Το περασμένο Σάββατο υπήρξε συμφωνία (προσωρινή) για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Οπως γράφουν οι Financial Times, «μετά από εβδομάδες παζαρέματος… συμφωνήθηκε να τεθούν ετήσιοι στόχοι μείωσης του χρέους και περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες- μια βασική απαίτηση της Γερμανίας». Ετσι επανέρχονται και επίσημα πλέον οι γνωστοί δημοσιονομικοί κανόνες-πρόδρομοι των μνημονίων: δημόσια ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ.
Αυτή η βασική απαίτηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση του ιμπεριαλιστικού ελέγχου του γερμανογαλλικού άξονα πάνω στα ευρωπαϊκά κράτη. Και αυτό προβάλλει σαν άμεση ανάγκη για τον γερμανικό ιμπεριαλισμό που κλυδωνίζεται επικίνδυνα την τελευταία τετραετία.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής (Destatis) και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το 4ο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν πτώση, δείχνοντας τον κλυδωνισμό που αναφέραμε. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,8%, οι κρατικές δαπάνες κατά 1,7%, οι εξαγωγές κατά 1,8%, ενώ τέτοιες μεταβολές παρατηρούνται και στη βιομηχανία.
Συγκεκριμένα παρατηρείται (εκτός από τον κατασκευαστικό κλάδο) μείωση της τάξης του 2% στο σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά, η βαριά βιομηχανία που αν εξαιρεθούν οι κατασκευές αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής βιομηχανίας, μειώθηκε κατά 0,4%.
Το επόμενο το αφιερώνουμε στην αγαπημένη μας Ούρσουλα και τις καλά υπολογισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τις οποίες πανηγύριζε: Οι μεγάλες πτώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου παρατηρήθηκαν στις «ενεργοβόρες» βιομηχανίες όπως η χημική, η οποία σημείωσε πτώση 7,6% τον Δεκέμβρη του 2023 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 10,6% σε σχέση με το 2022, ενώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995. Η ίδια η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2022, καθώς έκλεισαν τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια και μειώθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά. Συνολικά στον Πίνακα 1 φαίνεται πώς κινήθηκε το σύνολο της γερμανικής βιομηχανίας.
Υπήρξαν και άλλα σημάδια που δείχνουν τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό ήταν το «μπλοκάρισμα» της ανακατανομής κονδυλίων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο. Με απλά λόγια, κονδύλια που στην ουσία ήταν δάνεια για την «καταπολέμηση των συνεπειών της COVID» το 2021 και «περίσσεψαν» θα χρησιμοποιούνταν για τον προϋπολογισμό του 2023 (60 δισ. ευρώ) και του 2024 (17 δισ. ευρώ) ως κονδύλια για τη μετάβαση στη λεγόμενη πράσινη ενέργεια. Αυτά τα «δανεικά» παραβίαζαν έναν από τους πιο βασικούς νόμους για την κατάρτιση του γερμανικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον οποίο μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις επιτρέπεται η εκτροπή από τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού μέσω δανεισμού.
Για το 2023 το πρόβλημα «λύθηκε» με τρόπο που θυμίζει καταπληκτικά παπαδαριό (ή παπατζήδες, μικρή η διαφορά): όπως οι παπάδες σε καιρό νηστείας βαφτίζουν το κρέας ψάρι, έτσι και ο γερμανός καγκελάριος Σολτς «βάφτισε» το 2023 έτος έκτακτης ανάγκης για να «ντριπλάρει» το νόμο.
Και τι γίνεται με το 2024; Καταρχάς ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε (σε περίπτωση που υπήρχε ανησυχία). Και ο Σολτς «κόβει» από παντού και κυρίως από το πολυδιαφημισμένο ταμείο πράσινης μετάβασης (KTF), όπου θα πέσει «ψαλίδι» 12 δισ. Η δήλωση του Σολτς για την κριτική που του ασκείται ότι παίρνει πίσω τις «πράσινες» εξαγγελίες του είναι κατατοπιστική: «Η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της… αλλά πρέπει να το κάνουμε με λιγότερα χρήματα».
Παράλληλα, στο «ψαλίδι» είναι και η φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που δεν πήραν πολύ καλά οι γερμανοί αγρότες, καθώς γέμισαν το Βερολίνο με τρακτέρ. Τα 8 δισ. ευρώ που δεν «απειλούν» τον γερμανικό προϋπολογισμό είναι αυτά που θα κατευθυνθούν στα ουκρανικά ταμεία του Ζελένσκι, αφού σύμφωνα με τον γερμανό καγκελάριο «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δώσουμε την ευκαιρία στην Ουκρανία να αμυνθεί και παράλληλα να στείλουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα στον ρώσο πρόεδρο».
Για το πού οδηγείται η γερμανική οικονομία δε θα επικαλεστούμε άλλα οικονομικά στοιχεία (προς το παρόν). Ούτε θα επικαλεστούμε δηλώσεις στελεχών των γερμανικών κολοσσών και «κορακιών» του γερμανικού χρηματιστικού κεφαλαίου. Θα επικαλεστούμε τον υπουργό Οικονομικών Ζητημάτων και Κλιματικής Δράσης (sic!) Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), ο οποίος δήλωσε πως η γερμανική οικονομία «λειτουργεί δραματικά άσχημα».
Αυτό φαίνεται και από την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2024, η οποία μέσα σε λίγο καιρό πήγε από το 1,2% στο 0,2%! Ταυτόχρονα, βέβαια, υπάρχει και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), ο οποίος πριν από ένα μήνα στο Νταβός δήλωσε: «Η Γερμανία δεν είναι άρρωστη. Είναι απλά κουρασμένη (σ.σ από τις πολλές διεθνείς κρίσεις). Χρειάζεται απλά ένα φλυντζάνι δυνατού καφέ, που σημαίνει δομικές μεταρρυθμίσεις».
Για να μη νομίζετε πως μόνο στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί και προνομιούχοι που έχουμε υπουργό Οικονομικών τον Χατζηδάκη (ο Χατζηδάκης, ως γνωστόν, δεν είναι απλά ένα πρόσωπο. Είναι στάση ζωής, είναι ιδέα)…