Υποτίθεται ότι οι συριζαίοι θεωρούν την Παιδεία μορφωτικό αγαθό, που έχει χρέος η πολιτεία να παρέχει ισότιμα σε όλους, πεδίο που έχει κομμένες τις γέφυρες με έννοιες όπως ανταποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, κ.λπ.
Από την άλλη, η ΝΔ πρεσβεύει το ακριβώς αντίθετο και το έχει αποδείξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν με νομοθετικές ρυθμίσεις που οδηγούν σ' αυτό που απορρίπτει στα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα, ο Φίλης ζητά από αυτούς τους φανατικούς οπαδούς της αγοράς «να βρούμε κοινούς τόπους για ένα κοινό καλό», «να υπάρξει συνεννόηση σε βάθος χρόνου και να βγάλουμε, ει δυνατόν, το θέμα της εκπαίδευσης έξω από το θέμα της αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης».
Αρπάζοντας στον αέρα την πρόσκληση του υπουργού Παιδείας, ο διατάζων σε έξαλλη κατάσταση τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές να περάσουν έξω, τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης απάντησε: «Προσχωρώ απόλυτα σε αυτή την προσέγγιση, ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν μακριά από χρησιμοθηρικούς σκοπούς» και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να βγουν οι σχολικοί καβγάδες» από τα ζητήματα της Παιδείας, «γιατί εάν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο. Και οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες δεν δικαιολογούν σήμερα το να μην μπορέσουμε να βρούμε ένα σταθερό πλαίσιο συνεννόησης που θα μείνει σταθερό για πολλά χρόνια».
Παράλογη σύμπλευση; Οχι βέβαια.
Ο μεν Φίλης γνωρίζει ότι τα ωραία λόγια περί ανθρωπιστικής παιδείας είναι για να σκεπάζουν τις αντιδραστικές αλλαγές που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνησή του, υιοθετώντας τις προτροπές του ΟΟΣΑ και τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της ΕΕ, αλλαγές που δεν αμφισβητούνται όπως έχει αποδείξει η πολιτική του υπουργείου Παιδείας και ο χειρισμός του κατ' ευφημισμόν «εθνικού διαλόγου».
Ο δε Φορτσάκης παρακολουθώντας αυτή την ασκούμενη πολιτική είναι βέβαιος ότι οι συριζαίοι συμπλέουν επί της ουσίας με τα πιστεύω του νεοφιλελευθερισμού, οι δε χειρισμοί τους δεν διαταράσσουν τις μνημονιακές επιταγές. Εχει πάρει δε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει ανακρούσει πρύμναν σε σχέση με όσα διατυμπάνιζε αρχικά (π.χ. κατάργηση Συμβουλίων διοίκησης, Θρησκευτικά στα σχολεία, κ.λπ.), έπειτα από τον ξεσηκωμό του εσμού του νεοφιλελευθερισμού και του παπαδαριού.
Κοντολογίς, νιώθει ότι οι συριζαίοι «ήρθαν στα λόγια του», γι' αυτό και δεν δίνει σημασία στις «διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες».
Η πρόσκληση Φίλη στην αντιπολίτευση για «συνεννόηση» έχει τη σημασία της ενόψει ψηφοφοριών για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση με τον τερματισμό του «διαλόγου».