Μεθοδικά, με συνεχείς εμφανίσεις σε κανάλια και ραδιόφωνα και μπαράζ συνεντεύξεων στις μεγάλες φυλλάδες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προετοιμάζει το έδαφος για τη μακρόχρονη λιτότητα που έρχεται. Και βέβαια, λέει συνεχώς ψέματα, μικρά και μεγάλα, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα κλίμα εφησυχασμού και να αγοράσει χρόνο. Πρόθυμα να στηρίξουν την κυβερνητική προπαγάνδα τα μεγάλα ΜΜΕ, φιλοξενούν τον Παπακωνσταντίνου και τις αερολογίες του, κάποιες φορές όμως οι τηλεαστέρες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και καμιά ερώτηση ουσίας, γιατί ξέρουν ότι αυτοί που τους παρακολουθούν δεν πάσχουν συλλήβδην από βλακεία.
Ελεγε, για παράδειγμα ο Παπακωνσταντίνου στο κεντρικό δελτίο του Mega, ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί και με τη συγκράτηση των δαπανών και ως παράδειγμα έφερνε τη μη ανανέωση των συμβάσεων stage. «Πόσο κόστιζαν τα stage;», ρώτησε ο Πρετεντεράκος. «Είναι πολλά αυτά, κ. Πρετεντέρη», προσπάθησε να ξεφύγει ο Παπακωνσταντίνου. Ο Πρετεντεράκος, όμως, δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί τόσο χοντρό δούλεμα και να φάει αυτός το κράξιμο. Ετσι, ακολούθησε ο εξής εκπληκτικός διάλογος: «Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πέστε μας πόσο κόστιζαν αυτά τα stage; Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Πρετεντέρη, θα τα δείτε αυτά στον προϋπολογισμό, τώρα δεν έχει νόημα. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, δε λέω, αλλά να καταλάβω, δε θέλω να μου πείτε ακριβώς. Μιλάτε για 1 δισ., για 5 δισ. ή για 0,5 δισ.; Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχει νόημα. Οπως επίσης και από την πλευρά των εσόδων κι από την πλευρά των δαπανών θα δείτε με συγκεκριμένα νούμερα το πώς θα αυξηθούν τα έσοδα τον επόμενο χρόνο»!
Φυσικά, ο καθένας γνωρίζει ότι τα stage δεν είναι η μεγάλη δαπάνη. Αν αντικαταστήσουν την ανασφάλιστη και εξοργιστικά κακοπληρωμένη εργασία των εργαζόμενων με stage, με εργασία που θα αμείβεται σύμφωνα με τις συμβάσεις και θα ασφαλίζεται, η δαπάνη θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Από την άλλη, οι συμβάσεις stage στο δημόσιο δεν πρόκειται να λήξουν όλες την 1.1.2010, για να γλιτώσει το δημόσιο τη δαπάνη. Οι περισσότερες θ’ αρχίσουν να λήγουν μετά τα μισά του 2010, οπότε η μείωση της δαπάνης θα είναι ασήμαντη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Παπακωνσταντίνου, όμως, ενήργησε σαν γκεμπελίσκος. Από τη μια ήθελε να πλασάρει ένα παραμύθι, για να μην αναφερθεί στην πραγματική δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζει, ενώ από την άλλη ήθελε να υποδείξει τους εργαζόμενους με stage σαν υπεύθυνους για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με στόχο να ενεργοποιήσει ανακλαστικά «κοινωνικού αυτοματισμού» ενάντια στους «τεμπέληδες με τους οποίους η δεξιά φόρτωσε τις δημόσιες υπηρεσίες».
Στην ίδια συνέντευξη, λίγο μετά ο Τσίμας ρώτησε τον Παπακωνσταντίνου: «Συζητάτε το ενδεχόμενο ας πούμε η ιδέα να επιβληθεί μία έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών τα οποία ήταν μεγάλα ναι ή όχι;». Ο υπουργός πήγε να ξεφύγει με… ανοιχτή ντρίπλα: «Κύριε Τσίμα, στο τραπέζι έχουμε πάρα πολλά σενάρια. Εχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες να κάνουν πολλούς υπολογι- σμούς. Ισχύουν οι γενικές αρχές που έχουμε βάλει στο τραπέζι και θα ισχύσει το προσχέδιο, που θα καταθέσουμε του προϋπολογισμού». Αφησε τάχαμου ανοιχτό το θέμα να επιβληθεί έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, όμως οι κεραίες των συνομιλητών του είναι πολύ ευαίσθητες και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Παπακωνσταντίνου είχε χάσει τη μπάλα. Ιδού ο διάλογος: «Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό δεν είναι έκτακτο μέτρο αν γίνει; Η έκτακτη εισφορά. Ο. ΤΡΕΜΗ: Οι φορολογήσεις των κερδών; Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μια έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες μεγάλες επιχειρήσεις. Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, θα είναι ένα έκτακτο μέτρο, αν αυτό γίνει. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αρα αυτό αποκλείεται βάσει της δήλωσης Παπανδρέου; Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι τέτοιο στις προθέσεις μας».
Και πώς θα μειωθεί το έλλειμμα, όταν στο μεν σκέλος των εσόδων ο αρμόδιος υπουργός αποκλείει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες και τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, στο δε σκέλος των δαπανών το μόνο που βρίσκει να πει είναι ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις stage στο δημόσιο; Στον «Κόσμο του Επενδυτή», αφού απέκλεισε την αύξηση της φορολογίας «στη μεσαία τάξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ξεφούρνισε ήδη έναν τομέα άντλησης πρόσθετων φορολογικών εσόδων: «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία πετρελαίου, βενζίνης, ποτών και τσιγάρων; Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η φορολογία στα καύσιμα στη χώρα μας είναι όπως ξέρετε χαμηλότερη από ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ και υπάρχει υποχρέωση να υπάρξει σταδιακά μία προσαρμογή, όπως έχει γίνει ήδη εν μέρει τα τελευταία χρόνια»!
Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας μάλλον θα ξέρουμε το περίγραμμα του προϋπολογισμού, βάσει του προσχέδιου που θα κατατεθεί. Επειδή, όμως, στην οικονομική διαχείριση δεν υπάρχουν θαυματοποιοί (και αν υπήρχαν, σίγουρα ο Παπακωνσταντίνου δεν θα συγκαταλεγόταν σ’ αυ- τούς), ξέρουμε πολύ καλά ότι τα μεν έσοδα θα προσπαθήσουν να τα αυξήσουν κυρίως μέσω της έμμεσης φορολογίας, τις δε δαπάνες θα προσπαθήσουν να τις μειώσουν κυρίως μέσω του πετσοκόμματος των κοινωνικών δαπανών. Θεωρούμε σίγουρο πως θα καταθέσουν και θα ψηφίσουν στη Βουλή έναν προϋπολογισμό-μαϊμού. Οπως έκανε η ΝΔ πριν ένα χρόνο. Δηλαδή, έναν προϋπολογισμό που να μπορεί να βολέψει την προπαγάνδα τους για ένα διάστημα, ο οποίος στην πράξη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ομως, είναι τόσο μεγάλο το έλλειμμα και τόσο ισχυρή η πίεση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ που η κατεύθυνση της σκληρής λιτότητας θα φανεί και στη διάρθρωση του προϋπολογισμού-μαϊμού.