Υπουργείο Παιδείας και Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης σε ρόλο τρομοκράτη και προβοκάτορα του φοιτητικού κινήματος των καταλήψεων. Οι απειλές δεν έχουν τέλος, τα ψέματα δεν έχουν τέλος. Κι όμως, το κίνημα καλά κρατεί. Παρόλο που καταβάλλεται μέγιστη προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα ήττας και υποχώρησης και τούτη η εβδομάδα (το σχόλιο τούτο γράφεται Τρίτη βράδυ) ξεκίνησε με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας να τελούν υπό κατάληψη σχεδόν στην ολότητα των Τμημάτων τους. Μεταξύ τους είναι το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πατρών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα ΤΕΙ Καλαμάτας κ.λπ.
Είναι αλήθεια ότι οι καταλήψεις έληξαν σε κάποια Πανεπιστήμια (όπως π.χ. το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά) και ΤΕΙ, όμως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά το κίνημα, καθότι η δύναμή τους (όσον αφορά το πλήθος του φοιτητικού δυναμικού, αλλά και τη διαχρονική παρέμβαση στα δρώμενα του φοιτητικού κινήματος που καθόριζε αποφασιστικά την έκβαση των αγώνων) είναι αμελητέα σε σχέση με τη δύναμη και τη δυναμική που αναπτύσσουν τα μεγάλα Πανεπιστήμια. Τα παπαγαλάκια, όμως, του Τύπου, που εκτε- λούν διατεταγμένη υπηρεσία, παίζουν παιχνίδια με την απόλυτη τιμή των αριθμών (οι καταλήψεις από 300 μειώθηκαν σε 160), κρύβοντας επιμελώς την ουσία, τα μεγέθη δηλαδή που αντιπροσωπεύουν πραγματικά οι αριθμοί αυτοί.
Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας εκτοξεύει καθημερινά απειλές. Η Διαμαντοπούλου, εμφανιζόμενη ως υπέρμαχος της δημοκρατίας (το θράσος αυτών που έχουν κουρελιάσει τον υπέρτατο υποτίθεται νόμο του αστικού κράτους, το σύνταγμα, που επιβάλλουν με σιδερένια φτέρνα την εξαθλίωση του λαού δεν έχει όρια) απαιτεί την εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα, που ψήφισε σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και απειλεί πως «κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται» και πως «θα προχωρήσει απαρέγκλιτα» και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβεί η ίδια στην έκδοσή της. Ευθυγραμμιζόμενος με την υπουργό του ο Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Παπάζογλου, δηλώνει ότι «εκπνέει η προθεσμία (έληξε στις 21/9), που σύμφωνα με το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ θα πρέπει να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση επιτροπών που θα διενεργήσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ», ότι σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν «τη διαπιστωτική πράξη θα υπογράψει η Υπουργός» και υπενθυμίζει εκβιαστικά ότι αν ως τις 15 Ιανουαρίου 2012 δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, για τα αντίστοιχα Ιδρύματα δεν θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2012, ενώ «δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε πράξης για το Ιδρυμα αυτό, όπως για παράδειγμα η έκδοση πτυχίων, η μισθοδοσία όλου του προσωπικού κ.α.» σε περίπτωση που δεν εκλεγούν οι νέοι πρυτάνεις έως τις 31 Αυγούστου 2012.
Τις απειλές και τους εκβιασμούς του υπουργείου Παιδείας, όμως, αψηφούν οι πρυτάνεις, που αρνήθηκαν (οι 17 από τους 19) να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις, ώστε ν’ αρχίσει η διαδικασία εκλογής των νέων Συμβουλίων διοίκησης. Οι πρυτάνεις, που συνήλθαν σε έκτακτη σύνοδο, εξέδωσαν απόφαση, στην οποία τονίζουν ότι «τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκαλούν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής». Επίσης δηλώνουν ότι «θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος».
Αναφορά τέλος οι πρυτάνεις κάνουν και στο πανεπιστημιακό άσυλο («η ρητή κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις Πρυτανικές Αρχές, δίνει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την Ακαδημαϊκή μας παράδοση»), ενώ εκφράζουν τη ριζική αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των Πανεπιστημίων. Κοντολογίς, η εφαρμογή του νόμου είναι Γολγοθάς για την αλαζόνα υπουργό Παιδείας.