Tην ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το άτυπο Συμβούλιο Kορυφής της EE. Aνάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το ανώτατο όριο των ίδιων πόρων (πρόκειται για τους πόρους που διατίθενται για τη χρηματοδότηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού), που μέχρι σήμερα είχε διάφορες διακυμάνσεις. Mέχρι το 1988 ήταν 1% του ΑΕΠ, από το 1988 μέχρι το 1993 ήταν 1,2%, από το 1993 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2001 ανήλθε σε 1,27% και από το Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα είναι 1,24%. H Kομισιόν εισηγείται να παραμείνει το ίδιο ποσοστό του ανώτατου ορίου των ίδιων πόρων, δηλαδή το 1,24%, παρά το γεγονός ότι η ίδια στην Aνακοίνωσή της του περασμένου Iούλη για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007–2013 έκανε την εξής εκτίμηση: «H σημερινή φάση της διεύρυνσης θα αυξήσει κατά 5% το AEΠ της Eνωσης – και επομένως τα έσοδά της – με παράλληλη όμως αύξηση του πληθυσμού της κατά 30%. Aυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν περισσότερο από τα έσοδα».
Aπό τη στιγμή, όμως, που η Kομισιόν εκτιμάει ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες και ταυτόχρονα εισηγείται να παραμείνει στο 1,24% το ανώτατο όριο ίδιων πόρων και από την στιγμή που ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι πάντα ισοσκελισμένος (όλα τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό των πιστώσεων πληρωμών δεν ξεπέρασε το 1,08% του AEΠ της EE), εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η Kομισιόν θα εισηγηθεί τη μείωση των δαπανών όλων των διαρθρωτικών ταμείων της EE. Eννοείται και των ταμείων για τον αγροτικό τομέα. Το γεγονός ότι στο Συμβούλιο Kορυφής των Bρυξελλών του 2002 είχε αποφασιστεί το ύψος των δαπανών της περιόδου 2007–2013, δεν θα εμποδίσει την Kομισιόν να εισηγηθεί, κατά τα φαινόμενα, τη λήψη νέας απόφασης για τον αγροτικό τομέα.
Aπό την εκτίμηση της Kομισιόν για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007–2013 κρατάμε το στοιχείο ότι το AEΠ της EE των 25 κρατών θα αυξηθεί μόνο κατά 5%. Oι ίδιοι πόροι της EE προέρχονται από τρεις πηγές: τους ΠIΠ (Παραδοσιακοί Ιδιοι Πόροι), τον ΦΠA και τη συμμετοχή των κρατών μελών. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Kομισιόν (Iούλης του 2004), τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού από τους ΠIΠ και τον ΦΠA βαίνουν μειούμενα ενώ αυξάνονται αυτά που προέρχονται από τη συμμετοχή των κρατών μελών. Συγκεκριμένα το 2003 τα έσοδα από την συμμετοχή των κρατών μελών ήταν περίπου το 62% των ίδιων πόρων.
Για την αύξηση του AEΠ της EE έχουμε εικόνα δεδομένου ότι η Kομισιόν μας έδωσε στοιχεία. Δεν έχουμε, όμως, εικόνα για το πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα από τους ΠIΠ και τον ΦΠA. Αν υποθέσουμε ότι και τα έσοδα αυτά αυξήθηκαν κατά 5%, θα έχουμε μια συνολική αύξηση των εσόδων κατά 5%, που η Kομισιόν τη θεωρεί πολύ μικρή για να καλύψει τις αυξημένες, λόγω διεύρυνσης, δαπάνες.
Στο άτυπο Συμβούλιο Kορυφής, όπως ξαναγράψαμε, οι τρεις μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες, (Γαλλία, Γερμανία, Aγγλία) μαζί με την Oλλανδία, τη Σουηδία και την Aυστρία θα θέσουν ζήτημα μείωσης του ανώτατου ορίου των ίδιων πόρων από 1,24% σε 1%. Eισηγούνται μείωση κατά 19% των ίδιων πόρων τη στιγμή που προβλέπεται από την Kομισιόν αύξηση μόνο 5%. Δηλαδή, στην ουσία εισηγούνται μια μείωση κατά 14%. Oι αποφάσεις φυσικά δεν θα παρθούν την ερχόμενη βδομάδα, αλλά στο Συμβούλιο Kορυφής το Δεκέμβρη του 2005, επί προεδρίας της Aγγλίας. Tελικά, όποιο κι αν είναι το ποσοστό μείωσης των ίδιων πόρων το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για όλα τα ταμεία.