Ευλογία το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης ήρθε να δώσει νέα ώθηση στον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.
Ηρθε να δυναμώσει την πίστη τους στη νίκη του αγώνα της συλλογικότητας, τους «στήλωσε στα πόδια» τους, ταρακούνησε θετικά κάποιους που άρχισαν να κουράζονται και να λιποψυχούν απ’ την αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας. Ταρακούνησε τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, τους απηύθυνε ηχηρό κάλεσμα ενωτικού αγώνα. Τρόμαξε με το μέγεθος, τον παλμό και την αποφασιστικότητά του επίδοξους απεργοσπάστες στα κλιμάκια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Πάγωσε την κυβέρνηση και όλο τον αστισμό που πίστευαν, λόγω της απελπιστικής απραξίας των τελευταίων χρόνων, ότι μπορούν ν’ αλωνίζουν χωρίς αντιστάσεις.
Οι «φτωχοδάσκαλοι» εγέρθηκαν. Κέρδισαν και με το παραπάνω τη συλλογική τους αξιοπρέπεια. Κέρδισαν το δικαίωμα να κοιτούν στα μάτια τους μαθητές τους.
Πάνε, λοιπόν, τώρα γι’ άλλα. Που ως τώρα έμοιαζαν μακρινά και τώρα έγιναν πολύ κοντινά, πιο χειροπιαστά.
Εχουν τη δύναμη να νικήσουν. Να κερδίσουν αιτήματα, προασπίζοντας το δημόσιο, δωρεάν σχολειό, τη θέση τους ως εργαζόμενοι και δάσκαλοι.
Αρκεί να μην αφήσουν σε κανένα το περιθώριο να πιστέψει το αντίθετο. Εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό.
Με δυνατές, πολυπληθείς δυναμικές απεργιακές επιτροπές, που θα παραμερίσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με απεργιακά ταμεία, με άνοιγμα της απεργίας στην εργαζόμενη κοινωνία, ώστε και αυτή να γίνει ενεργή συνιστώσα της.
Γιούλα Γκεσούλη








