Μια (αναμενόμενη) έκπληξη εμφάνισαν τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του 2005. Ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων βρίσκεται μόλις στο 3,7% έναντι ετήσιου στόχου 11,4% (ο στόχος προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό). Η διαφορά είναι μεγάλη και δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με το «κάθισμα» της οικονομικής δραστηριότητας (που θα έπρεπε να το πάρει υπόψη η κυβέρνηση, όταν κατήρτιζε τον προϋπολογισμό). Θα ήταν δε ακόμα μεγαλύτερη, αν από την 1η Απρίλη δεν επιβαλλόταν η κατά μία μονάδα αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την καθίζηση των εσόδων, δεν είναι όμως δύσκολο να τη βρούμε. Πέρα από τις διάφορες φοροαπαλλαγές προς όφελος του μεγάλου κεφάλαιου, είναι σίγουρο πως έχουμε παρακράτηση και κλοπή ΦΠΑ από εκείνους που τον διαχειρίζονται και έχουν την υποχρέωση να τον αποδώσουν στο κράτος (βιομήχανους, εμπόρους, επαγγελματίες). Ο λαουτζίκος πληρώνει τον ΦΠΑ για κάθε αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας που κάνει, όμως αυτό καταλήγει σε τσέπες ιδιωτών και όχι στα κρατικά ταμεία. Και βέβαια, δεν μιλάμε μόνο για το λιανεμπόριο και τους ελεύθερους επαγγελματίες (που έχουν κι αυτοί τη συνεισφορά τους στη φοροκλοπή), αλλά για τις μεγάλες επιχειρήσεις που τζιράρουν τεράστια ποσά και κλέβουν ασύστολα, έχοντας εξασφαλίσει φορολογική ασυλία.
Κατά τα άλλα, η πορεία των δαπανών φαίνεται να προσεγγίζει τους στόχους του προϋπολογισμού. Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού μηχανισμού (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικά έξοδα) παρουσιάζουν αύξηση μόλις 2,5%, δηλαδή κάτω από τον τρέχοντα πληθωρισμό. Αντίθετα, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους «σαλτάρισαν» στο 16%.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 7,98 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 11,4%, όμως ήδη έχει πιάσει τον ετήσιο στόχο (8,5 δισ. ευρώ) και μέχρι τα τέλη του χρόνου η υπέρβαση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ας σημειωθεί ότι η συγκράτηση του ελλείμματος σε σχέση με πέρυσι (όχι όμως και σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση κατά 40,8% των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που οδηγεί σε επενδυτική άπνοια και αύξηση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αύξησης των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτή την καραμέλα όμως την πιπιλάνε χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Με το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχουν την πρόθεση να τα βάλουν, οι λεγόμενοι μικρομεσαίοι έχουν στραγγιστεί και στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης, οπότε μένουν οι… συνήθεις ύποπτοι. Τα εργαζόμενα στρώματα, μέσω της έμμεσης φορολογίας. Από το Μαξίμου διαρρέουν πληροφορίες, ότι το άλλο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο Καραμανλής θα «δεσμευτεί» ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα το 2005. Μπορεί να γίνει κι έτσι, όμως σε τέσσερις μήνες θα έχουμε 2006 και, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Κομισιόν (μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία επιτήρησης με προθεσμία δύο ετών, εκ των οποίων το ένα το έχουμε ήδη «φάει»), τα νέα φοροχαράτσια θα είναι αναπόφευκτα.