελική μορφή που θα έχει αυτή η διάταξη στο σχέδιο νόμου και ακόμη περισσότερο στον ίδιο το νόμο, εάν και εφόσον ψηφιστεί, εμείς θα κάνουμε μια απλή ρητορική ερώτηση, παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι απόλυτο κουμάντο στα παραρτήματά τους κάνουν τα μητρικά πανεπιστήμια και οι όροι φοίτησης σε αυτά τα παραρτήματα είναι ίδιοι με τους όρους που ισχύουν για το μητρικό Ιδρυμα:
Ποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, λοιπόν, θα έρθει να ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα με τον όρο της ΕΒΕ όταν για την εγγραφή στο μητρικό πανεπιστήμιο απαιτείται απλά η απόκτηση απολυτήριου Λυκείου; Στο ίδιο το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που τόσο θαυμάζει ο Πιερρακάκης, μοναδική προϋπόθεση εγγραφής είναι το απολυτήριο Λυκείου. Γιατί, επομένως, αυτό το ιδιωτικό μαγαζί με τα πανάκριβα δίδακτρα να έρθει στην Ελλάδα προς αναζήτηση «πελατών», ο αριθμός των οποίων θα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένος λόγω της ΕΒΕ;
Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η «προϋπόθεση» της ΕΒΕ που τώρα μπήκε για τα μάτια, στη συνέχεια θα απαλειφθεί όταν θα βγουν τα ‘’μαχαίρια’’ από τα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης και από την ΕΕ γιατί ‘’νοθεύεται ο ανταγωνισμός’’. Και απορούμε πώς αυτή η διαπίστωση που κάνουμε εμείς δεν έγινε σημαία από έντυπα που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ώστε να ξεμπροστιαστεί το κυβερνητικό αφήγημα (Ριζοσπάστης, ΕφΣυν, alfavita, κ.λπ.)».
Μισή ώρα μετά, αφού δημοσιοποιήσαμε το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτήν την δημαγωγική «προϋπόθεση», ο Πιερρακάκης, αναρτώντας το νομοσχέδιο στη Διαβούλευση πιστοποίησε πως δεν θα ισχύσει η ΕΒΕ.
Πώς συνέβη αυτό;
Με την περίπτωση δ) στο σχετικό άρθρο 146 του σχεδίου νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»:
Άρθρο 146
Φοιτητές με δικαίωμα εγγραφής – Μητρώο φοιτητών και Αξιολόγηση – Αποφοίτηση
[…]
-
- Δικαίωμα έγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων των Ν.Π.Π.Ε. έχουν:
α) οι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8,
[…]
δ) Για τους αποφοίτους της περ. α) πριν από το σχολικό έτος 2021 εφαρμόζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το μητρικό ίδρυμα για την εισαγωγή φοιτητών.
Δηλαδή, για τους απόφοιτους των Λυκείων πριν το 2021, (που δεν ίσχυε για το ελληνικό σύστημα εισαγωγής στα Δημόσια ΑΕΙ η ΕΒΕ), δεν απαιτείται καμιά Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά μόνο το απολυτήριο Λυκείου.
Προσθέτοντας αυτήν την εξαίρεση, ο Πιερρακάκης, δημιούργησε απολύτως συνειδητά την πρώτη βάση για να ακυρωθεί στο επόμενο στάδιο -ίσως και με την κατάθεση του νομοσχέδιου στη Βουλή- η ΕΒΕ για το σύνολο των ενδιαφερόμενων να γραφτούν σε κάποιο ιδιωτικό μαγαζί των εμπόρων της γνώσης.
Διότι σίγουρα θα υπάρξουν προσφυγές, επειδή δημιουργούνται ζητήματα διαφορετικής αντιμετώπισης υποψηφίων, ζητήματα ισονομίας των πολιτών, πέρα από το γεγονός ότι με βάση και το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο (Γενική Συμφωνία για τις Συναλλαγές στον τομέα των Υπηρεσιών (GATS), απόφαση 66/18 του ΔΕΕ), με το οποίο η εκπαίδευση θεωρείται «υπηρεσία» και ως τέτοια εντάσσεται στις προβλέψεις και αρμοδιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΥ)!, θα υπάρξει παρέμβαση από την ΕΕ γιατί «νοθεύεται ο ανταγωνισμός», γιατί η Ελλάδα «τροποποιεί τους όρους ανταγωνισμού υπέρ των υπηρεσιών ή φορέων παροχής υπηρεσιών της, σε σύγκριση με παρεμφερείς υπηρεσίες ή φορείς παροχής υπηρεσιών οποιουδήποτε άλλου μέλους».
ΥΓ. Ηδη άρχισαν τα όργανα με τις ενστάσεις που διατυπώνονται από τους συμμετέχοντες στη Διαβούλευση και είναι καταρχήν υπέρ την ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μου δεν θέλω να υποχρεωθούν να γράψουν στις πανελλαδικές, θέλω να πληρώσω για να σπουδάσουν όπου θέλουν με μόνο κριτήριο τις επιθυμίες και τις ικανότητές τους».