Στις 18 του Νοέμβρη, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ3, ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής, λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος κέντρου αναφοράς covid-19 νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ανέφερε ότι «τα παιδιά κατά κύριο λόγο θα είναι ασυμπτωματικά, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι από τους μισούς υγειονομικούς οι οποίοι νοσούν, οι μισοί από αυτούς κόλλησαν από τα παιδιά τους».
Η αξία αυτής της δήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι ένας γιατρός με εμπειρία «από τα μέσα», από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου του που νοσεί, κάνει σκόνη τις θεωρίες της επιτροπής των «ενσωματωμένων ειδικών» (οι λόγοι που οδήγησαν στην εν λόγω δήλωση δεν μας αφορούν) ότι τα παιδιά -αν και σε μεγάλο βαθμό είναι ασυμπτωματικά- δεν μεταφέρουν τον ιό.
Ακόμη, όμως, και αν δεν υπήρχε η δήλωση Μεταλλίδη, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δίνει καθημερινά για τα κρούσματα κοροναϊού στις ηλικίες 0-17 ετών (ηλικίες που κατά κύριο λόγο αναφέρονται σε μαθητές Νηπιαγωγείων-Δημοτικών-Γυμνασίων-Λυκείων), είναι αποκαλυπτικά. Τα ποσοστά των νοσούντων μαθητών στο σύνολο των σχολείων που τελούσαν σε αναστολή (εν όλω ή τμήματά τους) λόγω κρουσμάτων κοροναϊού, ήταν ιδιαίτερα υψηλά ενώ παρουσίαζαν αυξητική στάση. Το γεγονός αυτό εξανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη αναστολή λειτουργίας, καταρχάς των Γυμνασίων-Λυκείων στις 5 Νοέμβρη και στη συνέχεια και των Δημοτικών-Νηπιαγωγείων στις 14 Νοέμβρη.
Συγκεκριμένα:
- Στις 29 Οκτώβρη τα θετικά κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ήταν 2.585. Στις 5 Νοέμβρη (ημέρα που ανακοινώθηκε το λουκέτο σε Γυμνάσια-Λύκεια), τα θετικά κρούσματα ήταν 3.778. Δηλαδή μέσα σε 8 ημέρες τα κρούσματα σε νέους 0-17 ετών αυξήθηκαν κατά 1.193.
- Στις 5 Νοέμβρη τα σχολεία όλων των βαθμίδων που τελούσαν σε αναστολή (εν όλω ή τμήματά τους) ήταν 566. Και την ίδια ημέρα οι νέοι 0-17 ετών που προστέθηκαν στους προσβληθέντες από τον ιό (σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα 4/11) ήταν 288. Ποσοστό μαθητών επί των σχολείων σε αναστολή: 50,88%! Ενα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, που θορύβησε «ενσωματωμένους» λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση, που έως τότε διατυμπάνιζαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τα ανοιχτά σχολεία, γιατί ήθελαν να συντηρήσουν το αφήγημα της «οικονομίας που λειτουργεί» και δεν ήθελαν να δώσουν ούτε ένα ευρώ για άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς. Το υπόλοιπο ποσοστό, προφανώς, αφορά εκπαιδευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό.
- Σημειώνουμε ότι στις 5 του Νοέμβρη ήδη το 41% των σχολείων που τελούσαν σε μια μορφή αναστολής, ήταν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, όμως η κυβέρνηση δεν τους έβαλε λουκέτο, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρουμε αμέσως παραπάνω, επειδή τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτούν και αυξημένη φροντίδα-επιτήρηση-φύλαξη σε περίπτωση που έκλειναν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.
- Από τις 5 Νοέμβρη που η κυβέρνηση ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία Γυμνασίων-Λυκείων, οι μαθητές που νοσούσαν καθημερινά ήταν πάνω από 100 με αυξητικές τάσεις (μέχρι και πάνω από 150 από τις 9/11). Συγκεκριμένα στις 8 Νοέμβρη τα κρούσματα σε νέους ηλικίας 0-17 ετών ήταν 4.317 και στις 14 Νοέμβρη -ημέρα που έκλεισαν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- ήταν 5.243. Δηλαδή μέσα σε 7 ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 926.
- Το ποσοστό των νοσούντων παιδιών στο σύνολο των τελούντων σε κάποια μορφή αναστολής σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Στις 10 του Νοέμβρη ήταν 43,5% (356 Δημοτικά-Νηπιαγωγεία με αναστολή τμημάτων τους ή εν όλω και 155 οι νοσούντες), στις 11 Νοέμβρη 41,9%, στις 13 Νοέμβρη 37%, κ.λπ. Το υπόλοιπο ποσοστό, προφανώς, αφορά εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό.
Συνεπώς, η Κεραμέως είχε λόγους να αποκρύπτει τον αριθμό των νοσούντων μαθητών, καθώς και τον αριθμό των κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς, στα στοιχεία που δημοσίευε καθημερινά το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά, όταν η λίστα αποτελείτο μόνο από τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που τελούσαν σε ένα βαθμό αναστολής (εν όλω ή τμήματα), με ένα φθηνό «κόλπο», δεν ανέφερε και τον συνολικό αριθμό αυτών των σχολείων, ευελπιστώντας ότι θα βαρεθούν οι «κακεντρεχείς» να μετρήσουν αυτές τις σχολικές μονάδες μία προς μία.
Από τις 14 του Νοέμβρη έως σήμερα «ειδικοί», κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας κρατούν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία, συνεχίζοντας την ίδια εγκληματική πολιτική. Τα κρούσματα και εδώ αυξάνονται καθημερινά και οι κραυγές αγωνίας εκπαιδευτικών και γονιών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, μέχρι που το πρόβλημα να μην μπορεί να κρυφτεί «κάτω από το χαλί».
Γιούλα Γκεσούλη