Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ενημερώνουν στις 7 Γενάρη τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος ότι οι φοιτητές, που νοσούν και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο που ξεκινά στις 24 του Γενάρη, είναι χιλιάδες (την επιστολή των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ τη δημοσιεύουμε στο τέλος).
Αναφέρουν επίσης ότι ομόφωνα το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει την παράταση του τρέχοντος εξαμήνου κατά μία εβδομάδα ώστε να επιλυθούν «τα ανυπέρβλητα προβλήματα».
Σαν να μην έφθαναν τα χιλιάδες κρούσματα στους φοιτητές, μαθαίνουμε επίσης ότι από 1/1/2022 δεν γίνεται κανένας έλεγχος σε κάποιες σχολές του ΑΠΘ στις βεβαιώσεις εισόδου (εμβολιασμού, νόσησης ή rapid tests) στο Πανεπιστήμιο, γιατί έχουν λήξει οι συμβάσεις του προσωπικού που είχε προσληφθεί γι’ αυτόν το σκοπό (προφανώς με άθλιες εργασιακές συνθήκες).
Η περίπτωση του ΑΠΘ ασφαλώς και δεν είναι η μοναδική.
Η ανησυχία είναι διάχυτη στους φοιτητές, που κατέβηκαν και κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις αλλά και στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.
Με επιστολή του στη διοίκηση του Ιδρύματος, ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (ΕΛΜΕΠΑ) – τα παλιά ΤΕΙ Κρήτης που ο Γαβρόγλου τα έκανε Πανεπιστήμια- επισημαίνει ότι η πληροφόρηση για τα κρούσματα από τον υπεύθυνο Covid είναι ελλιπής, ενώ ζητά να ανακληθεί η ΚΥΑ για την υποχρεωτική διά ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων και να επιτραπεί στα Ιδρύματα να ολοκληρώσουν το εξάμηνο με τον πλέον πρόσφορο τρόπο (με υβριδικό τρόπο, με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση) που αυτά θα κρίνουν:
«1. Να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του πανεπιστημίου αναφορικά με τα μέτρα και τις πρακτικές αντιμετώπισης Covid 19 και να ενεργοποιηθεί αυστηρότερα ο υπάρχων μηχανισμός ενημέρωσης για τα κρούσματα εντός του ιδρύματος καθώς έχουν καταγραφεί κενά στην ενημέρωση. Η πληροφόρηση για τα κρούσματα θα πρέπει να γίνεται ανελλιπώς με αποστολή μηνύματος, από τον υπεύθυνο COVID κάθε τμήματος, σε όλους τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος στο οποίο διαπιστώθηκε το κρούσμα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει και αντίστοιχη εβδομαδιαία ανακεφαλαιωτική ενημέρωση.
2. Να αιτηθούμε σαν ΕΛΜΕΠΑ να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ άμεσα η ΚΥΑ, για την υποχρεωτική και αποκλειστικά διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ και να επιτραπεί στα ιδρύματα, τις σχολές και τα τμήματα να αναλάβουν, μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών, την ευθύνη για την ολοκλήρωση του τρέχοντος εξαμήνου (π.χ. με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε προσωπικό και φοιτητές ανεξάρτητα από τυχόν ευαλωτότητες) ανάλογα με τις κατά τόπους επιδημιολογικές συνθήκες και της τακτικής επαναξιολόγησης της κατάστασης, αλλά και τις δυνατότητές τους (σε υποδομές και προσωπικό). Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της ανάκλησης της ΚΥΑ, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας με το απαράδεκτο όριο 50%+1 κρούσματα σε αίθουσα διδασκαλίας, προκειμένου να τεθεί ο πληθυσμός των φοιτητών της αίθουσας σε καραντίνα. Δεν πρέπει να επιβάλλονται τέτοια όρια που αντίκεινται σε κάθε μέτρο και έννοια ελέγχου της μεταδοτικότητας και προστασίας από τον covid-19. Ποιο επιστημονικό κριτήριο και ποιο πρωτόκολλο καθορίζει ότι η μεταδοτικότητα του covid-19 ξεκινά όταν τα μολυσμένα άτομα υπερβούν το ήμισυ των ατόμων του πληθυσμού».
Σημειώνουμε ότι κάτι ανάλογο ψέλλισαν και οι Πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν στις 12 Γενάρη μέσω τηλεδιάσκεψης: «Η Σύνοδος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και των μεταλλάξεών της και θεωρώντας ότι τα μέτρα στα Πανεπιστήμια επαναφέρουν το πρόταγμα της προστασίας της δημόσιας υγείας, κατέληξε στα παρακάτω:
- Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Η επιστολή των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ προς τα μέλη ΔΕΠ
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με Υγεία.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, από την επόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και κυρίως τα στοιχεία που λαμβάνονται από το edupass και καταχωρούνται στη βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει το ΑΠΘ, διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των μη επιτρεπτών παρουσιών φοιτητών είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Συνεπώς, χιλιάδες φοιτητές μας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία, τόσο τα θεωρητικά, όσο και τα εργαστηριακά μαθήματα, που είναι υποχρεωτικά και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 24 Ιανουαρίου.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ανυπέρβλητα αυτά προβλήματα, το Πρυτανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου μας, ομόφωνα προτείνει την τροποποίηση του ακαδημαϊκού ημερολογίου και την παράταση του τρέχοντος εξαμήνου κατά μία εβδομάδα, δηλαδή η πραγματοποίηση των μαθημάτων και εργαστηρίων να παραταθεί μέχρι την 28η Ιανουαρίου, ώστε να επιλυθούν πιθανά προβλήματα που θα ανακύψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσης του κάθε Τμήματος.
Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου λαμβάνεται εκτάκτως με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και θα συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Ευχαριστούμε τις συναδέλφισες, τους συναδέλφους, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, για την κατανόηση και τη συνεργασία, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί, με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, θα ξεπεράσουμε με επιτυχία την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία.
Οι Πρυτανικές Αρχές