Περιβόλι η κυβέρνηση στον κυριακάτικο Τύπο. Στη «Real News», ο πρωθυπουργός Παπανδρέου απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και απέδιδε τη σχετική φημολογία στους κερδοσκόπους «που επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας». Στο «Βήμα», ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος ζητούσε «να μη δαιμονοποιείται η αναδιάρθρωση του χρέους» και δήλωνε, με το γνωστό του ύφος, ότι «τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να επιδιώξουμε κάτι τέτοιο ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».
Η ΝΔ δεν άφησε την ευκαιρία αναξιοποίητη. Ο Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε τον Πάγκαλο ότι «δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ», με στοχαστικό ύφος απεφάνθη ότι «αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό ή να αποπέμψει τον Πάγκαλο από την κυβέρνηση ή «να πει όλη την αλήθεια γι’ αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για τις εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος». Ο χορός της αντιπαράθεσης έκλεισε με τον Πεταλωτή, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πάγκαλος αναφερόταν απλώς «σε μια θεωρητική και δημόσια συζήτηση που έγινε για την επιμήκυνση του χρέους».
Ο Πάγκαλος, βέβαια, δεν είναι… Πεταλωτής. Ξέρει πολύ καλά τι υποδηλώνει ο όρος αναδιάρθρωση του χρέους και τι υποδηλώνει ο όρος επιμήκυνση. Η μεν συζήτηση για επιμήκυνση έχει επισημοποιηθεί με δηλώσεις του Στρος-Καν, του Παπακωνσταντίνου και του ίδιου του Παπανδρέου, η δε συζήτηση για αναδιάρθρωση γίνεται μόνο στα έντυπα και τις ιστοσελίδες του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου, ενώ επίσημο χαρακτήρα πήρε μόνο με την απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, χωρίς όμως αυτή να αφορά ειδικά την Ελλάδα.
Ο Πάγκαλος, λοιπόν, δεν είπε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που συζητιέται κατά κόρον στην κυβέρνηση. Αλλωστε, τον αντιπρόεδρο επιβεβαίωσε απόλυτα και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης, άλλοτε στενός συνεργάτης του Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84»: «Υπάρχουν πολλές μορφές αναδιάρθρωσης. Αρα, λοιπόν, πρέπει να συζητήσουμε ποια ακριβώς μορφή αναδιάρθρωσης θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να διαπραγματευτεί, να συζητήσει με τους εταίρους». Πιο προσεκτική η Κατσέλη, προτίμησε μια διατύπωση κοντά στην επίσημη γραμμή, μιλώντας στο «Channel 9»: «Θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας. Κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη».
Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Πάγκαλος είπε αυτό που συζητούν στην κυβέρνηση ή, αν θέλετε, αυτό που οι πάντες γνωρίζουμε. Το ερώτημα είναι αν η δήλωσή του έκανε καλό ή όχι στον προπαγανδιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ναι μεν ο κόσμος άρχισε να προετοιμάζεται για νέα μέτρα, για νέα, μεγαλύτερη και πιο σκληρή περίοδο λιτότητας και ανεργίας, όμως αυτή η προετοιμασία άρχισε να γίνεται ελάχιστες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές, στις οποίες ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Είναι, λοιπόν, πιθανό ο Πάγκαλος να ενήργησε αυτοβούλως, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο στενό πυρήνα των Παπανδρέου-Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου-Γερουλάνου-Βάρτζελη, που τον έχει γραμμένο κανονικότατα και δεν τον ενημερώνει καν για τόσο σημαντικά θέματα, όπως η αιφνιδιαστική αλλαγή της προεκλογικής τακτικής και η ανακίνηση ζητήματος πρόωρων εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα ο Πάγκαλος αποδυναμώνει με το γνωστό του στιλ την κίνηση Παπανδρέου και τις «διαρροές» του επιτελείου του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.
Ολ’ αυτά, όμως, ανήκουν στη σφαίρα της παραπολιτικής και αφορούν τις ισορροπίες, τις συμμαχίες και τις αντιθέσεις στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει η ουσία. Και η ουσία είναι πως, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει, το «Μνημόνιο Νο 2» είναι προ των πυλών. Η «αναδιάρθρωση» του χρέους θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να φτάσουν στο νέο Μνημόνιο.