Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές
  • Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας
  • Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου
  • Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
  • Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Νέες προσφυγικές ροές στα νησιά του του Ανατολικού Αιγαίου: Oχι σε νέες ΜΟΡΙΕΣ!
Καταστολή

Νέες προσφυγικές ροές στα νησιά του του Ανατολικού Αιγαίου: Oχι σε νέες ΜΟΡΙΕΣ!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Σεπ 2023, 18:58

Παρά την απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου να αποκρύψει στοιχεία και να πάρει όσο το δυνατόν λιγότερη διάσταση το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε ξανά μεγάλη αύξηση αφίξεων προσφύγων, η είδηση παίρνει όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα. Μετά το ναυάγιο της Πύλου, με τη δολοφονική παρέμβαση του Λιμενικού και των αρχών που οδήγησαν στον πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων, παρά τη σιωπή που ακολουθούν τα εγχώρια «πετσωμένα» ΜΜΕ, διεθνή αστικά Μέσα έχουν ακόμα τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα.

Αύξηση προσφυγικών ροών

Ο αριθμός των νεοεισερχόμενων προσφύγων «γιγαντώθηκε» μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνεχίζεται με εξίσου μεγάλες ροές και τον Σεπτέμβρη. Μέχρι προχτές, ο αριθμών των προσφύγων που διαμένουν στις δομές-φυλακές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έφτανε τα 12.611 άτομα, με τη Λέσβο να φιλοξενεί πάνω από 4.700 πρόσφυγες. 

Η ολιγόμηνη αύξηση των αφίξεων αρκούσε για να ανατραπεί το «success story» της κυβέρνησης Κούλη ως προς το προσφυγικό.  Ηδη, όπως θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, όλες οι «δομές» που διαμένουν πρόσφυγες είναι στα όρια τους ή τα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ, με ανθρώπους στοιβαγμένους σε απομονωμένα τμήματα των καμπ, περιφραγμένα με συρματοπλέγματα, χωρίς στοιχειώδη πρόσβαση σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ ακόμα και η διανομή φαγητού γίνεται μια φορά την ημέρα και λόγω της άθλιας ποιότητάς του κάνουν την εμφάνισή τους διάφοροι καλοθελητές «μαυραγορίτες» που εκμεταλλεύονται την πείνα ομοεθνών τους και με την ανοχή των υπευθύνων βγάζουν λεφτά στην πλάτη τους. 

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η έλλειψη νομικής ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους και η αυθαίρετη κράτηση των νεοεισερχόμενων σε Σάμο και Λέσβο (στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω), η κατάσταση μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι δεν είναι και τόσο μακριά καταστάσεις «Μόριας» και πως ανοίγει η πόρτα ώστε τα αίσχη που έζησαν τότε οι πρόσφυγες να κινδυνεύουν να τα ζήσουν και οι καινούργιοι, αν δεν τα ζουν ήδη.

Για να επιστρέψουμε στα αριθμητικά στοιχεία, αξίζει να σημειώσουμε για να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα ότι οι συνολικές αφίξεις το 2023 μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη ήταν πάνω από 25.500 άτομα, εκ των οποίων τα 21.060 αφίχθησαν μέσω θαλάσσης στα νησιά, ενώ οι υπόλοιποι 4.440 ήταν χερσαίες αφίξεις.

Βλέποντας τον αριθμό των αφίξεων, θα δει κανείς ότι από τους 12.611 πρόσφυγες που διαμένουν στα νησιά, πλην της Χίου (όπου εκλέγεται ο Νότης Μηταράκης) που εξακολουθεί να φιλοξενεί κάτω από 1.000 αιτούντες άσυλο, στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Συγκεκριμένα, μόνο τον Αύγουστο σε όλα τα νησιά αφίχθησαν 5.880 πρόσφυγες.

Have you been to Samos? Επέτειος δύο χρόνων

Τον Νοέμβρη θα έχουμε επέτειο δυο χρόνων από την επίθεση του Κούλη στην ολλανδή δημοσιογράφο Ινγκεμποργκ Μπέγκελ. Τα πράγματα, όμως, όπως μαθαίνουμε, κάθε άλλο παρά καλά κυλούν στην «πρότυπη» δομή-φυλακή της Σάμου. Ενώ η δυναμικότητα της αισχρής αυτής «δομής» είναι 2.040 άτομα, αυτή τη στιγμή στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες πάνω από 3.200 άτομα, εκ των οποίων περίπου 1.500 δεν έχουν καν καταγραφεί υποβάλλοντας αίτημα ασύλου και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα εξόδου. Κάποιοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από συμπατριώτες τους, όπως μαθαίνουμε, και καταβάλλουν μεγάλα ποσά για ένα πακέτο τσιγάρα, για νερό και φαγητό, καθώς το φαγητό του catering δεν τρώγεται και η ποσότητα είναι ελάχιστη.

