Κατά 0,5% αυξήθηκε η μεταποιητική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Γενάρη του 2005 σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2004 και στις Βρυξέλλες άνοιξαν σαμπάνιες. Ομως, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν φρόντισαν να προσγειώσουν τους αθεράπευτα αισιόδοξους, ανακοινώνοντας ότι η μικρή αυτή αύξηση «αποτελεί θετική ένδειξη», αν και οι επιχειρηματικές επισκοπήσεις για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες είναι λιγότερο θετικές για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».
Χαρακτηριστική είναι η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,6% το 2005 και 2,1% το 2006 και στην τριμηνιαία έκθεση, πάλι της Κομισιόν, που υπολογίζει την ανάπτυξη σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2005 και εκτιμά ότι «θα παραμείνει περίπου στο ίδιο επίπεδο για τις επόμενες περιόδους». Δηλαδή, η ίδια η Κομισιόν, λίγο μετά τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, περιορίζει τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης στο ένα τρίτο του αρχικώς εκτιμηθέντα! «Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η σχετική δύναμη της οικονομίας» επισημαίνει με έμφαση η τριμηνιαία έκθεση.
Η ευρωζώνη, λοιπόν, δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση. Δεν μπορεί ακόμα να αποκτήσει μια μικρή έστω αναπτυξιακή ροπή. Αυτό έχει σημασία να επισημαίνεται, γιατί κάνει σκόνη τις κάλπικες προβλέψεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Σημίτη (επί Χριστοδουλάκη) έκανε κάλπικους υπολογισμούς και μοίραζε ανέξοδες υποσχέσεις, μιλώντας για ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα της τάξης του 5%, με το επιχείρημα ότι «διαφαίνεται ανάπτυξη» στην ευρωζώνη, η οποία θα τονώσει αναπτυξιακά και τον ελληνικό καπιταλισμό (αύξηση της ζήτησης). Τα ίδια έλεγε και η ΝΔ προεκλογικά αλλά και τους πρώτους μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία. Οι αναγνώστες της «Κ» θυμούνται καλά πως τότε αντιδρούσαμε και διαψεύδαμε τις κυβερνήσεις, επικαλούμενοι στοιχεία από τις χώρες-ατμομηχανές της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).
Τώρα, έχουμε επίσημη επιβεβαίωση από τις ίδιες τις κοινοτικές υπηρεσίες και φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει την πάπια.