Ο Καραμάνος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας την τεχνοκρατική γλώσσα και όχι τη διπλωματική γλώσσα των πολιτικών, αποκάλυψε σε συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), ότι ο Καραμανλής είχε ρωτήσει το καλοκαίρι τους πρυτάνεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, αν επιθυμούν τα Πανεπιστήμια να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.
Αποκάλυψε δηλαδή, το πώς εννοεί η κυβέρνηση την «αυτοτέλεια» των ΑΕΙ, την οποία άλλωστε σκόπευε να διαμορφώσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Με δυο λόγια, φανέρωσε τη μορφή που θα είχε το αναθεωρηθέν άρθρο και στη συνέχεια ο κανονιστικός νόμος.
Τώρα, βέβαια, με τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχεδιασμοί έχουν ανατραπεί ή έχουν δυσκολέψει πολύ, όμως η ενέργεια αυτή του Καραμανλή δεν χάνει καθόλου τη σημασία της. Γιατί δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση, προς την οποία θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση.
Ομως δείχνει και κάτι άλλο, πολύ ουσιαστικό. Μπορεί τότε οι πρυτάνεις να αντέδρασαν και ο Καραμανλής να έκανε πίσω, αφήνοντας το νομικό καθεστώς των δημοσίων Πανεπιστημίων το ίδιο, όμως η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων (αν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 τελικά) θα ωθήσει, συν τω χρόνω, και τα δημόσια ΑΕΙ να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, στη λογική του κέρδους και της αγοράς και όχι της προσφοράς γνώσης.