Η αύξηση των έμμεσων φόρων, προκειμένου να στηριχτεί η δημοσιονομική πειθαρχία, όπως απαιτούν οι τραπεζίτες και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, είναι μια από τις προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ. Μπορεί ο Σαρκοζί να απαίτησε εκβιαστικά και να πήρε την εξαίρεση της Γαλλίας από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό όμως δεν ερμηνεύτηκε από κανέναν στην ευρωζώνη ως έναρξη χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Αλλωστε, ο συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία άνοιξε πρώτος το χορό, αυξάνοντας τον ΦΠΑ από 19% σε 21%. Και είναι η Γερμανία που πιέζει να παρθούν τέτοιες αποφάσεις και στις υπόλοιπες χώρες μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι στους κρατικούς προϋπολογισμούς και να ισοσκελιστούν αυτοί μέχρι το 2010, όπως έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση Καραμανλή διαψεύδει ότι μελετά κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ από τα οποία βρίσκεται σήμερα», δήλωσε στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας. Ομως, σε μια προεκλογική περίοδο καμιά κυβέρνηση δεν ανακοινώνει αύξηση φορολογίας, ιδιαίτερα της έμμεσης. Μήπως την προηγούμενη φορά (Απρίλης 2005) είχαν ανακοινώσει εκ των προτέρων την κατά μία μονάδα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ; Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι η συνεχής επανάληψη από τον Αλογοσκούφη της δέσμευσης έναντι των Βρυξελλών για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010. Μια δέσμευση που προϋποθέτει σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, βασικό στοιχείο της οποίας αποτελεί η αύξηση των έμμεσων φόρων, αφού πρόσθετες πηγές εσόδων δεν υπάρχουν και η αναπτυξιακή άνοιξη του ελληνικού καπιταλισμού ήδη άρχισε να εξαντλεί τη δυναμική της.