Απαισδιόδοξες προβλέψεις ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), στην Εκθεσή του επί του Προσχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2017.
Στην εισαγωγή κιόλας της Εκθεσης το ΓΠΚΒ σημειώνει: «Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 υπηρετεί ρητά την “επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Η διατύπωση αυτή επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής (τρίτο Μνημόνιο όπως επικαιροποιήθηκε τον Ιούνιο 2016)». Κι ευθύς αμέσως προειδοποιεί: «Ομως, κρίσιμες προβλέψεις για ρυθμούς μεγέθυνσης κλπ. είναι τουλάχιστον συζητήσιμες. Ο Προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζε-ται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων».
Αφού σημειώσει το αυτονόητο («μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά»), το ΓΠΚΒ επισημαίνει ότι «το ζήτημα της λιτότητας γίνεται γενικά επίκαιρο όχι μόνον σε συνθήκες ύφεσης, όπως στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της ασθενικής μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ιταλία».
Περνώντας σε ειδκότερα θέματα, οι τεχνοκράτες του ΓΠΚΒ τονίζουν ότι «οι προβλέψεις πάντως για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες. Η προσέγγισή τους θα γίνει υπό προϋποθέσεις». Ακόμα, θεωρούν ότι «η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια των συγκεκριμένων παρεμβάσεων».
Πρόβλεψη για ενεργοποίηση του «κόφτη» δεν κάνουν οι τεχνοκράτες του ΓΠΚΒ, έχει όμως ενδιαφέρον μια επισήμανσή τους για το Ασφαλιστικό, που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος μ' αυτά που υποστηρίζει το ΔΝΤ: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, δεν έχει διασφαλισθεί παρά τις τελευταίες αλλαγές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου ελάχιστα θα μειωθούν οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ως % ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και γενικά, η δαπάνη για συντάξεις ως % ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσον όρο του ΟΟΣΑ!». Φωτογραφίζουν, δηλαδή, μείωση συντάξεων, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι.