Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη
  • Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ
  • Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν
  • 30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία
  • Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!
  • Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Αξιολόγηση, νέο «σχέδιο Αθηνά», εξετάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης και άλλα εκσυγχρονιστικά
Παιδεία

Αξιολόγηση, νέο «σχέδιο Αθηνά», εξετάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης και άλλα εκσυγχρονιστικά

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Δεκ 2015, 00:00

Ο Αντώνης Λιάκος πρόεδρος της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, με τροτσκιστικό παρελθόν, πρώην ηγετικό στέλεχος του στενού πυρήνα των εκσυγχρονιστών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, δεξί χέρι του Σημίτη, ένας εκ των «1000» υποστηρικτών του νόμου   Γιαννάκου και στη συνέχεια θερμός αρθρογράφος-υποστηρικτής της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» (6/12) μας έδωσε σε αδρές γραμμές τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η συριζαίικη «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία.

Η συνέντευξη διαπνέεται από εκσυγχρονιστικό οίστρο με μπόλικη σάλτσα για μια «εκπαίδευση που δεν θα αποτελεί μηχανισμό εξετάσεων, αλλά μηχανισμό μόρφωσης και δημιουργίας προσωπικοτήτων».

Στο προσκήνιο επανέρχονται χιλιοειπωμένα πράγματα, που απετέλεσαν αγαπημένες «συνταγές επιτυχίας» και προηγούμενων υπουργών Παιδείας, με εξαίρεση, ίσως, τις εξετάσεις εισαγωγής μόνο για τις πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης (αν δεν κάνουμε λάθος και σε αυτό δεν πρωτοτυπεί ο Λιάκος. Την πατρότητα με κάποιες διαφοροποιήσεις -π.χ. τα ΤΕΙ είναι τα «τοπικά κολέγια», όπου οι φοιτητές εισάγονται χωρίς εξετάσεις και στη συνέχεια μια μερίδα μόνο συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο- διεκδικεί ο αμερικανόθρεφτος Γιωργάκης και ο κολλητός του Πανάρετος).

Ας δούμε τις απόψεις του Αντώνη Λιάκου, που θα αποτελέσουν και τον καμβά των αλλαγών, με δεδομένο ότι αυτός είναι πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου.

Για τις εξετάσεις:

«Τις εξετάσεις, όπου είναι αναγκαίο, θα τις δούμε από την αρχή. Προτεραιότητα είναι να στηθεί το λύκειο στα πόδια του, γιατί μέχρι τώρα είναι διάδρομος για το πανεπιστήμιο με πολλές αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής νεολαίας…

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποιες σχολές θα μπορούν να εξαιρούνται από τις εξετάσεις;

Απάντηση: Πρόκειται για τις σχολές όπου η ζήτηση και η προσφορά θέσεων συμβαδίζουν, αλλά και τα τμήματα που έχουν κάθε χρόνο κενές θέσεις…

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σε τμήματα υψηλής ζήτησης, όπως Νομική, Ιατρική και Πολυτεχνικά όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, σ' αυτές θα εισάγονται οι υποψήφιοι μόνο βάσει του απολυτηρίου ή θα ζητούνται και κάποια πρόσθετα προαπαιτούμενα;

Απάντηση: Το απολυτήριο θ' αποτελεί το σκαλοπάτι για να μπαίνουν οι υποψήφιοι σε οποιαδήποτε σχολή. Θα πρόκειται για αναβαθμισμένο απολυτήριο. Αν θα παίζει ρόλο η βαθμολογία και πόση βαρύτητα θα έχει θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά ώστε να μη μετατραπεί το λύκειο σε αντικείμενο φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Τα πρόσθετα προαπαιτούμενα θα διερευνηθούν και θα μπορούν να καθορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια… Θα μπορούσαν κάποιο τύπο εξετάσεων να διοργανώνουν και τα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα για να επιλέγουν τους φοιτητές τους. Ωστόσο τα ΑΕΙ με αυτή την οικονομική συγκυρία δεν έχουν το προσωπικό και τους πόρους να σηκώσουν αυτό το βάρος».

Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής: Η περίφημη «ελεύθερη πρόσβαση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που διατυμπάνιζαν οι συριζαίοι προεκλογικά, πάει περίπατο. Μόνο σε κάποιες σχολές που βρίσκονται στα αζήτητα των προτιμήσεων των υποψηφίων, κυρίως ΤΕΙ, δεν θα απαιτούνται εξετάσεις εισαγωγής. Στις σχολές υψηλής ζήτησης θα υπάρχουν εξετάσεις και «πρόσθετα προαπαιτούμενα» (π.χ. συντελεστές βαρύτητας σε κάποια μαθήματα, συνέντευξη, κ.λπ.), που θα καθορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων και τα πανεπιστήμια. Και στις δυο περιπτώσεις προϋπόθεση θα είναι η απόκτηση του απολυτηρίου του λυκείου, που θα είναι «αναβαθμισμένο». Το τελευταίο μας θυμίζει και πάλι το Εθνικό Απολυτήριο του Γιωργάκη. Τώρα, πώς θα αποκτάται αυτό το «αναβαθμισμένο απολυτήριο» μένει να το δούμε, αν θα είναι δηλαδή με κάποιες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε όλες τις τάξεις, ώστε η βαθμολογία να είναι «αντικειμενική», ή αν η βαθμολογία θα προκύπτει από τον συμψηφισμό προφορικής και γραπτής βαθμολογίας, κ.λπ. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι δεν ήταν τυχαία η διατήρηση της τράπεζας θεμάτων της Διαμαντοπούλου ως «συμβουλευτικό εργαλείο» για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σημειώνουμε επίσης ότι κάτι ανάλογο με την τράπεζα θεμάτων προτείνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση, που η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου την έχει κάνει «ευαγγέλιο».

Ολα τούτα έχουν και πάλι στον πυρήνα τους την αγωνία του αστικού συστήματος να κρατήσει έξω από τις βαρβάτες σχολές, τις σχολές που αποτελούν εφαλτήριο για την κοινωνική καταξίωση και μεταπήδηση σε ανώτερο κοινωνικό στρώμα, τα παιδιά της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Είναι μέτρα που αναπαράγουν τις ταξικές διαφορές και περιορίζουν της ροή προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αποτελεί διακαή πόθο του αστισμού. Και βεβαίως οι αλλαγές αυτές, σε κάθε περίπτωση, εξαρτώνται από τη θέληση της τρόικας, γιατί άπτονται των «δημοσιονομικών αναγκών», που καθορίζονται με βάση τα Μνημόνια και όχι το τί θέλει η κάθε ελληνική κυβέρνηση.

Για ένα νέο «σχέδιο Αθηνά»:

«Επίσης πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης με έμφαση στον εξορθολογισμό των πανεπιστημίων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε μία περιφέρεια και λίγο πιο δίπλα ένα μικρότερο που να φιλοξενεί ομοειδή τμήματα. Για κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενώσεων των ΑΕΙ».

Πάμε, λοιπόν, σε ένα νέο «σχέδιο Αθηνά», αν και ο Λιάκος αποφεύγει επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο, γιατί ξέρει καλά ότι ο «εξορθολογισμός» που αυτό έφερε στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και προφανώς και αυτός που ο ίδιος έχει κατά νου να κάνει, στον πυρήνα του είχε και έχει ως στόχο τη μεγάλη περικοπή των κρατικών δαπανών για την Παιδεία και τον περιορισμό της τάσης της νεολαίας της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.

Για τις σπουδές και τα πτυχία:

«Στο εσωτερικό των πανεπιστημίων θα πρέπει να επανεξεταστούν οι σχέσεις ανάμεσα στους φοιτητές, τα μαθήματα και το πτυχίο τους. Αντί του πολυπληθούς αμφιθεάτρου θα ενισχύσουμε όπως μπορούμε τα σεμινάρια και τις μικρές ερευνητικές ομάδες. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα συνδυασμού πτυχίων στους φοιτητές, με κύρια και δευτερεύουσα ειδικότητα. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που σπουδάζει φιλολογία ως κύρια ειδικότητα να μπορεί να λαμβάνει πτυχίο με δευτερεύουσα ειδικότητα στην Ιστορία».

Οι αναφορές στην επανεξέταση των σχέσεων «ανάμεσα στους φοιτητές, τα μαθήματα και το πτυχίο τους», στην ενίσχυση των «σεμιναρίων» και «των μικρών ερευνητικών ομάδων» αντί του πολυπληθούς αμφιθεάτρου, που αντιστοιχεί στο σύνολο των φοιτητών, που διδάσκονται ένα κοινό επιστημονικό αντικείμενο και έχουν έναν κοινό στόχο, στη «δυνατότητα συνδυασμού πτυχίων με κύρια και δευτερεύουσα ειδικότητα», παραπέμπουν στα πτυχία πολλών ταχυτήτων που απονέμει η ίδια πανεπιστημιακή σχολή. Με τον τρόπο αυτό διασπώνται η ενότητα της επιστήμης και των αναγκαίων για την κατάκτησή της γνώσεων, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται στην ουσία οι ίδιες οι πανεπιστημιακές σπουδές. Ενώ και οι απόφοιτοι επιλέγοντας μόνοι τους «διαδρομές»,  με την ελπίδα να βρουν θέση στην αγορά εργασίας (οι εργοδότες θα εξετάζουν αν το πτυχίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αντίστοιχης θέσης εργασίας), «εσωτερικεύουν» ως δική τους αποκλειστική υπαιτιότητα την πολύ πιθανή αποτυχία να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου μιλά με μισόλογα και δίνει μόνο ψήγματα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, όμως όλα αυτά μαζί με την ύπαρξη των πιστωτικών μονάδων και τα επικρατούντα διεθνώς στα ευρωπαϊκά και αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια «μυρίζουν» έντονα Μπολόνια.

