Δεν περνάει ημέρα που οι εκπαιδευτικοί να μην εισπράττουν τις δικές τους απειλές. Τούτη τη φορά είναι η τρομοκρατία των απολύσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου (εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ 4/2), η Διαμαντοπούλου έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν έχω επίσημη ενημέρωση για το θέμα των απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Το θέμα επανέρχεται, και είναι σημαντικό, όχι μόνο γιατί απασχολεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να γίνουν απολύσεις και να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί στις τάξεις. Μπαίνουμε πια στον πυρήνα της λειτουργίας μίας ευνομούμενης πολιτείας. Σχολείο σημαίνει δάσκαλος στην τάξη. Από εκεί ξεκινούν όλα.
Η απάντηση για τον εξορθολογισμό του αριθμού των εργαζομένων στην Παιδεία έρχεται μέσα από τη σωστή διαχείριση και την πολλή δουλειά και όχι μέσα από τσιτάτα. Η απόδειξη από το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να γίνει άνθρωπο τον άνθρωπο».
Τι προκύπτει από την παραπάνω δήλωση; Πρώτον, ότι το θέμα έχει ξανατεθεί. Δεύτερον, ότι η Διαμαντοπούλου δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό και δεν αποκλείει αποφασιστικά -τουλάχιστον όσο την αφορά- ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρά τις γενικές φανφάρες που επιστρατεύει («ευνομούμενη πολιτεία», «σχολείο σημαίνει δάσκαλος στην τάξη»), οι οποίες, άλλωστε δεν γίνονται πιστευτές, η υπουργός των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, των πολυπληθών τμημάτων, της φωτοτυπίας, των διαρκών απειλών, μένει προσκολλημένη στην τακτική του «εξορθολογισμού του αριθμού των εργαζομένων στην Παιδεία», που μπορεί να γίνει «άνθρωπο τον άνθρωπο». Οχι Γιάννης, Γιαννάκης δηλαδή.
Πρόκειται ουσιαστικά για απολύσεις, οι οποίες στην εκπαίδευση θα δρομολογηθούν μέσα από δρόμους που έχει ανοίξει ήδη το υπουργείο Παιδείας και από άλλους που διαρρέει ήδη στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Κοντολογίς, θα συνεχιστεί -όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί- το τσουνάμι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων, που θα κλείσει χιλιάδες οργανικές θέσεις, οι μαθητές θα στοιβαχτούν στα τμήματα, οι εκπαιδευτικοί που είναι κοντά στη σύνταξη θα μπουν σε αναγκαστική «εφεδρεία», η επέμβαση στα αναλυτικά προγράμματα θ’ αφήσει «ξεκρέμαστους» άσωτους εκπαιδευτικούς, κυρίως ειδικοτήτων, στα Τεχνολογικά Λύκεια που θα στηθούν θα υπάρξει «εξορθολογισμός» ειδικοτήτων, ενώ δημοσιεύματα μας πληροφορούν ότι πάνω από 4.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δεν θα βρουν την επόμενη σχολική χρονιά θέση στην εκπαίδευση και οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι μηδενικοί (φέτος, λέει, δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή, αλλά την επόμενη χρονιά θα υπάρξει μείωση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών κατά 15%). Εκτός αυτών, το υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει να επιβάλλει την αξιολόγηση, μέσω της οποίας θα δουν την «πόρτα» οι νεοδιόριστοι καταρχάς εκπαιδευτικοί, αυτοί που θα έχουν μπει στο καθεστώς του «δόκιμου» εκπαιδευτικού. Παράλληλα, προετοιμάζεται «εξορθολογισμός» και στα μηχανογραφικά που θα δοθούν στους μαθητές, με πετσόκομμα Τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ. Πέρυσι η «σοδειά» απέφερε μείον 24 Τμήματα ΤΕΙ και ένα ΑΕΙ.