Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι η αίτηση αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα θα απορριπτόταν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Για πολιτικούς λόγους, φυσικά, γιατί μιλώντας αυστηρά νομικά ο Δ. Κουφοντίνας θα έπρεπε να αποφυλακιστεί, καθώς συμπλήρωσε το απαιτούμενο όριο έκτισης (19 «σκαστά» χρόνια φυλάκισης).
Το μόνο ερωτηματικό ήταν η αιτιολογία με την οποία θα επένδυαν την εκ των προτέρων δεδομένη απόφαση. Αν θα έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέα Λαμίας, Αγορής Παπακώστα, σύμφωνα με την οποία το αίτημα θα έπρεπε να απορριφθεί για τυπικούς λόγους, ή αν θα επικαλούνταν λόγους ουσίας (δήθεν επικινδυνότητα του κρατούμενου), όπως έχει επικαλεστεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για να απορρίψει αιτήσεις αποφυλάκισης άλλων κρατούμενων για την υπόθεση της 17Ν.
Τελικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας… πρωτοτύπησε. Απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα για τυπικούς λόγους. Εκρινε, δηλαδή, ότι ένας κρατούμενος πολυισοβίτης μπορεί να αποφυλακιστεί μόνο μετά από 25 χρόνια «σκαστής» έκτισης, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, διότι αυτό το ζήτημα ήταν… νομικώς αρρύθμιστο στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος εφαρμόζεται για όλους τους κατηγορούμενους και τους κρατούμενους που βρίσκονταν σ’ αυτό το καθεστώς πριν από την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα.
Χαρακτηρίσαμε γκρτέσκα αυτή τη λογική, καθώς παραβιάζει όχι μόνο την πάγια αρχή του Δικαίου για εφαρμογή της ευμενέστερης διάταξης, αλλά και γιατί παραβιάζει αυτό που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά το άρθρο 465 του νέου Ποινικού Κώδικα: για την υφ’ όρον απόλυση εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλιού Ποινικού Κώδικα, εφόσον οι πράξεις τελέστηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας.
Θα επανέλθουμε σχολιάζοντας αναλυτικά το βούλευμα των δικαστών της Λαμίας, όμως έχουμε ήδη σχολιάσει την πρόταση της εισαγγελέα της Λαμίας, η οποία ξεπερνά κάθε νομική λογική. Παραπέμπουμε στα δυο άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει (το δεύτερο αυστηρά νομικό):
- Αίτηση αποφυλάκισης Δ. Κουφοντίνα: Ο Μεσαίωνας αποτυπωμένος σε μια εισαγγελική πρόταση
- Προειλημμένη απόφαση – εκτροπή από τη νομιμότητα η πρόταση της εισαγγελέα Λαμίας για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα
Μετά το βούλευμα των δικαστών της Λαμίας δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα. Τα κόμματα της Βουλής, που ψήφισαν τον νέο Ποινικό Κώδικα, δεν μπορούν να παρακαλουθούν απαθώς να καταστρατηγούνται ορισμένες από τις θεμελιώδεις διατάξεις του. Το ίδιο ισχύει για το νομικό κόσμο, που γνωρίζει πολύ καλά πως κανένα κενό νόμου δεν υπήρχε στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, βάσει του οποίου οι καταδικασθέντες σε περισσότερες της μιας ποινές ισοβίων αντιμετωπίζονταν το ίδιο με τους καταδικασθέντες σε μία ποινή ισοβίων.
Μια αντιδραστική κατεύθυνση στον δικαστικό μηχανισμό επιδιώκει να δημιουργήσει νομολογία στηριγμένη σε παραβίαση βασικών αρχών του Δικαίου, όπως είναι η αρχή της ισχύος του ευνοϊκότερου νόμου. Αν το αφήσουν να περάσει έτσι, τότε θα υπάρξει διολίσθηση σε μια όχι απλώς συντηρητική νομική κατεύθυνση, αλλά σε μια «μαύρη» κατεύθυνση, στο πλαίσιο της οποίας δε θα υπάρχει ούτε ίχνος ασφάλειας δικαίου, για την οποία τόσο καμαρώνει η αστική δημοκρατία.