Στριμωγμένη από την ΕΕ, αλλά και από το σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε διάφορους καπιταλιστικούς ομίλους, η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμα εμβαλωματική λύση για το πρόβλημα της «Ολυμπιακής». Εμβαλωματική ως προς το επιχειρηματικό μέλλον της εταιρίας, γιατί ως προς τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι καθαρά.
Θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρία «η οποία θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Την πλειοψηφία των μετοχών και τη διοίκηση θα έχουν οι «ιδιώτες επενδυτές». Τί θα είναι αυτή η νέα εταιρία; Ακριβώς δεν μας είπαν, αλλά θα το μάθουμε σύντομα με την κατάθεση του σχετικού νομοσχέδιου στη Βουλή. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα έχει το μέγεθος της «Ολυμπιακής» και ότι εργαζόμενοι θα «περισσεύουν». Το είπαν ευθέως οι Λιάπης και Αλογοσκούφης, που έκαναν τις σχετικές ανακοινώσεις: «Για τους εργαζόμενους που δεν θα απασχοληθούν στη νέα εταιρία ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα». Κάπου αλλού στο δημόσιο θα τους μετατάξουν, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.
Δεν χρειάζεται, βέβαια, να πούμε, ότι με την ιδιωτικοποίηση, το κόψιμο του προσωπικού στα δύο και τη διασπορά με τις μετατάξεις τίποτα δεν πρόκειται να μείνει όρθιο. Αυτό το συνειδητοποιεί κάθε εργαζόμενος στην «Ολυμπιακή». Εκείνο που ακόμα δεν έχει διαφανεί είναι μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι αντιδράσεις τους.