Είναι τραγικό, όπως και να το σκεφτεί κανείς, ότι άνθρωποι κατατρεγμένοι, που είχαν ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι και φτάνουν στην Ευρώπη πιστεύοντας ότι τα βάσανά τους έχουν τελειώσει, να ζουν πάλι ένα νέο κύκλο εκμετάλλευσης και βίας. 

Λέρος: υπερπλήρης

Στη Λέρο, αντίστοιχα, η νέα δομή-φυλακή είναι υπερπλήρης. Εχει ξεπεράσει την επίσημη δυναμικότητα που είναι τα 1.708 άτομα και αυτές τις μέρες μένουν 1.950 πρόσφυγες.

Λέσβος: το Καρά Τεπέ πάει να γίνει η νέα Μόρια

Παρότι η κυβέρνηση και ο Καιρίδης διακηρύττουν αριστερά και δεξιά ότι κάθε βδομάδα θα κάνουν μεταφορές στην ενδοχώρα μολονότι πρόσφατα μεταφέρθηκαν 650 άτομα, πάνω από 4.500 παραμένουν στη «δομή» του Καρά Τεπέ. Τα κοντέινερ πλέον δεν επαρκούν, καθώς μερικά είχαν μεταφερθεί στη Βάστρια, για το νέο ΚΕΔ (του οποίου την αδειοδότηση ακύρωσε το ΣτΕ τον περασμένο Αύγουστο). 

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Δεν ήθελαν πολύ οι ιθύνοντες, κατέληξαν στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή. Ξεκίνησαν να στήνουν πάλι σκηνές! Στις εργασίες, όπως μας πληροφόρησαν ντόπιοι, συμμετέχει και ο στρατός! Οπλίτες και ΕΠΟΠ από προχτές στήνουν μεγάλες σκηνές τύπου Rub Hall για να χωρέσουν εκεί μαζικά οικογένειες, σε ενιαίο χώρο, χωρίς ιδιωτικότητα, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες και στην όλη απόγνωση που δημιουργεί η διαμονή σε μια τέτοια δομή-φυλακή. Σαν χτες μας φαίνεται το περιστατικό πριν από δυο χρόνια, όταν στο Καρά Τεπέ (δεν υπήρχαν κοντέινερ και όλοι έμεναν σε σκηνές) μια αφγανή προσφύγισσα είχε αποπειραθεί να αυτοπυρποληθεί και μετά οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Εκτός από τα τρία Rub Hall που στήνει ο στρατός στο… Μαυροβούνι (για να κάνουμε χρήση της ονομασίας που είχε επιβάλει ο πρώην υπουργός Μηταράκης για το Καρά Τεπέ) γίνονται προετοιμασίες για την τοποθέτηση 100 ακόμη μικρών κοντέινερ, όπου θα μένουν 4-5 άτομα στο καθένα.

Επιπλέον, σε συνέχεια των παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη Τρίτη, με κοινή δήλωσή τους 20 οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων κατήγγειλαν την παράνομη κράτηση σε Σάμο και Λέσβο περίπου 4.000 ατόμων, τα οποία βρίσκονται εν αναμονή της καταγραφής των αιτημάτων ασύλου τους.

Στην ανακοίνωσή τους, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι υπόλοιπες οργανώσεις αναφέρουν ότι «από τον Ιούλιο του 2023, τα νησιά του Αιγαίου γνώρισαν απότομη αύξηση των αφίξεων αιτούντων άσυλο που περνούν με βάρκα από την Τουρκία. Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2023, περισσότερα από 4.000 άτομα μετακινήθηκαν στα Κλειστά Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης στη Σάμο και τη Λέσβο και τέθηκαν σε παράνομη κράτηση εν αναμονή της καταγραφής των αιτημάτων τους για άσυλο. Οι καταγεγραμμένες αφίξεις αιτούντων άσυλο συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι οργανισμοί παρατήρησαν την αδυναμία των αρχών (συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Ασυλο) να διαχειριστούν αυτές τις αφίξεις. 

»Εφαρμόστηκε μια πολιτική αυτόματης de facto κράτησης όλων των νεοαφιχθέντων. Αποτέλεσμα είναι οι μαζικές παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), με κίνδυνο παραβίασης της απαγόρευσης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, και παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που απαιτεί την κράτηση να είναι ζήτημα έσχατης ανάγκης και να συνοδεύονται από εξατομικευμένο ένταλμα κράτησης».

Τέλος, οι ως άνω οργανώσεις καταγγέλλουν τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στη Σάμο, σε απομονωμένους χώρους, περιφραγμένους με συρματοπλέγματα, με τους πρόσφυγες να μπορούν να βγουν από τη δομή μόνο αν προκύψει κάποιο επείγον ιατρικό ζήτημα. Ακόμα, όταν φτάνουν και για 7-10 ημέρες τούς αφαιρούνται τα κινητά τους τηλέφωνα, με συνέπεια να μην έχουν καμιά δυνατότητα επικοινωνίας ούτε με οικείους τους, ούτε με δικηγόρους ή οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης. 

Στη Λέσβο, επίσης, άνδρες, γυναίκες και παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων) στεγάζονται όλοι μαζί σε αυτές τις μεγάλες σκηνές τύπου Rub Hall, χωρίς μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή ασφάλειας για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, με 24ωρη επιτήρηση από τους μπάτσους και με κατακράτηση των κινητών τους τηλεφώνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να τους παράσχει ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, εξαιτίας του ότι δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα, ακόμα και σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας! 

Ολα τα παραπάνω οδηγούν δυστυχώς στη διαπίστωση ότι νέες Μόριες είναι προ των πυλών. 

Απαιτούμε:

  • Να μπει άμεσα τέρμα στην παράνομη κράτηση των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!
  • Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες!
  • Πλήρης πρόσβαση στο άσυλο!
  • Τέρμα στην καταστολή των προσφύγων καισ το στοίβαγμά τους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες σε δομές-φυλακές! 
  • Οχι σε νέες Μόριες!
  • Δημιουργία δημόσιων αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας προσφύγων εντός των αστικών κέντρων!
  • Οχι στα pushbacks στη θάλασσα και στις επαναπροωθήσεις στα νησιά. 
  • Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες κόντρα στην Ευρώπη-Φρούριο!
Εκτύπωση 🖨
ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤρομοκρατικές διώξεις και άγρια καταστολή
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 26 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου

Καταστολή 24 Αυγ 2025, 06:12

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Βρετανία: «Φύγε εσύ – Eλα εσύ» – Βιομηχανία επαναπροωθήσεων με ευρωενωσίτικη σφραγίδα

Διεθνή 14 Αυγ 2025, 20:53

Πλεύρη – Κούλη, τα υπογλώσσια!!!

Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στην υπόθεση C-97/24 (Ιρλανδία/Δικαίωμα ασύλου)

Καταστολή 11 Αυγ 2025, 17:46

Mήνυση κατά των ασφαλιτών που απήγαγαν εκπαιδευτικό

Καταστολή 4 Αυγ 2025, 19:19

Το βαρέλι δεν έχει πάτο, όταν πρόκειται για την καταστολή αδύναμων ευάλωτων ξεριζωμένων ανθρώπων που θα κρατούνται σαν κοινοί εγκληματίες!

Καταγγελία των εργαζόμενων στις κρατικές υπηρεσίες ασύλου

Καταστολή 4 Αυγ 2025, 06:01
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι σιωνιστές

24 Αυγ 2025, 13:03
Εργατικά

Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας

24 Αυγ 2025, 08:52
Καταστολή

Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου

24 Αυγ 2025, 06:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2025, 00:01
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

Λιβερία: Ημέρα σημαίας (1847).

1902: Αρχίζει η λειτουργία του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

1905: Οκτώ ναύτες του «Ποτέμκιν» καταδικάζονται σε θάνατο για ανταρσία.

1930: Διαδηλώσεις στην Ινδοκίνα με αφορμή την τρίτη επέτειο της εκτέλεσης των Sacco και Vanzetti, δύο νεκροί.

1962 : Προάστιο της Αβάνας βομβαρδίζεται από τη θάλασσα κατά την επίθεση κουβανών εξόριστων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo