Κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους να συμμετέχουν σε συμβολική απεργία πείνας από 19 ως 22 Δεκέμβρη κάνει η οργανωτική επιτροπή (Διεθνής Πλατφόρμα Ενάντια στην Απομόνωση) του τρίτου Διεθνούς Συμποσίου ενάντια στην Απομόνωση.
Οι ημερομηνίες αυτές έχουν συμβολική σημασία, γιατί αντιστοιχούν στις 19-22 Δεκέμβρη του 2000, όταν σε απάντηση των μαζικών κινητοποιήσεων κρατουμένων στην Τουρκία ενάντια στην καθιέρωση «λευκών κελιών» και νέου καθεστώτος απομόνωσης για τους πολιτικούς κρατούμενους, η αστυνομία και ο στρατός εισέβαλαν στις φυλακές και στη διάρκεια αυτών των ημερών κατέσφαξαν τους εξεγερμένους, αφήνοντας πίσω τους 28 νεκρούς από σφαίρες και ξυλοδαρμούς, 9 κρατούμενες πυρπολημένες και 2000 περίπου τραυματισμένους, βασανισμένους ή βιασμένους. Από τότε και μέχρι σήμερα στον συνεχιζόμενο αγώνα των φυλακισμένων στην Τουρκία έχουν χάσει την ζωή τους από απεργίες πείνας 117 άνθρωποι, ενώ πάνω από 600 έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες στην υγεία τους από τις απεργίες, τις υποχρεωτικές σιτίσεις και την υποχρεωτική φαρμακευτική περίθαλψη.
Το συμπόσιο αυτό, θεωρώντας ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι κρατούμενοι γενικά αποτελούν την πλέον ευπαθή ομάδα στην καταπίεση, την απομόνωση και τα βασανιστήρια και θεωρώντας ότι αποτελούν και την αιχμή του δόρατος στην ολοένα αυξανόμενη καταστολή ομάδων και ιδεολογικών αντιπάλων του καθεστώτος, θέτει το ζήτημα της δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών κρατουμένων από όλες τις χώρες και των αντίστοιχων ομάδων αλληλεγγύης. Θεωρεί χρέος όλων των ευαισθητοποιημένων ομάδων και πολιτών τη συμπαράσταση προς τους κρατουμένους και την κινητοποίηση ενάντια στην απομόνωση, την καταπίεση και τον βασανισμό που τείνουν πλέον να γίνουν κοινά χαρακτηριστικά σε όλο τον κόσμο, υπό το πρόσχημα του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία.
Το πρώτο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία με τη συμμετοχή νομικών, πρώην φυλακισμένων, συγγενών και οργανώσεων από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Τουρκία, Γερμανία, Χώρα των Βάσκων και Ιρλανδία). Το δεύτερο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία με την συμμετοχή πάνω από 100 απεσταλμένων από διάφορες χώρες, καθώς και οργανώσεων από την Κούβα, για το Γκουαντανάμο αλλά και για το Αμπού Γκράιμπ και την παρουσία αρκετών σημαντικών πρώην φυλακισμένων όπως ο Labanino Salazar, o Mumia Abu Jamal και άλλοι.