Για την αξιολόγηση:

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα είδος εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της τάξης, του σχολείου και των εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο να υπάρξει βελτίωση των θεσμών και όχι τιμωρητικό πνεύμα. Από την άλλη πλευρά, το πλαίσιο των «παραβάσεων» που παρατηρούνται από ορισμένους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να αυστηροποιηθεί. Να γίνει με απλά λόγια πιο αυστηρό το πλαίσιο γι' αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το σχολείο χρειάζεται την αξιολόγηση. Θα πρέπει δηλαδή ακόμη και οι ίδιοι οι μαθητές να αξιολογούν τους καθηγητές αλλά και τους εαυτούς τους».

Οι μάσκες ξεσκίστηκαν. Οι αρμόδιοι που έχει επιλέξει το υπουργείο Παιδείας να «ανασυγκροτήσουν» την εκπαίδευση, μιλούν πλέον καθαρά και για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και των σχολείων, πέραν αυτής του εκπαιδευτικού έργου.
Οδηγούμαστε σε κατηγοριοποιήσεις σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι τελευταίοι, με όχημα την αξιολόγηση και το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο που ετοιμάζεται, θα μπουν σε ένα βαθύ τούνελ ανασφάλειας, φόβου και μισθολογικής καθήλωσης σε εξαθλιωμένους μισθούς, απ' όπου θα βγαίνουν μόνο ελάχιστοι κατόπιν αξιολογικών κρίσεων. Προφανώς, τα κριτήρια προαγωγής θα είναι τέτοια ώστε να υπηρετείται ο σκοπός του αστικού σχολείου.

Η «αυστηροποίηση του πλαισίου των παραβάσεων» συνάδει με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ:  Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών να συνδέεται με τους ευρύτερους στόχους εξέλιξης του σχολείου και με την αξιολόγηση. Οι αξιολογήσεις να έχουν «ουσιώδεις συνέπειες» για τους αξιολογούμενους για να αντιμετωπίζεται η αξιολόγηση με «σοβαρότητα».

Η αναφορά του Αντώνη Λιάκου σε αυτούς «που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» πλήττει πρώτ' απ' όλα τους εκπαιδευτικούς που τιμούν το ψωμί τους, αντιστεκόμενοι στις αντιδραστικές αλλαγές που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και πασχίζουν μέσα από το ασφυκτικό πλαίσιο να πλάσσουν προσωπικότητες με αξιοπρέπεια και όχι γυμνοσάλιαγκες της αστικής εξουσίας.

Οσο για την ιδέα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από τους μαθητές (την πατρότητα διεκδικεί η Διαμαντοπούλου) είναι σίγουρο ότι αυτή θα οδηγήσει σε σχέσεις διαπλοκής, που σε καμιά περίπτωση δε βοηθούν την έντιμη εκπαιδευτική διαδικασία. 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOχι στην έκδοση των πέντε αγωνιστών φοιτητών
Επόμενο άρθρο Με δανεικά βατραχοπέδιλα και μια δυνατή χειραψία για ζέσταμα

Σχετικά Αρθρα

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

Εργατικά 16 Οκτ 2025, 19:35

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.

Ημέρα μυοσκελετικού τραύματος.

Ημέρα υπέρ των κακοποιημένων παιδιών.

Μαλάουι: Ημέρα μητέρας.

1920 : Ο Μάικ Φίτζεραλντ γίνεται ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας (Ιρλανδία).

1941: Οι ναζί εκτελούν 250 άνδρες 16-60 ετών των χωριών Ανω και Κάτω Κερδύλλια Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός γερμανού στρατιώτη.

1974: Ιδρύεται η ΟΝΝεΔ.

2006: Η Λατίφα αλ Γκαούντ εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο Μπαχρέιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo