Χθες υπογράφηκε στη Ρώμη ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία συμφωνία για τη δημιουργία «κλειστών κέντρων παραμονής» για μετανάστες και πρόσφυγες. Οι Μελόνι και Ράμα κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει τη μεταφορά στην Αλβανία, σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν, των προσφύγων, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που καταφθάνουν στην Ιταλία.
Η Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας με τον Εντι Ράμα, για τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων διαμονής για μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Αλβανία. Τα δυο στρατόπεδα-φυλακές θα γίνουν με έξοδα του ιταλικού κράτους, το οποίο θα έχει και το management, την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας τους…
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στη βόρεια Αλβανία, στις παραθαλάσσιες πόλεις Σάνγκγιν (Shengjin) και Γκιάντερ (Gjader) και θα έχουν δυναμικότητα μέχρι και 36.000 προσφύγων.
Η φασίστρια Μελόνι παρουσίασε την κατάπτυστη αυτή συμφωνία χρησιμοποιώντας τα γνωστά επιχειρήματα που έχουν κάνει καραμέλα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Μηταράκης και ο διάδοχός του Καιρίδης, για να δικαιολογήσουν κάθε φορά τα αδικαιολόγητα. Οτι δηλαδή αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, στην πρόληψη και την αποτροπή των ροών των προσφύγων, ώστε στην Ευρώπη να έρχονται και να παραμένουν νόμιμα μόνο όσοι δικαιούνται πραγματικά διεθνή προστασία – άσυλο. Τόνισε όμως η Μελόνι ότι αυτή η νέα συμφωνία θα αφορά μόνο τους μετανάστες που φτάνουν διά θαλάσσης στην Ιταλία, οι οποίοι θα «διασώζονται εν πλώ» και μετά υποθέτουμε ότι δε θα τους δίνεται καν η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, όπως δικαιούνται και οφείλει η Ιταλία να τους διευκολύνει, αλλά θα μεταφέρονται ως «παράτυποι» στην Αλβανία, όπου θα γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους.
Στη συνέχεια των προκλητικών της δηλώσεων η Μελόνι παρουσίασε αυτή την απάνθρωπη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο συμφωνία περίπου ως μια καλή πρακτική που προτείνει να την εφαρμόσουν και άλλοι. Ανέφερε σχετικά: «Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ενωσης, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».
Για να γλείψει λίγο και την πλευρά της Αλβανίας, προσπάθησε να τους φτιάξει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, λέγοντας η συμφωνία βασίζεται σε «ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» κι ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλος της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ενωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ο Εντι Ράμα έκανε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλώνοντας ότι η υπογραφή της κατάπτυστης αυτής συμφωνίας είναι μια μορφή εκπλήρωσης χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία, καθώς είχε υποδεχτεί χιλιάδες αλβανούς μετανάστες την περίοδο μετά την πτώση του καθεστώτος Αλία το 1991. Βέβαια, ο αλβανός πρωθυπουργός είχε κρατήσει μυστική τη συμφωνία κι όταν αυτή γνωστοποιήθηκε στους Αλβανούς μέσα από τα ιταλικά ΜΜΕ μάλιστα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία και ζητάει να ενημερωθεί άμεσα στη Βουλή από τον Ράμα. Στα αλβανικά ΜΜΕ από χτες ο Ράμα τρώει πολύ κράξιμο και σημειώνονται έντονες αντιδράσεις και ως προς τη συμφωνία και για το ότι την κράτησε κρυφή.