Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων διαμαρτύρεται, διότι πολλοί εκπαιδευτικοί παραιτούνται από τα ιδιωτικά σχολεία για να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές.
Ζητά μάλιστα «είτε να μην καλούνται από τους πίνακες εκπαιδευτικοί που είναι ήδη διορισμένοι, είτε, αν κληθούν, να έχουν την επιλογή να παραμείνουν στο σχολείο τους χωρίς να υποστούν κάποια ποινή και χωρίς να χάσουν την προϋπηρεσία αυτή».
Στην ουσία, δηλαδή, οι σχολάρχες ζητούν να κηρυχτεί αδύνατη η παραίτηση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και να μην επιτρέπεται ο διορισμός του στη δημόσια εκπαίδευση εφόσον εργάζεται σε ιδιωτικό σχολείο!
Οργισμένη η ΟΙΕΛΕ απαντά ότι «οι εκπαιδευτικοί φεύγουν άρον άρον από τα ιδιωτικά σχολεία, διότι:
• Είναι επί μήνες απλήρωτοι.
• Δεν τους καταβάλλουν τους μισθούς των καλοκαιρινών μηνών.
• Πληρώνονται το μισθό τους στην τράπεζα και την επόμενη μέρα επιστρέφουν (φυσικά όχι με τη θέλησή τους) τα μισά στο χέρι του σχολάρχη.
• Διώκονται ‘’κλοτσηδόν’’ στο τέλος της διετίας για να πάρει ο εργοδότης νέο, φτηνό δυναμικό.
• Τους ‘’παραιτούν’’ Ιούνιο για να τους ‘’ξαναπροσλάβουν’’ το Σεπτέμβριο.
• Καθημερινά απειλούνται για να αλλάζουν βαθμολογίες, να μην παρατηρούν τους γόνους των ισχυρών, να είναι ‘’φρόνιμοι’’ με τα παιδιά του ‘’πελάτη’’.
• Ανέχονται συνεχείς προσβολές, απλήρωτη εργασία τα απογεύματα, ‘’υποχρεωτικές’’ (και απλήρωτες) συνοδείες στα σχολικά λεωφορεία, ‘’υποχρεωτική’’ (και απλήρωτη) παρουσία σε εκδηλώσεις μέσα σε σαββατοκύριακα, αργίες, διακοπές.
• Εργάζονται τις διπλάσιες ώρες από αυτές που δηλώνονται στο διοριστήριο λόγω των παραποιημένων ωρολόγιων προγραμμάτων».
Το γενικότερο πολιτικό κλίμα, οι κατά καιρούς δηλώσεις Κεραμέως ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και οι δηλώσεις της που υπαινίσσονται αύξηση του διδακτικού ωραρίου (επανέλαβε την ψευδή πληροφορία ότι οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα εργάζονται λιγότερες ώρες από το μέσο όρο των ωρών διδασκαλίας στις χώρες του ΟΟΣΑ), οδήγησαν τους σχολάρχες σε μια νέα αισχρή προτροπή προς το υπουργείο Παιδείας.
Στην ίδια ανακοίνωσή τους αναφέρουν και τα εξής:
«Υπενθυμίζουμε ότι οι τεράστιες ανάγκες για αναπληρωτές είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικές: προκύπτουν κυρίως από τον πολύ χαμηλό (όπως προκύπτει από τις μελέτες του ΟΟΣΑ) μέσο όρο εβδομαδιαίων ωρών μαθήματος που διδάσκει ένας εκπαιδευτικός στην χώρα μας και την παγκόσμια πρωτοτυπία το διδακτικό ωράριο να μειώνεται σταδιακά από τις 24 εβδομαδιαίες ώρες έως και τις 21 στην Πρωτοβάθμια και από τις 23 έως και τις 18 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την πάροδο του χρόνου. Μια εκλογίκευση του ωραρίου αυτού προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ με κατάργηση της ωρίμανσης θα αποκάλυπτε ότι τα πραγματικά κενά είναι πολύ λιγότερα και το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό πολύ χαμηλότερο».
Το θράσος των σχολαρχών δεν έχει όρια. Στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ αναφέρει:
«Εμφανιζόμενοι ως ‘’βασιλικότεροι του βασιλέως’’ και επανερχόμενοι στην παλιά τους τακτική να υπαγορεύουν πολιτικές στο Υπουργείο Παιδείας, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών με σημερινό τους Δελτίο Τύπου ζητούν να εφαρμοστούν οι ντιρεκτίβες του ΟΟΣΑ και να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών, με κατάργηση μάλιστα της ‘’ωρίμανσης’’. Με τον τρόπο αυτό, λένε, θα μειωθούν τα κενά και θα γλιτώσει χρήματα ο κρατικός προϋπολογισμός. (Βέβαια, σπανίως δείχνουν ανάλογη ευαισθησία για τα δημόσια ταμεία, όταν φοροδιαφεύγουν και πρωταγωνιστούν στη μαύρη εργασία).
Η πρότασή τους αυτή, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και εκατοντάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών και σε σημαντικές μειώσεις μισθών, και σε επιπλέον αύξηση ωραρίου για τους συναδέλφους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία!…».