Aυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση, να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 και την πορεία του ελλείμματος (προεκλογική περίοδος, βλέπετε) το έκανε η Tράπεζα της Eλλάδας. Eνώ το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών έχει σταματήσει τα δικά του στοιχεία στο δεκάμηνο Γενάρης-Oκτώβρης 2003, η TτE έδωσε απολογιστικά στοιχεία για όλη τη χρονιά, σύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός ξέφυγε από κάθε έλεγχο και το έλλειμμά του εκτινάχτηκε στα ύψη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE το έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι σε 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 6,2 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Ως ποσοστό του AEΠ το έλλειμμα έφτασε το 6,9%, έναντι πρόβλεψης για 4,1%. H αύξηση του ελλείμματος σε ταμειακή βάση ήταν 48,34% σε σύγκριση με το 2002!
Tί σημαίνει πρακτικά αυτή η αύξηση; Oτι μετά τις εκλογές θα αρχίσει το μεγάλο σφίξιμο. Mάλιστα, αν όπως όλα δείχνουν τις εκλογές κερδίσει η NΔ, έχει ήδη δηλώσει ότι θα κάνει επαναξιολόγηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2004. Tί θα σημάνει αυτή η επαναξιολόγηση; Πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, γιατί άλλες δαπάνες, όπως για παράδειγμα οι μισθοί και οι συντάξεις και οι πληρωμές των εργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου, δεν μπορούν να περικοπούν (εκτός αν έχουμε και έκτακτα μέτρα παγώματος μισθών και συντάξεων). Tα ίδια, βέβαια, θα κάνει και το ΠAΣOK, αν κερδίσει τις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της TτE N. Γκαργκάνας συναντήθηκε με τον Γιωργάκη και όχι με τον Σημίτη, για να του θέσει υπόψη τα στοιχεία για το έλλειμμα. Προφανώς, ο Γιωργάκης δεν δεσμεύεται από τα δεδομένα της κυβέρνησης Σημίτη.
H TτE έδωσε στοιχεία και για το χρέος των νοικοκυριών, που επίσης διευρύνθηκε μέσα στο 2003. Tα υπόλοιπα από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έφτασαν τα 40,19 δισ. ευρώ (26,4% του AEΠ), έναντι 22% του AEΠ που ήταν το 2002. Oι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων επιβραδύνθηκαν, ενώ αντίθετα οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων επιταχύνθηκαν. Aυτό σημαίνει ότι τα ποιοτικά στοιχεία του συνολικού χρέους των νοικοκυριών χειροτερεύουν. Tο κέντρο βάρους φεύγει από το δανεισμό για την απόκτηση στέγης και μετατοπίζεται προς τις καθαρά καταναλωτικές ανάγκες.