H 109η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο (8-11 Ιουλίου) αποδέχθηκε την στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την ενσωμάτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στην αναγνώριση ξένων τίτλων σπουδών. Η κύρωση της Συνθήκης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου μέσω της αναγνώρισης επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που δεν πληρούν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις (π.χ. τριετείς σπουδές). Τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα των ξένων αυτών ιδρυμάτων αντιβαίνουν στο ελληνικό Σύνταγμα, δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των ελληνικών πανεπιστημίων και είναι δώρο στα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια.
Η ένστασή της συνίσταται στη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης των τίτλων (πέρασμα από «τη λογική της γραφειοκρατίας στη λογική του δικαιώματος»). Το πόρισμα της Συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, χρειάζεται (α) ένα δίχτυ από διακόσιους ειδικά καταρτισμένους αξιολογητές σε όλες τις Σχολές, (β) ένας κοινός οδηγός “ουσιώδους διαφοράς” ώστε ίδια υπόθεση να έχει την ίδια κρίση σε κάθε ΑΕΙ, και (γ) η γενίκευση του ψηφιακού πιστοποιητικού σπουδών που επαληθεύεται με ένα απλό σκανάρισμα».
Προτείνεται επίσης «η Σύνοδος να ιδρύσει Μόνιμη Επιτροπή Αναγνώρισης και Κινητικότητας, …ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να πάψουν να λειτουργούν ως φραγμός στον ρόλο της ‘’γέφυρας’’ ευκαιριών για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργοδότες».
Στην ίδια κατεύθυνση της μπαχαλοποίησης των σπουδών, οι πρυτάνεις, επειδή και αυτοί έχουν γίνει ένθερμοι οπαδοί της προσέλκυσης φοιτητών-πελατών και του πανεπιστήμιου-επιχείρηση, αποδέχονται και το «Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο». Γι΄αυτό και συζήτησαν με τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ τον οδικό χάρτη ως το 2029, που θα οδηγήσει σε αυτό το «πτυχίο». Πρόκειται για μια απόφαση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ να βελτιώσουν τις προϋποθέσεις του σκληρού ανταγωνισμού τους σε σχέση με το αμερικάνικο κεφάλαιο και τα κείθε του Ατλαντικού πανεπιστήμια, που μαζεύουν το «χαρτί» φοιτητών-πελατών από διάφορες χώρες επιβάλλοντας υψηλά δίδακτρα. Το αποτέλεσμα είναι πτυχία-πολτός καθώς «αφορά τα κρατικά, τα μη κρατικά ιδρύματα, τα κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα».
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού η δημόσια χρηματοδότηση από το 2009 υπέστη μεγάλη μείωση (περίπου 60%) (δες εδώ και εδώ), είναι από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να μη ζητήσουν επιτακτικά την αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστημίων (ανακαίνιση, ενίσχυση υποδομών, κεντρικές λειτουργίες, κ.λπ.) και την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για προσλήψεις διοικητικού προσωπικού λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων και λόγω της σύστασης πολλών νέων διοικητικών μονάδων, βάσει του ν. 4957/2022.
Ως προς το ζήτημα της άμεσης διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» και τον διαχωρισμό σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» με το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη «διαβούλευση», οι πρυτάνεις δεν απαίτησαν την άμεση διαγραφή της αντιεκπαιδευτικής διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (τροποποιήθηκε με το άρθρο 126 του νομοσχέδιου που είναι στη διαβούλευση). Δεν καταδίκασαν τον κυβερνητικό στόχο της επίτευξης των «ποιοτικών κριτηρίων» της κακόφημης αξιολόγησης των ιδρυμάτων, που είναι πρωτίστως και κυρίως η προσέλκυση «προγραμμάτων» από επιχειρηματικούς ομίλους και καπιταλιστές με τη σιγή νεκροταφείου να επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Αρχισαν τα παζάρια με το ΥΠΑΙΘΑ, ζητώντας α) τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού (75%) επιτυχούς αξιολόγησης όπως ορίζεται στο άρθρο 126, β) την απαλοιφή του όρου «επιτυχώς», ώστε να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να διαχειρίζονται με αιτιολογημένη ευελιξία «ειδικές» περιπτώσεις φοιτητών που διατρέχουν κίνδυνο διαγραφής.
Τέλος αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον αυτοκρατορίσκο ζητώντας συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουν, λέει, τη ζωτική σημασία της αυξημένης χρηματοδότησης, λες και ο Μητσοτάκης δεν είναι ο εμπνευστής και σχεδιαστής αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της υποβάθμισης των δημόσιων ΑΕΙ.
Και ενώ οι πρυτάνεις υποδέχονταν την υπουργό Αμάθειας και Καταστολής Ζαχαράκη στη σύνοδο, απέξω τα ΜΑΤ επιδίδονταν στο προσφιλές τους έργο. Ανοιγαν κεφάλια φοιτητών και εργαζόμενων που διαδήλωναν και τους ψέκαζαν με χημικά. Θύματα η Νίκη Χρονοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, που τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δύο ακόμη μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και πολλοί φοιτητές.
Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Για την κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων Παρασκευή 11 Ιουλίου
Οι φοιτητές δεν φιμώνονται: Απαιτούμε σύγχρονες και δωρεάν σπουδές όχι καταστολή και διαγραφές!
Με τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Ανάβυσσο, καταδικάσαμε το απαράδεκτο νομοσχέδιου για τις διαγραφές φοιτητών και την ένταση της καταστολής που η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα μια φορά η Υπουργός παιδείας αρνήθηκε να συναντήσει τους φοιτητικούς συλλόγους και να ακούσει τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ζητάμε στήριξη και σύγχρονες σπουδές όχι καταστολή και διαγραφές!
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την απρόκλητη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και γκλόπ στους φοιτητές που προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των οποίων και της Προέδρου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας απορρίπτουμε το αισχρό νομοσχέδιο που διαγράφει τους κόπους και τις προσπάθειες χιλιάδων φοιτητών που παλεύουν για να πάρουν το πτυχίο τους. Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές, 23 και 24 χρονών και όχι εισαχθέντες προηγούμενων δεκαετιών όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η πολιτική της ευθύνεται για όλα όσα οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους: για το ότι 1 στους 2 φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, για τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, για τις τεράστιες ελλείψεις καθηγητών και προσωπικού.
Καταδικάζουμε επίσης τα μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού που έχουν στόχο να φιμώσουν όσους αντιδρούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, όσους αποκαλύπτουν την πραγματική ανομία στα ΑΕΙ, της διαπλοκής των επιχειρηματικών συμφερόντων, των μπίζνες με τις οπλοβιομηχανίες και το ΝΑΤΟ. Δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθεί η έκφραση και η συλλογική αγωνιστική δράση, να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε άβατα εταιριών για να προχωράει ανενόχλητη η πολιτική τους.
Όση καταστολή και αν επιστρατέψει δεν θα φιμώσει τους περισσότερους από 140 Φοιτητικούς Συλλόγους που αγωνίζονται για το αυτονόητο: μέτρα στήριξης των φοιτητών και όχι διαγραφές, αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστήμιων σε καθηγητές, αναβάθμιση των υποδομών, δωρεάν φοιτητικής μέριμνας και ειδικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές πτυχία με αξία. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων.
Επιβεβαιώνεται ότι όσο το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας τόσο πιο ξένο και εχθρικό γίνεται για τους φοιτητές. Ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκει «οφέλη από τους δείκτες αξιολόγησης» ουσιαστικά ομολόγησε ότι η κυβέρνηση διαγράφει φοιτητές για να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το πανεπιστήμιο επιχείρηση που προώθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Στόχους τους να σπρώξουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια που βάφτισαν πανεπιστήμια και να προσελκύσουν φοιτητές-πελάτες από ο εξωτερικό με δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών και των δημοσίων πανεπιστημίων.
Δεν θα τους περάσει! Οι φοιτητές δεν τρώμε κουτόχορτο όπως τα γίδια του ΟΠΕΚΕΠ.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, της μάθησης, της επιστήμης, της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας, της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, της συζήτησης και του προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού.
Συνεχίζουμε! Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς με τους αγώνες μας!
Οργανώνουμε:
Νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα
Συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας στο απαράδεκτο νομοσχέδιο την Τρίτη 15 Ιουλίου στις 11:00πμ στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671) στην Αίθουσα «Γεώργιος Αναστασόπουλος» στον 3ο όροφο.
Ανάβυσσος, 11/7/2025